Amigdalita și faringita sunt cauzele principale ale inflamării gâtului – Iată ce tratament trebuie să urmezi

0
1144
Amigdalita și faringita sunt cauzele principale ale inflamării gâtului – Iată ce tratament trebuie să urmezi

Faringele și amigdalitele sunt foarte expuse inflamațiilor în perioada copilăriei. Faringopatiile sunt cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii care apar la pacienți. În funcție de cauzele care le-au produs și localizarea inflamațiilor se pot distinge mai multe tipuri de faringoamigdalite. În general inflamațiile faringelui pot fi acute și cronice.

Din categoria faringoamigdalitelor acute banale fac parte amigdalele palatine, amigdala faringiană, țesutul celular perifaringian și țesutul celular periamigdalian. În perioada copilăriei apar îndeosebi: amigdalita acută, supurațiile perifaringiene, flegmonul periamigdalian și adenoida acută.

Prima manifestare a infecțiilor rinofaringiene ale copilului este adenoida acută sau angina retronazală. Cauza îmbolnăvirii amigdalei faringiene este infecția cu streptococ, pneumococ sau stafilococ, infecțiile latent virotice din cauza unor factori favorizanți: frig, stare alergică, schimbări bruște de temperatură, contactul cu o persoană bolnavă (ce poate transmite agentul patogen).

Adenoida acută a sugarului se manifestă prin febră de 40-41 grade Celsius, spasm glotic, convulsii, aritmie, polipnee, dificultatea de a se alimenta, obstrucție nazală, stare de agitație. Acesta nu poate suge, ține mereu gura deschisă pentru a putea respira și scade în greutate. Boala se poate vindeca în 4 zile (dacă se aplică un tratament adecvat) sau poate da complicații ce trec în câteva luni.

Dintre acestea fac parte: infecțiile căilor respiratorii, bronhopneumonia, laringotraheobronșita, gastroenterocolita, otomastoidita, otita medie, abcesul retrofaringian. Adenoida acută la copil se caracterizează prin simptome de febră moderată, obstrucție nazală, sforăituri noaptea, tendința de a vorbi pe nas și de a respira pe gură. În astfel de cazuri pot să apară complicații de amigdalită, etmoidită, otită medie supurată, sinuzită.

Tratamentul pentru adenoidă acută constă în combaterea infecției și eliberarea căilor nazale. Este necesară drenarea secrețiilor nazale, aplicarea locală de soluții medicamentoase vasoconstrictoare, de substanțe antiinflamatorii prin aerosoli și pulverizații. Se pot administra antibiotice pentru combaterea infecției.

Angina banală sau amigdalita acută este o inflamație a amigdalelor palatine și poate să apară la copiii care au 2-3 ani. Această boală se produce din cauza intensificării virulenței florei saprofite de la nivelul faringelui sau datorită unei răceli. De asemenea, amigdalita acută se poate face din cauza contactului cu agentul patogen luat de la un alt bolnav.

ceai de musetel

Principalele simptome sunt stările febrile de 39-40 de grade Celsius, frisoanele, vărsăturile, starea generală de rău, durerile de gât, durerile de urechi, senzația permanentă de sete, umflarea și întărirea ganglionilor din regiunea subangulomandibulară, congestionarea mucoasei faringiene, înroșirea amigdalitelor. Prin tratament corespunzător boala se vindecă în 5 zile.

În cazuri grave sau de nerespectare a tratamentului se ajunge la complicații: nefrită, flegmon periamigdalian, apendicită, endocardită, reumatism infecțios, infecții nazale, amigdalită acută, etc. Pentru tratament se folosesc anumite medicamente și se respectă câteva reguli simple de igienă și dietă. Bolnavul trebuie să stea în repaus la pat, are nevoie de multă odihnă, este necesar să fie așezat într-o cameră bine aerisită, în care atmosfera să fie puțin umidificată și temperatura aerului de 18-22 grade Celsius.

Citește și:  De ce te dor dintii cand bei ceva cald sau rece?

Trebuie să bea multe ceaiuri calde cu miere realizate din plante medicinale (tei, soc, mentă, mușețel, salvie) și lapte cald. Va lua aspirină, vitamina C, va face injecții cu polidin. Foarte eficientă pentru vindecare este gargara cu ceai de mușețel. Acesta nu trebuie să fie nici fierbinte și nici rece, doar puțin călduț.

În cazuri de faringită streptococică se urmează un tratament cu antibiotice pentru distrugerea infecției de la nivelul faringelui. Pacientul trebuie să stea în repaus la pat, să bea multe lichide, să ia aspirină și paracetamol. Gargara cu ceai de mușețel și apă sărată este un bun remediu pentru faringită.

Masajul gâtului cu o loțiune formată din 2 lingurițe de ulei vegetal și 2 picături de ulei de eucalipt ameliorează simptomele dureroase din zona faringelui și stimulează circulația sângelui. Ceaiul din plante medicinale se bea cald, cu înghițituri mici. Se prepară din echinacea, salvie, mușețel, lămâie, tei, deoarece aceste plante au efect calmant.

Echinacea are efect în combaterea infecției și consolidarea sistemului imunitar al organismului. Se poate folosi și tinctura de echinacea, nu doar infuzia din această plantă, deoarece este un bun remediu pentru reducerea simptomelor de inflamație a gâtului și de dureri în zona acestuia. Tot pentru calmarea durerilor de amigdalită este recomandat ceaiul de mentă, soc și coada-șoricelului.

Foarte bune sunt inhalațiile cu abur simplu de la apa fierbinte cu sare, gargara cu ceai de mușețet sau salvie, aplicarea de comprese calde cu sare la gât. Ceaiul de nalbă are efect calmant pentru mucoasa inflamată a faringelui. Cimbrul este o plantă foarte bună pentru durerile de gât și afecțiunile respiratorii, poate calma durerile de cap, poate scădea febra, elimina mucusul purulent și combate infecția.

Pastilele de supt cu zinc sunt foarte bune pentru vindecarea faringitei și amigdalitei. Pentru vindecare și repararea țesuturilor se recomandă vitamina A și betacarotenul. Pentru restabilirea sănătății gâtului și a cavității bucale este indicat complexul de vitamine B și mai ales vitamina B5 ce are rol în producerea de anticorpi și a altor vitamine. Pentru stimularea imunității și combaterea infecției se ia vitamina C și bioflavonoide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.