Cum se manifesta alergiile de primavara si ce remedii exista impotriva simptomelor?

0
329
Cum se manifesta alergiile de primavara si ce remedii exista impotriva simptomelor

Primavara ne bucuram in sfarsit de vreme frumoasa si de zile lungi, insa putem avea parte si de alergiile de primavara, daca suntem destul de sensibili. Stranutul, ochii inlacrimati, ochii rosii sau starile de ameteala indica prezenta unor alergii. Alergiile sunt de fapt reactii inflamatoare anormale, insa pot fi si rezultatul unei sensibilitati acute a organismului uman fata de substante alergene.

Reactiile alergice nu mai sunt chiar atat de grave in zilele noastre cand, cu sfatul medicului, puteti scapa de ochii inrositi si stranut. Tratamentele antialergene se dovedesc a fi eficiente daca sunt folosite in mod corect. De alergiile de primavara sunt raspunzatori praful si polentul florilor. Alergia de primavara este cauzata in special de polenul arbustilor si pomilor si debuteaza in jurul lunii martie, durand pana in iunie.

Cum se manifesta alergia de primavara?

Semnele care dau de inteles ca va confruntati cu o alergie sunt iritarea si inlacrimarea ochilor, stranuturile, curgerile nazale, congestia si gatul inflamat, conjunctivita, urticarie, pete rosii, prurit al tegumentelor. De la congestia mucoaselor nazale si pana la inflamarea si infectarea acestora nu este decat un pas, urmatorul fiind rinitele, bronsitele si sinuzitele purulente.

Pentru cei predispusi la astm, alergiile de primavara determina si aparitia crizelor acute de astm. Aceasta boala debuteaza la varste fragede, in copilarie, si se poate ameliora odata cu imbatranirea. Daca sunteti predispusi la alergii si nu stiati de ce, e bine sa aveti in vedere ca acestea sunt transmisibile genetic de la parinti.

Daca unul dintre acestia sufera de o alergie, exista sanse foarte mari ca si copilul sa sufere de aceasta. Nu mai putin de 10% din populatia intregii lumi sufera de alergii diferite. Reactia alergica poate fi una usoara, spre exemplu stranutul la mirosul unei flori, insa poate deveni si periculoasa, punand in pericol viata pacientului.

Cum sunt produse alergiile?

La oamenii sanatosi sistemul imunitar trebuie sa apere organismul impotriva factorilor externi precum virusii, toxinele sau bacteriile. Cei predispusi la alergii au un sistem imunitar mult prea eficient care percepe drept periculoase multe substante comune, cum ar fi mucegaiul sau polenul de flori. Cand organismul ia contact cu alergeni, acesta produce un numar mare de anticorpi ce se fixeaza pe celule din tesut si din sange si care elibereaza agenti chimici. Acesti agenti circula prin intregul organism si declanseaza simptomele alergiei.

Cum pot fi tratate alergiile de primavara

Pentru a putea fi gasita o rezolvare a alergiei trebuie sa fie descoperit factorul responsabil de reactie, agresiv fata de caile respiratorii (praful, acarienii, fumul de tigara si parul de animale) si trebuie evitat in viitor.

In cazul alergiei la parul de animale cea mai buna solutie este evitarea acestora. Daca acarienii sunt dusmanii dumneavoastra, feriti-va de plusuri, aerisiti bine camerele, curatati mochetele si covoarele. Nu uitati sa folositi lenjerii speciale. Polenul se dovedeste a fi cel mai greu de evitat, insa si acesta isi gaseste nasul; in loc sa mergeti la munte, puteti vizita mai des marea.

La medic puteti afla mai multe despre alergia dumneavoastra si puteti primi si un tratament. Antihistaminicele blocheaza receptorii histaminei (substanta declansata in timpul reactiei alergice). La alergiile de primavara un raspuns poate fi si injectia de cortizon, tratament antihistaminic ce poate avea si efecte secundare asupra organismului, scazand imunitatea, ducand la decalcifiere, crestere in greutate si retentie de apa in organism.

Bineinteles, alergiile de primavara pot fi atenuate si prin tratamente naturiste, care ajuta la vindecarea si la atenuarea manifestarilor alergice.

alergiile de primavara

Cea mai comuna manifestare a alergiei este stranutul, care poate fi tratat prin intermediul medicinei naturiste. Specialistii in medicina naturista recomanda cu precadere ceaiuri fierbinti din urzica sau trifoi rosu pentru ca acestea pot alina simptomele alergiei si usura inflamatiile, usurand in acelasi timp si respiratia.

