Aparatul dentar

0
275
Aparatul dentar

Un zambet frumos, dinti sanatosi, bine aliniati, care pot fi ingrijiti mai usor, toate acestea se pot realiza cu ajutorul unui aparat dentar, la care se poate apela indiferent de varsta. De regula, in adolescenta, sunt mai evidente problemele cauzate de dintii strambi, prea inghesuiti sau de maxilarul inferior mai proeminent, care solicita mai mult decat ar trebui muschii si articulatiile.

Cel mai bine ar fi ca problemele sa fie rezolvate inca din faza dintilor de lapte, pentru ca cei noi sa apara si sa se dezvolte corect. Medicul stomatolog este cel care hotaraste daca este indicata utilizarea aparatului, pentru cat timp si in ce conditii. Aparatul dentar se confectioneaza pe baza unui mulaj al dintilor si in functie de forma maxilarului. Fixarea aparatului dentar este nedureroasa, nu este nevoie de anestezie si se poate manca normal, dupa montarea  acestuia.

In primele zile, dupa fixare, s-ar putea sa apara un usor disconfort, din pricina presiunii exercitate asupra dintilor. La anumite intervale de timp, se vor face controale, pentru ca doctorul sa poata evalua eficacitatea aparatului si sa-l ajusteze. Purtarea unui aparat dentar (si nu numai in aceasta situatie) implica si o riguroasa igiena dentara, adica spalarea dintilor dupa fiecare masa (de trei ori pe zi, ar fi foarte bine).

Periuta de dinti  trebuie sa fie supla, cu capatul subtire, si va fi schimbata cand perii se curbeaza. Se vor evita, de asemenea, guma de mestecat, bomboanele si alte alimente lipicioase care pot ramane intre dinti si aparat. In functie de problemele care trebuie rezolvate cu ajutorul unui aparat dentar, acesta va trebui sa fie purtat catava luni, pana la doi ani, cu reglari periodice, la o luna-doua.

aparat dentar

Tipuri de aparate dentare

Exista diverse tipuri de aparate dentare, unele utilizabile numai pentru dintii definitivi, altele pentru varstele mici, unele sunt fixe, altele mobile, din metal, ceramica, vizibile sau invizibile.

  • Aparatul ortodontic din metal este cel mai folosit, pentru ca da rezultate foarte bune si este cel mai ieftin, in comparatie cu celelalte (altfel, costurile tratamentului pornesc de la 500-600 euro, dar difera foarte mult de la cabinet la cabinet). Este facut din otel si efectele lui se vad mai repede decat in cazul folosirii altor aparate. Este adevarat ca bracketii (partea metalica fixata pe dinte) sunt mai vizibili. Acestia se leaga intre ei printr-un arc de metal (archwire), esential pentru corectarea dintilor, sau printr-un elastic special (ligaturi).
Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de rupere a unui dinte permanent

Dezavantajele acestui tip de aparat dentar tin de faptul ca sunt necesare reglari mai dese, la medicul stomatolog (si fiecare costa), partile metalice sunt vizibile si nu tocmai estetice, creeaza mici probleme de dictie, bracketii fac mai dificila igiena dentara si presiunea pe dinti, la inceput, este destul de puternica, ceea ce inseamna ca o sa doara putin.

  • Aparatul dentar din ceramica este o varianta a aparatului ortodontic din metal, cu deosebirea ca bracketii sunt din ceramica. Are avantajul ca nu este vizibil, dar este mai scump si este mai putin rezistent.
  • Aparatul ortodontic lingual este invizibil, se fixeaza pe partea din spate a dintilor, necesita controale mai rare si o perioada de tratament mai scurta decat in cazul aparatelor clasice. Anumite aparate din aceasta categorie au bracketii facuti dintr-un aliaj de aur si, intotdeauna, acestia sunt personalizati, fiind confectionati cu ajutorul mulajelor, pentru fiecare dinte in parte.

Dezavantajele acestui aparat dentar se leaga, in primul rand, de costuri, tratamentul dureaza mai mult (1-3 ani) si adaptarea (dictie, alimentatie) este mai dificila.

  • Aparatul dentar mobil este recomandat pentru copii, in perioada in care nu au pierdut inca dintii de lapte, pentru a-i indrepta (garantie ca dentitia definitiva va fi frumoasa si sanatoasa) si pentru a stimula dezvoltarea corecta a arcadelor dentare. Aceste aparate sunt confectionate din material plastic colorat.
  • Aparatul de contentie se foloseste pentru a stabiliza dintii in pozitia obtinuta dupa tratament, deoarece acestia au tendinta de a reveni la pozitia initiala. Se poarta cateva luni sau, in situatiile mai complicate, cativa ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.