Apendicita la copii

0
347
Apendicita la copii

Apendicita la copii este una dintre afectiunile ce indruma foarte multi pitici alaturi de parinti la medicul specialist. Aceasta este o problema mai greu de depistat la cei mici decat la adulti pentru ca simptomatologia poate sa difere putin. Este o boala usoara ce se rezolva foarte simplu printr-o interventie chirurgicala.

Trebuie sa fii informat in ceea ce priveste modul de manifestare pentru ca nimeni nu isi doreste sa fie „client vechi” al spitalelor de urgenta. Nimeni nu isi doreste sa se prezinte la medic cu cel mic de fiecare data cand il doare putin burtica, asa ca nu va alarmati atunci cand nu este cazul. Apendicita la copii nu se diagnosticheaza foarte usor, asa ca trebuie sa fii foarte atent la semnele pe care le prezinta micutul tau. Ea este o boala ce apare in urma infundarii apendicelui.

Infundarea se poate face din cauza unei parti din scaun sau a unor alimente ce nu au fost digerate. Exista si alti factori care duc la inflamare si anume: rosu in gat, pojar, oreion, varicela, viermii intestinali, etc. Acestea produc inflamatia ce provoaca durere. Inflamarea apendicelui apare cel mai frecvent la persoane ce au varste cuprinse intre 10 si 30 de ani. Apendicita la copii este mai rara sub varsta de 5 ani, dar cazurile incep sa creasca foarte mult in randul scolarilor si adolescentilor.

Simptome

De cele mai multe ori durerea este principalul simptom. Cel mic va acuza dureri in partea dreapta a abdomenului, in partea de jos. Durerea apare si atunci cand face putin efort sau poate sa apara chiar si in timpul unei activitati usoare cum ar fi mersul. Poate prezenta febra moderata (in jur de 38.5 grade Celsius) si poate avea stari de greata.

Aveti grija insa la febra, intrucat cea peste 39 grade Celsius indica o perforatie a apendicelui. Apendicita la copii se manifesta prin lipsa poftei de mancare (inapetenta) si printr-o stare generala de rau. Piticul poate sa aiba diaree sau constipatie si se poate simti balonat pentru ca nu poate elimina gazele.

Apendicita

Daca aveti un copil mic, acesta nu va sti cu siguranta unde il doare cu exactitate asa ca il puteti apasa in partea dreapta a abdomenului. Daca il doare la presiune trebuie dus cat mai repede la un medic. Daca ramaneti acasa, urmariti-l cateva ore. El va evita cu siguranta unele pozitii care ii provoaca durerea, dar nu asteptati prea mult pentru ca poate fi prea tarziu si apendicele se poate sparge. Apendicita la copii are un debut brusc, iar durerea devine persistenta si nu trece, ba chiar se inteteste.

Citește și:  Sfaturi pentru sănătate și longevitate – Mișcarea îți menține vitalitatea, armonia fizică și psihică

Diagnostic si tratament

De cele mai multe ori medicul ce suspecteaza aparitia acestei boli va palpa usor zona dintre ombilic si osul de la incheietura piciorului drept. Daca acea zona devina la un moment dat usor dura si provoaca durere, acest lucru poate da de gandit medicului care va cere o analiza de sange (hemoleucograma). Cu ajutorul ei se poate afla numarul de celule albe din sange. Apendicita la copii avanseaza extrem de repede si trebuie pus un diagnostic rapid.

Se poate face si o ecografie in cazul in care nu mai este timp pentru analizele de laborator. Aceasta boala se trateaza doar prin interventie chirurgicala. Incizia este una de mici dimensiuni ( intre 1.5 si 3 cm), dar ea se poate mari in functie de plasarea apendicelui. Este mult mai bine ca ea sa se faca repede pentru ca apendicul sa nu se rupa. In cazul in care acesta se perforeaza, infectia va ajunge in toata cavitatea abdominala, iar in acest stadiu este mai greu de tratat.

Atentie mare la aceasta afectiune pentru ca netratata la timp poate duce chiar si la deces. Dupa aceasta operatie de apendicita la copii, micutii trebuie sa faca un tratament cu antibiotice timp de cateva zile. Trebuie sa fiti atenti si la ce mananca cel mic pentru ca se va impune un regim alimentar pe baza de lichide: ceaiuri, supe, compot. Dupa o perioada in care organismul incepe sa se refaca, se vor introduce in alimentatie si mancaruri solide, dar se exclud prajeli, dulciuri, alune, in general tot ce este gras si greu digerabil.

Spitalizarea va fi de foarte scurta durata (in jur de doua – patru zile), pentru ca cei mici se refac extrem de repede. Aveti grija ca piticii sa nu faca prea mare efort dupa aceasta interventie chirugicala. Cel mai indicat este ca o perioada de aproximativ sase – opt luni, copiii sa nu alerge si sa nu depuna prea mare efort pentru ca operatia nu „este lipita” complet si aceasta se poate „rupe”.

Daca parintii se gandesc la faptul ca apendicele este un organ folositor si „ca are si el un rol” se insala. In cazul in care cel mic are simptomele de mai sus, prezentati-va cat mai repede la medicul specialist si nu mai amanati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.