Curry – condimentul unei intregi civilizatii

0
242
Curry - condimentul unei intregi civilizatii

Curry reprezinta o importanta categorie de mancaruri ce isi au originea in Orientul Indepartat, gasindu-se in India, Pakistan, bucataria asiatica de sud si sud-est si in insule precum Trinidad si Fiji. Acest tip de gastronomie castiga tot mai mult teren in Vest, ajungand sa constituie o adevarata forta pe domeniul de mancare la pachet.

Trasatura comuna  a mancarurilor ce poarta acest nume este ansamblul de ierburi si mirodenii care includ ardei chili. In bucataria traditionala, alegerea ierburilor si mirodeniilor folosite este o alegere de familie. Mirodeniile sunt folosite atat in stare cruda cat si gatite si se pot utiliza in anumite momente din timpul prepararii mesei pentru a oferi gusturi diferite.

Praful de curry reprezinta varianta facila de ingredient pentru mancaruri piperate si a aparut prin secolul 18, folosindu-se cu precadere in cultura vestica. Primele amestecuri ar fi fost facute chiar de negustorii hindusi pentru satisfacerea curiozitatii britanicilor.

Mancarurile cu curry pot contine carne, peste, sau scoici impreuna sau separat de vegetale. Pot fi si vegetariene pentru cei care au astfel de convingeri. Aceste mancaruri pot fi uscate – gatite folosind putine lichide – sau lichide – gatite cu multe lichide, piureuri, iaurturi si sosuri.

Curry-urile din Asia de sud folosesc ingrediente uscate, legume, carnuri si legume in prepararea unora din cele mai populare astfel de tipuri de mancare. Orezul, graul si alte cereale pot fi incluse in prepararea mancarii, aceasta putand fi incluse atat in painea speciala, cat si amestecata cu sosuri. In cultura gastronomica afgana este inclus curry-ul ce contine porumb, orez, hamei si grau consumate impreuna cu iaurt si kefir, nuci, legume si fructe uscate sau crude.

Pentru mancarurile de curry chinezesc, cele mai populare in Occident, se foloseste si carnea de pui, vita, porc, miel, peste, si alte feluri de carne, cartofi, ceapa, ardei verzi, orez si sosuri iuti. Cel mai comun amestec de sos curry se vinde sub forma de prafuri.

curry

In Japonia se consuma frecvent acest tip de mancare ce se prepara din orez, legume conservate si sosuri. Telina, ceapa, cartofii si ceapa  sunt amestecate intr-o oala mare cu tipuri diferite de carne, unde pot fi adaugate si miere sau mere gratinate pentru a adauga savoare si dulceata.

Citește și:  Zada (Larix decidua), conifer renumit pentru terebentina venetiana

Pentru tarile din sud-estul Asiei, notiunea de curry este mult mai diferita si clasifica acest tip de mancare in sos dulce si sos picant. Birmanezii folosesc in retetele de curry si usturoi si pasta de chili, insa si mirodenii specifice zonei.

In Occident, un loc aparte il are mole, tipul de sos mexican constituit de variatii diferite de ardei chili, mirodenii si ciocolata. Un sos similar este si gulasul unguresc cu paprika, usturoi, cartofi si carne de pui sau vita.

Un loc aparte in intreaga „industrie” a curryului il detine praful de curry care se gaseste acum in intreaga lume si ajuta la gatirea mai rapida a tipurilor de mancare picante sau dulci. Acest praf a fost creeat de britanici inca din vremea rajului drept modalitate de folosire a mirodeniilor indiene acasa.

Sosul masala este cel mai popular in Occident, fiind format din mirodenii cu unt, ulei de palmier si lapte de cocos. Prafurile de curry sunt extrem de mult folosite in Canada, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, si se bazeaza pe turneric, ingredientul care produce culoarea galbena a sosului, coriandru, mustar, chili, sare si piper negru. In contrast, praful de curry facut in India are o varietate mai mare de culori si mirosuri, continand intre 5 si peste 20 de ingrediente diferite.

Beneficiile curry-ului

Curry este benefic sanatatii, ajutand la combaterea multor tipuri de boli si afectiuni. Boala Alzheimer si afectiunile colonului sau bolile de inima pot fi prevenite in urma consumului acestui fel de mancare. Studiile arata ca receptorii de durere sunt stimulati de ingredientele iuti, provocand eliberarea endorfinelor, ceea ce transforma curry-ul intr-un puternic afrodisiac. Datorita reactiei complexe la nivelul simturilor, se pot produce mici dependente de curry transformate intr-o dorinta de consum a tipurilor de sosuri mai iuti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.