Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino dependent) – simptome, tratament, alimentatie

0
547
Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino dependent) - simptome, tratament, alimentatie

Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino dependent) este o boala ce afecteaza metabolismul glucidic deoarece se caracterizeaza prin disfunctii metabolice. Aceasta boala este foarte grava si de natura endocrina. Ea se manifesta in momentul in care pancreasul nu secreta suficienta insulina sau celulele nu reactioneaza la producerea acestui hormon si organismul il utilizeaza in cantitate mica.

Principalul rol al insulinei este de a asigura necesarul de energie la nivelul celulelor, al glucozei. Insulina este un hormon ce retine surplusul de zahar la nivelul muschilor, in ficat si tesut adipos. Daca nu se va secreta suficienta insulina nivelul zaharului in sange creste si astfel nivelul de energie produs de tesuturi scade. Glicemia mare duce la aparitia unor probleme la nivelul organelor interne din corp, la ochi, inima, nervi, rinichi si vasele de sange.

Diabetul zaharat de tip 2 este uneori numit boala cardiovasculara deoarece la unii pacienti principala cauza de deces este complicatia aterosclerozei. Aceasta boala se dezvolta la pacientii cu predispozitie ereditara. Cei mai multi dintre ei au in familie o persoana ruda apropiata care a avut aceasta boala.

O persoana predispusa la diabet zaharat de tip 2 va face aceasta boala daca are un stil de viata ce ii favorizeaza si dezvoltarea ei. Astfel de factori ce contribuie la aparitia bolii sunt: obezitatea, lipsa de exercitiu fizic, hipertensiunea arteriala si alimentatia incorecta.

In cazurile de diabet zaharat de tip 2 simptomele sunt foarte putin evidente, aproape ca lipsesc.

De aceea boala se poate descoperi la un control de rutina al glucozei. Pacientii care fac boala au in general varsta de 40 de ani, sufera de obezitate si probleme ale metabolismului, au permanent senzatia de sete, urineaza in exces si frecvent, sunt mereu obositi, au stari de ameteala, amorteala la maini si picioare sau furnicaturi, vad puncte negre si pete in campul vizual, mananca mult, uneori au mancarimi la nivelul pielii ceea ce ii determina sa apeleze la un medic dermatolog banuind ca ar avea o afectiune la acest nivel.

Din nefericire aceasta forma de diabet zaharat de tip 2 se descopera in momentul in care este destul de avansata si chiar in forma ei tardiva.

In vederea punerii diagnosticului medicul va examina pacientul, ii va studia istoricul medical si ii va face analizele de sange pentru a determina nivelul de glucoza. Analiza sangelui se face dimineata inainte de a manca. De asemenea, va face testul de toleranta la glucoza (TTOG). Analiza urinei si determinarea glucozei este o alta metoda folosita in stabilirea diagnosticului. Afectiunile cardiace se identifica prin examen al aparatului cardiovascular.

Diabetul zaharat de tip 2

Metode de tratament

Dieta este o componenta deosebit de importanta in tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Cand concentratia de glucoza din sange este prea mare si prin dieta se obtin rezultate in timp se poate administra insulina in doza recomandata de medic, iar intarzierea acesteia este periculoasa.

Citește și:  Citrulina stimulează sistemul imunitar al organismului

De asemenea, exercitiul fizic ajuta in astfel de cazuri. Se fac exercitii usoare timp de o jumatate de ora in fiecare zi. Medicul poate prescrie medicamente antidiabetice care se iau pe cale orala si doze reduse de aspirina – care previn infarctul miocardic, obstructia vaselor de sange si accidentele vasculare de la nivelul creierului.

Organismul trebuie bine hidratat, de aceea aportul de lichide va fi marit. Igiena corporala este foarte importanta, mai ales a dintilor, pielii, gingiilor, mainilor si picioarelor.

In unele cazuri se administreaza un tratament antihipertensiv pentru reducerea colesterolului. Exista si remedii naturiste pe baza de plante. Fumatul este interzis deoarece favorizeaza aparitia unor complicatii in cazurile de diabet.

Alimentatia in cazul diabetului zaharat de tip 2

Cu ajutorul dietei pot fi redusi factorii ce determina aparitia bolilor coronariene. Acestia sunt colesterolul din sange si tensiunea arteriala ridicata. Alimentele trebuie sa fie corespunzatoare unei diete sanatoase care sa nu faca rau organismului.

Trebuie consumate alimente cu un continut redus de grasimi. Un astfel de exemplu este iaurtul. Carnea se consuma fara piele (care are un continut mare de grasimi) si fara bucatele de grasimi vizibile.

Continutul caloric este crescut de uleiul alimentar de aceea alimentele nu se prajesc in ulei inainte de a fi consumate. Ele pot fi fierte in suc propriu, in aburi sau la gratar. Este indicat ca legumele sa fie consumate crude fara adaos de maioneza sau uleiuri.

Nucile si cips-urile trebuie evitate pentru ca sunt bogate in grasimi. Fibrele vegetale dietetice trebuie introduse in dieta deoarece ajuta la absorbtia vitaminelor, la imbunatatirea functiei intestinale si au un efect bun asupra metabolismului lipidic.

Nu trebuie consumate prea multe alimente bogate in proteine si amidon. Gustul dulce poate fi asigurat la mancare cu produse care nu ridica nivelul de glucoza din sange cum sunt de exemplu indulcitorii non-calorici de tipul aspartamului si zaharinei.

Principalele alimente care au un continut redus de calorii sunt: legumele. Din acestea trebuie evitati cartofii, mazarea, fasolea si porumbul. Se poate manca in cantitate mare: rosii, castraveti, salata verde, vinete, sfecla, ridichi, ciuperci, mazare, spanac, morcovi, dovlecei, ardei, varza.

Bauturile cu un continut scazut de calorii sunt: ceaiurile, cafeaua neindulcita, apa minerala. Alimentele cu continut mediu de calorii: fructele, produsele lactate, carnea slaba, pestele, branza cu un continut mai mic de 30% grasimi, laptele, cartofii, porumbul, ouale, fasolea, pastele, cerealele, painea, fructele.

Alimentele cu continut mare de calorii sunt: toate produsele bogate in grasimi si de patiserie, zaharul, alcoolul. Alimentele care trebuie evitate sunt: maioneza, baconul, smantana, carnea afumata, pestele si carnea grasa, branza cu continut mare de grasimi, pielea de pasare, zaharul, conservele de carne, gemuri, mierea, prajiturile, dulciurile, nucile, curmalele, bauturile alcoolice, inghetata, ciocolata, bomboanele, bauturile racoritoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.