Ambla (Phyllanthus emblica) sau coacazul indian

0
752
Ambla (Phyllanthus emblica) sau coacazul indian

Arborele ambla este originar din sud-estul Asiei, cultivat astazi mai ales in Sri Lanka. Este cunoscut si sub numele de amia, coacazul indian, nelli. Apartine de familia Euphorbiaceae si are denumirea stiintifica de Phyllanthus emblica.

Ambla creste inalt de 10 m are scoarta de culoare gri-maronie, frunzele puternic penate, mici si alungite, simple si verzi. Fructele sunt galbui-verzui, de forma rotunda cu diametrul de 2,5-3,2 cm. Miezul fructului este suculent si are seminte mici, in numar de sase.

De la ambla se folosesc in medicina traditionala fructele, radacina, semintele, florile si scoarta.

In India fructele acestui arbore sunt folosite in alimentatie de sute de ani, au gustul amar-acrisor. Ele sunt apreciate pentru continutul bogat in vitamine. De asemenea, au substante flavonoide, acid elagic, acid galic, acid ascorbic, polifenoli, taninuri, etc. Din punct de vedere medicinal fructele sunt folosite pentru intarirea sistemului imunitar, stimularea elasticitatii articulatiilor dar si fortifierea organismului.

Ajuta in tratamentul artritei reumatoide si osteoporozei. Serbetul din fructe la care se adauga sucul de lamaie ajuta in tratarea dizenteriei. De asemenea, fructele uscate ajuta in cazuri de icter, diaree, hemoroizi, dispepsie si anemie. Prin continutul mare de vitamina C fructele sunt eficiente in cresterea poftei de mancare.

Ambla

Sucul din fructe de ambla este bogat in vitamina C, vitamina B1, fier, calciu, carbohidrati, fibre si proteine. Are efect antiimbatranire, prin continutul mare de vitamina C combate radicalii liberi si ajuta la sinteza colagenului (necesar pentru tendoane, oase, vase de sange si ligamente).

Este un bun remediu in afectiunile ochilor, in problemele digestive, dar si in cazurile de diabet. Scade tensiunea arteriala, vindeca ranile, intareste dintii si mentine sanatatea organismului. Are proprietati astringente si antibacteriene de aceea este indicat in vindecarea ulcerului si prevenirea infectiilor. Calmeaza constipatia datorita efectului usor laxativ. Prin continutul de polifenoli are efecte antibacteriene, antialergenice si antiinflamatorii.

Citește și:  Retete din soc benefice pentru sanatate

Protejeaza si calmeaza sistemul digestiv, reduce stresul, ajuta in cazuri de artrita si probleme ale prostatei. Este folosit si in tratamentele cosmetice deoarece prin elementele sale componente intareste radacina parului, previne incaruntirea lui prematura si il face mai matasos. Are un continut bogat de tanin si este utilizat la prepararea unor uleiuri, vopsele si sampoane de par.

Uleiul din seminte se aseamana foarte mult cu uleiul de in, contine mai mult de 60 % acid linoleic care este renumit pentru proprietatile sale anticancerigene. Scoarta arborelui are proprietati astringente, iar florile au efect laxativ.

Planta este folosita in anumite tratamente specifice medicinii ayurvedice – la obtinerea unui supliment alimentar – Chyawanprash – care este considerat in India si medicament datorita calitatilor sale vindecatoare.

Fructele de ambla constituie ingredientul principal in obtinerea unui preparat medicinal – Rikhiya – care este un produs natural ce ajuta functia digestiva a organismului uman. Intotdeauna se aleg fructele proaspete, se scot samburii si apoi se usuca la soare. Preparatul este antioxidant, tonic, are rol in controlul aciditatii gastrice, in fortifierea organismului si echilibrarea functiei hepatice. In textele antice ale medicinii ayurvedice se spune ca fructele plantei ajuta la intinerirea tesuturilor, la conservarea elasticitatii si tonifierea corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.