Schinelul (Cnicus benedictus), planta medicinala

0
771
Schinelul (Cnicus benedictus), planta medicinala

Schinelul este o planta cu ciclu de crestere de viata anual sau bianual, care creste inalt de cel mult 50 cm si este de origine mediteraneana. Planta este cunoscuta si cu numele popular de sofran-salbatic sau schinei, are denumirea stiintifica de Cnicus benedictus si face parte din familia Asteraceae.

Schinelul este un ciulin foarte spinos cu frunze tepoase, cu marginile zimtate, puternic lobate, cu pufisori fini si lipiciosi pe suprafata lor. In partea superioara a tulpinei apar frunzele cu foarte multe ramificatii si stranse la un loc. Chiar in varful plantei apare o frumoasa floare mare si galbena care este aparata de spinii ascutiti care o inconjoara. Perioada de inflorire la schinel este in ultimile luni de primavara.

Aceasta planta a fost apreciata din vremuri de demult, inca din Antichitate, pentru efectele sale deosebite terapeutice si folosita in medicina traditionala mai ales in stimularea digestiei si cresterea poftei de mancare. De la schinel se folosesc frunzele si varfurile tulpinelor, uneori sunt utilizate si florile. Acestea se colecteaza in perioada cand planta este inflorita si se pun la uscat in locuri curate si bine aerisite, la umbra, asezate in strat subtire pe coli de hartie alba.

Planta este folosita in cazuri de constipatie, hepatita, tulburari circulatorii, edem cardiac, boli de inima, tulburari menstruale si boli bronhopulmonare. Este o planta cu proprietati antidepresive, antiinflamatoare, antiseptice, cardiotonice si antimicrobiene. Are efect in combaterea viermilor intestinali, in calmarea durerilor de cap si a crampelor musculare, are rol in detoxifierea organsmului, in vindecarea leziunilor bacteriene si normalizarea echilibrului hormonal la femei.

Citește și:  Beneficiile consumului de visine pentru sanatate

Schinelul

Conform medicilor specialisti planta ajuta in prevenirea cancerului si ajuta in vindecarea lui. Schinelul are substante ce stimuleaza secretia de suc gastric si astfel ajuta la cresterea apetitului. De asemenea este un bun remediu in afectiunile digestive.

Unul din preparatele obtinute din schinel este infuzia. Se adauga o lingura de planta la 250 ml de apa clocotita, se lasa timp de 5 minute, se filtreaza si se bea neindulcit, caldut cu inghitituri mici. Acesta este un bun remediu in afectiunile stomacului si ale intestinului.

Acest ciulin poate fi utilizat si in amestec cu alte plante medicinale, astfel in amestec cu radacina de obligeana se poate obtine o infuzie recomandata in tratamentul constipatiei, balonarii, anemiei, bolilor pulmonare, afectiunilor de la nivelul intestinelor, stomacului, ficatului si vezicii biliare.

Schinelul este o planta medicinala care trebuie utilizata doare la recomandarea unui medic specialist si in doze mici. In caz de supradozaj poate porvoca stari de greata si varsaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.