Anghinare (Cynara scolymus), planta care protejează ficatul și reduce colesterolul din sânge

0
2170
Anghinare (Cynara scolymus), planta care protejează ficatul și reduce colesterolul din sânge

Cum putem să ne menținem ficatul sănătos și să ne îmbunătățim metabolismul? Acest lucru este posibil dacă urmăm o cură de detoxifiere a organismului sau un tratament cu anghinare pentru restabilirea sănătății bilei, ficatului și pancreasului. Anghinarea este un adevărat ,,medicament” pentru ficat deoarece favorizează secreția bilei în celulele hepatice, promovează funcția de digestie a ficatului și vezicii biliare.

Această plantă face parte din familia Asteraceae și are denumirea științifică Cynara scolymus. În popor este numită anghină, carcifoi și angină. Anghinarea este o plantă perenă care crește înaltă de până la 1,5 m. Are rădăcina adâncă, frunzele gri-vernil acoperite de puf, asemănătoare cu cele de la scaiete. Inflorescențele sunt mari și de culoare violet. Mugurii foliari mari și cărnoși se folosesc în gastronomie ca legume. Perioada de înflorire este în lunile iulie-august.

Anghinarea este utilizată în scop terapeutic ca plantă medicinală datorită proprietăților ei deosebite pentru organism. Se folosește sub formă de ceai, tinctură, suc proaspăt. Se administrează în doză mică, doar o linguriță de suc înainte de masă, sau 10-15 picături de tinctură de 3 ori pe zi. Sucul de anghinare ajută în tratamentul retenției urinare, a intoxicațiilor cu alcaloizi, indigestiei și edemelor. Poate crește puterea sexuală de aceea este recomandat celor care au disfuncții sexuale.

Citește și:  Plante medicinale – Troscotelul (Polygonum aviculare)

Anghinare

Anghinarea conține caroten, taninuri, substanțe flavonoide, cynarin, silimarină, inulină, zinc, sodiu, fosfor, mangan, fier, seleniu, vitamine B2, B6, B9, C, K și acid folic. Are efect hipoglicemian, coleretic, apetisant, carminativ, digestiv, de stimulare a pancreasului și protecție a ficatului.

Ceaiul din anghinare te scapă de greață, balonare, stres, icter, colesterol ridicat, indigestie, flatulență, sindrom premenstrual, hepatită. Are gust amar și este recomandat mai ales pentru vindecarea tulburărilor digestive și pentru susținerea funcției hepatice. Ajută la creșterea apetitului alimentar, ameliorarea durerilor de cap, combaterea somnolenței, oboselii și stresului. Efectul detoxifiant al acestei plante este foarte bun, dar și cel de reducere a nivelului de colesterol din sânge. Anghinarea este recomandată persoanelor care beau alcool, fumează sau sunt nevoite să stea în locuri unde se fumează.

Infuzia din anghinare ajută în tratamentul afecțiunilor hepatice și biliare. Se pune o linguriță de plantă uscată la un pahar de apă clocotită și se lasă să infuzeze 5-10 minute. Se strecoară și se bea cu jumătate de oră înainte de masă și apoi se stă pe partea dreaptă pentru a lăsa să acționeze asupra ficatului. Pentru a avea un gust mai plăcut anghinarea se poate combina cu menta sau alte plante medicinale.

Video – Anghinare, Cynara scolymus: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.