Aloe vera

0
172
Aloe vera

Aruncand o privire peste lungile liste de ingrediente de pe spatele produselor cosmetice sau de ingrijire corporala in general, putem observa faptul ca printre extractele naturale ce intra in compozitia lor se numara si cel de aloe vera. Acesta este obtinut de la planta cu acelasi nume. Tradus din latina acesta inseamna aloe adevarata. In limba araba „aloeh” inseamna „seva cristalina si amara”.

Astfel ca traducerea finala este „adevarata seva cristalina si amara”. Se va intelege pe parcursul acestui articol de ce aceasta denumire. Planta, originara se pare din Africa, are o serie de caracteristici ce au facut-o de-a lungul timpului sa fie comparata cu o adevarata farmacie. Astazi nu este necesara o vizita pana in tara de origine pentru a o gasi. Este una destul de comuna, prezenta in multe apartamente ca planta ornamentala, de ghiveci.

Tratamentele in care este inclusa aceasta sunt benefice atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. In ceea ce priveste sanatatea, aloe vera poate fi folosita in diverse afectiuni deoarece contine substante cu un rol important in organismul uman, si anume mucopolizaharide.

Acestea se gasesc si in frunza carnoasa si suculenta a plantei. Mucopolizaharidele sunt esentiale in mentinerea flexibilitatii articulatiilor, a unei bune functionari a colonului (de aceea pentru cei ce sufera de constipatie este recomandata o cura cu aloe vera, aceasta avand un puternic efect laxativ). Este de altfel un puternic adjuvant in detoxifierea organismului, eliminand substantele nocive din organe ce sunt des predispuse la astfel de probleme: splina, ficat, vezica.

Efectul cicatrizat al sucului pe care il are frunza o recomanda si in cazul arsurilor pielii sau al altor afectiuni ce necesita o dezinfectant si un cicatrizant. De aceea este des folosita si in industria cosmetica. Acneea, punctele negre sau un ten uscat sunt probleme ce se pot rezolva extrem de repede cu o masca pe baza de aloe vera. Poate fi un remediu si in cazul degeraturilor, in cel al diverselor iritatii, sau chiar a banalelor taieturi si zgarieturi.

Despre aceasta palanta medicii au ajuns sa spuna chiar ca poate ajuta in tratarea cancerului, asa cum este si cel de piele, dar nu numai. Dar efectele miraculoase nu se opresc aici. Se pare ca extractele care sunt obtinute pot tine sub control anumite boli cu care omenirea se lupta din greu si care au fost declarate incurabile: HIV SIDA, leucemia, diverse tumori, cancerul pulmonar.

continut aloe vera

In definitiv, de ce acesta planta se numeste astfel? Pentru ca face parte dintr-o familie cu peste 250 de specii si doar ea este cea ce detine cele mai multe proprietati curative. De aceea a fost denumita de vechile popoare ce o utilizau „adevarata – vera”. Cealalta parte a numelui face referire la seva frunzelor ce are un gust amar puternic.

Citește și:  Make-up

Combinand aloe vera cu diverse alte produse naturale, pot fi tratate sau prevenite diverse boli. De cele mai multe ori este utilizata mierea de albine si propolisul. Una dintre retete este amestecarea unui kilogram de miere cu 700 de grame de aloe (frunze taiate si apoi maruntite cu un obiect de sticla, astfel incat sa impiedicam oxidarea) si cu 20-30 de grame de propolis pulbere.

Dupa macerare (lasarea compozitiei intr-un vas de sticla timp de o saptamana, la loc intunecos) se poate consuma. Se previn astfel in sezonul rece, care a inceput deja, virozele, gripa. Reteta este indicata si celor ce sufera de astm sau vor pur si simpu sa isi intareasca sitemul imunitar.

Seva de la aloe vera combinata cu zeama de la o felie de lamaie si aplicata pe pistrui poate in timp depigmenta pielea, acestia putand chiar sa dispara daca pigmentul nu este foarte puternic. Pentru un ten uscat este oricand binevenita o masca cu seva de aloe la care se poate adauga miere, ulei de masline sau argila pentru a intensifica efectul de hidratare. Daca este folosita des seva, poate face pielea chiar sa se autohidrateze.

Ce face aceasta planta sa fie miraculoasa? In primul rand, complexul de vitamine B1, B9, B2, A si B12. Unele sunt vitale pentru regenerarea tesuturilor sau pentru buna functionare a sistemului nervos. Nu sunt de trecut cu vederea nici vitaminele E ai C, proteinele, zincul si magneziul. Pentru ca acestea sa fie asimilate de organism este bine sa fie consumat sucul de la aloe vera timp de o saptamana de pana la trei ori pe zi.

Pentru cei ce nu au inca o planta de aloe in casa, o pot cumpara sau pot lua un butas de la cei ce o au deja. Daca acesta este pus intr-un ghiveci cu pamant nisipos se va prinde imediat. Planta nu este una pretentioasa, doar trebuie evitata udarea ei excesiva ce poate sa o faca sa putrezeasca. In rest, are nevoie doar de conditii normale de tempetatura si lumina. Astfel ne putem culege din ghiveci tot ceea ce natura si aceste plante au de oferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.