Alge marine bogate in substante nutritive

0
807
Alge marine bogate in substante nutritive

Exista mai multe soiuri de alge marine comestibile. Dintre acestea fac parte renumitele alge marine Laminaria care au frunzele plate, solide si lungimi de 6 m (de pe tarmurile SUA) sau chiar mai mari (in apele curate din Pacific).

Algele marine contin foarte multe substante nutritive, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, strontiu, siliciu, calciu, iod, clor), vitamine (A, grupul B, C, D, E, R, PP), enzime, acizi grasi polinesaturati, aminoacizi, acid alginic, polizaharide, apa, si altele.

Proprietatile algelor marine Laminaria

Algele marine au proprietati medicinale mai ales datorita continutului de polizaharide.

Prin continutul de acid alginic algele marine se aseamana cu legumele si fructele de padure, si au capacitatea de a absorbi apa si a creste in volum.

Au un continut de micro si macronutrienti mai bogat decat plantele terestre.

1 kg de alge marine contine o cantitate de iod echivalenta cu cea din 100 000 l de apa de mare.

Algele au un continut de minerale de 75-80%.

In urma unor studii de laborator s-a constatat ca algele marine au un continut de pro-vitamina A la fel ca cel care apare in portocale, mere, cirese.

100 g de alge uscate au 10 mg vitamina B12, 155 mg calciu, pana la 240 mg de vitamina C.

In urma unor cercetari facute in Franta s-a descoperit ca algele marine (datorita continutului mare de iod) au efect bun in tratamentul anumitor boli ale glandei tiroide.

De asemenea algele marine sunt recomandate persoanelor care sufera de arteroscleroza, dureri de cap, ameteli.

Iodul din alegele marine previne coagularea sangelui si ajuta in normalizarea proceselor metabolice.

Algele marine contin beta-sitosterol – care ajuta in scaderea colesterolului, prin dizolvarea depunerilor de pe peretii vaselor de sange.

De asemenea, algele contin enzime care ajuta la curatarea vaselor capilare, iar reducerea colesterolului se datoreaza si prezentei acizilor grasi polinesaturati de tipul omega-3.

Paraful de alge marine contine un hormon antisclerotic de aceea este recomandata in tratarea arterosclerozei: 1 lingurita de alge/ zi, timp de 21 de zile.

Algele marine ajuta in caz de constipatie, actionand ca un laxativ.

Prin acidul alginic algele marine ajuta la retinerea de apa in intestin si astfel contribuie la normalizarea scaunului.

Mineralele si fibrele din alge combat constipatia si mai mult decat atat regleaza frunctia sistemului digestiv.

Fucus vesiculosus

Algele au capacitatea de a extrage din apa de mare foarte multe substante nutritive necesare pentru sanatate si care sunt transformate intr-un compus biologic activ ce are efecte curative asupra organismului uman.

Norvegienii fac bai cu alge pentru ameliorarea durerilor articulare. Cei care stau departe de mare pot folosi algele uscate. Se pune un pachet de alge uscate la 10 l de apa calda. Tratamentul se face timp de 20-30 de minute.

Citește și:  Chyawanprash, gem natural indian considerat regele medicamentelor

Namolul de alge marine este recomandat in tratamentul nevritelor, osteocondrozei, micozei. Se pun 6 cutii de alge la 10 l apa incalzita la 50ºC, se lasa timp de 30 de minute, apoi se strecoara prin tifon. Se aplica local in strat gros de 2 cm. Baile cu namol de alge marine nu sunt indicate persoanelor care au tumori, reactii alergice de piele si boli cardiovasculare.

In cosmetica algele sunt utilizate la impachetari corporale. De asemenea din ele se realizeaza numeroase masti, creme, lotiuni de corp si de fata, care hidrateaza pielea in profunzime si cresc imunitatea acesteia. Majoritatea preparatelor pe baza de alge sunt potrivite pentru pielea sensibila.

Algele marine nu sunt recomandate persoanelor cu hipersensibilitate la iod, cu boli de rinichi si ale sistemului digestiv.

Salata de alge marine ajuta in scaderea in greutate:

Ingrediente: 100-150 g alge marine marinate, 1-2 castraveti proaspeti, 1-2 mere, 2 morcovi, 3 linguri de smantana, frunze de patrunjel, 1 ou, sare de mare.

Mod de preparare: se taie merele si castravetii in felii subtiri, se adauga algele, apoi smantana, sare dupa gust si se amesteca bine. Se orneaza cu oul fiert taiat felii si se presara cateva frunze de patrunjel maruntite.

Aceasta salata de alge marine este sanatoasa, bogata in vitamine si recomandata in curele de slabire.

Alge marine brune numite Fucus vesiculosus

Apar in apele curate ale Marii Albe. Aceasta alga marina are o gama foarte mare de vitamine (A, grupa B, C, D3, E, F, K, H), acid folic, acizi polinesaturati omega-3, polizaharide, minerale (iod, magneziu, zinc, bariu, si altele), acid pantotenic, aminoacizi, apa, etc. Continutul caloric este: 100 g alge are 123 kcal.

Proprietatile – alge marine Fucus

Au actiune antivirala prin continutul unei substante numite fucoidan (polizaharid sulfonat). Studii recente au aratat ca aceasta substanta ajuta in tratamentul cancerului de rinichi si ficat. Substanta are proprietati anticancerigene si antioxidante.

Cresc rezistenta sistemului imunitar, faciliteaza eliminarea unor produse reziduale din corp.

Au efect antibacterian, antiseptic.

Ajuta la scaderea colesterolului si la pierderea in greutate.

Normalizeaza metabolismul, previne tromboza, combate celulita.

Au efecte bune in tratamentul unor boli grave: reumatism, arteroscleroza, hipertensiune arteriala, astenie, gusa nodulara, hipotiroidie, insuficienta endocrina si altele.

Aceste alge marine trebuie consumate proaspete sau uscate, deoarece conservarea lor reduce mult gustul si continutul de minerale si vitamine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.