Citește și:  Ce să mănânci în timpul verii pentru a te simți bine, plin de energie

Unul dintre „vindecatorii” curgerilor cronice ale nasului este usturoiul, planta bogata in proprietati antibacteriene.

Dieta poate fi importanta pentru cei care sufera de alergii. Eliminati din dieta alimentele care par a va face rau precum produsele lactate, alimentele bogate in aditivi, mancarurile bogate in grasimi. Multumita proprietatilor antihistaminice, vitamina C nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica. In plus, consumul de circa 1000-4000 mg de vitamina C pe zi ar trebui sa ajute la desfundarea nasului.

Alergicii se pot confrunta si cu inflamarea sau congestia pielii. Ceaiurile de eucalipt si cimbru ar trebui sa ajute destul de mult in acest caz. Intr-o ceasca de apa fierbinte se pun 30 grame de frunze. Cataplasma din acestea are rol de reducere a inflamatiei pielii. Amestecati apa cu frunze de cimbru proaspat pana obtineti o pasta, dupa care o aplicati pe piele, acoperiti cu un prosop curat si o lasati sa actioneze in jur de 30 de minute. Mai apoi va spalati.

Alergiile care se manifesta la nivelul sinusului pot fi tratate si cu un extract derivat din scoarta de stejar alb. Acest extract stabilizeaza membranele celulelor care elibereaza histaminele.

In caz de alergie mai puteti apela si la galbenele, care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la refacerea tesutului celular.

Alergiile de primavara pot fi ameliorate si de minerale, caciul si magneziul fiind printre cele mai importante substante. Mineralele ajuta la lupta impotriva stresului cauzat de reactii alergice si la relaxarea sistemului nervos. Zincul este un bun antioxidant care ajuta la cresterea imunitatii, iar sulful trateaza alergiile, avand o actiune esentiala in alergiile la praf, par de animale, medicament sau alimente.

Vitaminele sunt bune pentru sanatatea organismului, insa au si rol de vindecare a alergiilor. Vitamina E ajuta la usurarea respiratiei si intareste sistemul imunitar impotriva bolilor si alergiilor. Impreuna cu seleniul, Vitamina E protejeaza corpul si de radicalii liberi. Beta-carotenul ajuta corpul sa secrete vitamina A si alina iritarea membranelor de pe traiectul nazal.

Vitamina A, impreuna cu zincul, este cheia unui sistem imunitar sanatos si puternic. In buna functionare a glandelor suprarenale are un rol important vitamina B, aceasta ajutand organismul sa produca in mod natural cortizon – element ce neutralizeaza factorii alergici – reducand astfel simptomele alergiei.

Chiar si homeopatia poate atenua  alergiile de primavara. In functie de simptome, homeopatul poate prescrie remedii bune impotriva alergiilor datorate factorilor alergenici.

Cum sa evitati alergiile de primavara

Pentru a scapa cat mai ieftin de alergii, puteti incerca urmatoarele sfaturi:

  • stati in casa sau in spatii inchise cat mai mult posibil atunci cand nivelul polenului din zona in care locuiti este mare
  • incercati sa reduceti activitatea intre orele 5-10 dimineata din afara locuintei pentruca atunci nivelul polenului este extrem de ridicat
  • tineti geamurile masinii inchise cand conduceti si folositi filtre anti-polen la aerul conditionat din masina
  • evitati mirosirea sau primirea florilor daca sunteti alergici
  • incercati sa va luati concediu cand in zona de rezidenta nivelul polenului este extrem de ridicat pentru a va putea duce intr-o zona in care nivelul polenului este unul mai scazut (plaja este o optiune foarte buna de concediu pentru cei alergici la polen)
  • evitati excursiile sau plimbarile la padure ori in parcuri in perioada de polenizare
  • daca aveti alergie la iarba, flori, insa locuiti la casa si aveti gazon sau gradina, incercati sa evitati ingrijirea acestora sau alegeti plante la care nu prezentati alergii.

Alergiile de primavara vor napusti in cele mai inoportune momente, insa daca veti tine cont de cateva sfaturi si veti pastra legatura cu medicul dumneavoastra, nu aveti de ce sa va temeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.