Ananasul – Proprietati si aplicatii terapeutice

0
360
Ananasul – Proprietati si aplicatii terapeutice

Ananasul (Ananas comosus) este o planta perena, rezistenta, originara din America Centrala si de Sud, din Brazilia, astazi cultivandu-se si in serele din Europa. Planta face parte din familia Bromeliaceae, creste pana la inaltimea de 1 m si se dezvolta bine mai ales in regiunile joase si bine irigate. In zonele tropicale este cultivata pentru fibrele extrase din frunze. Aceasta planta este apreciata pentru fructul sau mare de origine exotica, carnos si aromat, gustos si racoritor.

Proprietatile anansului si aplicatiile sale terapeutice

Fructele de ananas contin: glucide, acid citric, acid malic, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, magneziu, iod, potasiu, mangan, fier, sulf, fosfor, calciu, materii azotate, iod, materii grase, bromelina, zaharoza, celuloza, cenusa, apa.

Aceste fructe au foarte multe proprietati: diuretice, antitoxice, antioxidante, dezintoxicante, vitaminizante, mineralizante, digestive si nu in ultimul rand nutritive.

In fitoterapie se utilizeaza fructele, tulpina si frunzele. Tulpina de ananas contine o enzima ce blocheaza cresterea insulinei in sange si transformarea zaharidelor in glucide, de aceea este considerata cu proprietati medicinale.

Obezitatea – Sucul de ananas proaspat este recomandat in curele de slabire, deoarece contina bromelaina.

Arteroscleroza – Un bun remediu este sucul de ananas, are actiune antioxidanta mare.

Bataturile si negii – Ananasul ajuta la disparitia negilor si bataturilor.

Depresiile, tulburarile de memorie, oboseala – Ananasul are efect antidepresiv si revigorant.

Arsurile, problemele digestive – Aceasta planta stimuleaza digestia si vindeca arsurile. Datorita continutului de bromelina ajuta la buna functionare a tractului gastro-intestinal.

Citește și:  Cele mai bune fructe care te ajută să ai tenul luminos și pielea frumoasă

Boli de gat – Cand se formeaza pseudomembrane care pot cauza sufocarea sucul de ananas ajuta la digerarea acestora datorita unei enzime pe care o contine.

Problemele menstruale – Sucul proaspat de ananas normalizeaza menstruatia.

continut ananas

Intoxicatiile – Se utilizeaza fructul ca atare, deoarece are efect dezintoxicant si contine multe vitamine si saruri minerale.

Convalescenta, anemia, demineralizarea, problemele de crestere – Se consuma zilnic fructe de ananas proaspete pentru continutul mare de elemente nutritive, minerale si vitamine. Dupa o mica perioada de timp este echilibrata activitatea digestiva si creste pofta de mancare.

Cosmetica – Sucul este utilizat sub forma de masti cosmetice aplicate direct pe fata, astfel el ajuta la tonifierea pielii. Exista si o serie de creme pe baza de ananas care ajuta in combaterea celulitei, intinerirea si infrumusetarea pielii.

Unele cercetari au demonstrat ca fructele de ananas au proprietati anticancerigene si antiinflamatorii.

In industria farmaceutica din fructe se fabrica o serie de medicamente pentru tratarea unor afectiuni.

Fructul de ananas este utilizat pentru prepararea unor compoturi, prajituri, torturi, salate, lichioruri, bauturi racoritoare, sucuri.

Este folosit in bucataria asiatica la prepararea mancarurilor pe baza de fructe si legume, ananasul merge foarte bine in combinatie cu preparate din carne de rata, porc, pasare, tocmai datorita gustului sau placut, acrisor si dulce.

De asemenea se spune ca acest fruct ar avea efect afrodisiac si ar spori potenta sexuala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.