Alzheimer, o afectiune grava a varstinicilor

0
275
Alzheimer, o afectiune grava a varstinicilor

Boala Alzheimer este o afectiune care apare mai ales la persoanele mai in varsta si produce mai exact deteriorarea functiilor creierului, pierderea capacitalilor mintale, pierderea identitatii sociale, tulburari grave sau mai putin grave de comportament, toate creand starea popular denumita de „dementa”.

Aceasta afectiune destul de severa care-i ataca pe varstnici, a fost decoperita si studiata de catre Alois Alzheimer (care i-a dat si numele), un psihiatru si neuropatolog din Germania, care a descris pentru prima data aceasta boala cat si modificarile ei genetice. Din pacate aceasta boala devine tot mai grava odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea longevitatii. Alzheimer mai este recunoscuta si pentru urmatoarele simptome: halucinatii, idei absurde, delirante, degradarea personalitatii, imposibilitatea localizarii temporale si spatiale si altele pe care le vom discuta pe parcurs.

Ce inseamna Alzheimer?

Boala Alzheimer reprezinta o forma tot mai intalnita de dementa la persoanele cu o varsta inaintata si face victime cam in jumatate din cazurile totale ce prezinta dementa. In Europa, statisticile spun ca la o persoana de 65 de ani frecventa bolii este clasata intre 2% si 3%, la persoanele de 70 de ani este intalnita in proportie de 3%, la persoanele de 75 de ani are o frecventa de 6% iar la cele de peste 85 de ani, Boala Alzheimer este intalnita in proportie de 25% pana la 40%.

In urma unui studiu realizat in Franta s-a observat ca la persoanele de peste 75 de ani, aprximativ 17,8% sunt afectate de aceasta maladie cerebrala sau cel putin de o forma inrudita foarte bine cu aceasta iar in Romania numarul persoanelor care se prezinta forme de Alzheimer a crescut cu aproximativ 200 pe suta de mii de locuitori in ultimii 20 de ani.

In cazul in care aceasta boala se instaleaza inainte de varsta de 65 de ani ea poarta denumirea de dementa presenila, iar daca apare peste 70 de ani atunci este vorba, in termeni populari, de dementa senila. Totusi un prim semn al acestei maladii este pierderea memoriei si lipsa coerentei in exprimare, greu observabila iar manifestarea ei cea mai frecventa este practic dementa care avanseaza, are un caracter progresiv.

Cum se manifesta

Printre simpotmele cognitive ale bolii Alzheimer se numara cu exactitate urmatoarele: tulburarile de memorie care se rezuma simplu la faptul ca persoana respectiva nu mai poate sa tina minte ce a invatat recent si nici sa-si aminteasca intamplari recente, dar amintirile vechi raman acolo, bine conservate si vor aparea subit.

Citește și:  Ce inseamna incontinenta urinara la barbati si cum se poate trata acest simptom?

Alzheimer

Tulburarile limbajului care se manifesta prin imposibilitatea bolnavului de a se mai exprima coerent chiar si atunci cand este vorba de formulari simple, imposibilitatea de a-si mai folosi functiile, de exemplu un bolnav de Alzheimer „nu va mai sti” cum sa deschida un geam sau cum sa isi puna un pahar cu apa, incapacitatea de a identifica, recunoaste si numi obiectele pe care le foloseste zilnic si cu care in mod normal este foarte familiar.

Imposibilitatea de a avea decizii proprii, nu se poate organiza, pierderea notiunii timpului si spatiului, confunda trecutul cu prezentul si confunda locatiile, probleme in gandire abstracta, imposibilitatea de a mai recunoaste persoanele familiare, a fizionomiilor cunoscute, care vin odata cu identificarea gresita a acestora, ce pot genera adevarate stari de anxietate.

Factori de risc si primele simptome

Bolnavul tinde la inceput sa isi ascunda simptomele usoare si incearca sa pastreze o fatada insa boala avanseaza incet si sigur, simptomele fiind gradate. Totul incepe cu o oarecare agitatie si o usoara agresivitate fizica si/sau verbala, halucinatii usoare, idei aburde de regula apar sentimente ce creeaza panica precum gelozie, persecutie constanta a unei persoane dragi, teama de abandonare si altele, stari de depresii si singuratate chiar anxietate.

In unele cazuri, rar ce-i drept, stari de euforie exagerata, alimentatie haotica, adica pofta de mancare extraordinara sau lipsa apetitului, apare si o dezinhibitie totala sexuala, persoanele fac comentarii neadecvate de natura sexuala, au gesturi deosebit de obscene iar in unele cazuri rare poate sa apara agresivitatea sexuala, satisfacere nevoilor in public, persoanele afectate nu mai constientizeaza ca este inadecvat sa urineze in public sau sa faca alte activitati care implica dezgolirea corpului.

Printre factorii de risc ai bolii Alzheimer se numara: varsta inaintata care este clauza cea mai importanta in contractul cu dementa, factori nocivi precum nicotina (o buna perioada de timp s-a crezut ca fumatul ar proteja impotriva bolii insa din pacate s-a dovedit contrariul), colesterol ridicat, diabet, tensiune arteriala mare, lipsa vitaminei B12 sau continut scazut din aceasta in organism, expunerea la metale usoare, bacterii precum Chlamidii si virusuri printre care slow-virus, traumatisme grave si repetate la nivelul craniului si al creierului.

Desi exista si cazuri ereditare in care s-a observat prezenta unei gene dominante unde au aparut cazuri de Alzheimer, dar aceasta se poate contacta doar de la rudele de gradul I in proportie de 26%, acestea fiind rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.