Arborele-piscidia (Piscidia piscipula) sau arborele-pescarului

0
319
Arborele-piscidia (Piscidia piscipula) sau arborele-pescarului

Arborele-piscidia apare in America si Insulele Caraibe si face parte din familia Fabaceae sau Fabacee, ordinul Fabales. Este cunoscut si sub numele de arborele pescarului deoarece vechii bastinasi din America foloseau scoarta sa ce era toxica pentru amortirea pestilor, o aruncau in apa si apoi nu trebuia decat sa culeaga hrana preferata.

Arborele-piscidia creste in zonele de coasta, cu sol nisipos, bine drenat, este rezistent la seceta, la apa de mare si apa salmastra, dar este sensibil la frig. Creste inalt de 12-15 m, are coroana neregulata, frunzele compuse, in grupuri de cate 5-11, au lungimea de 4-8 cm si sunt verzi pe partea de deasupra si gri-verzui pe partea inferioara.

Scoarta trunchiului este gri, sau cu o usoara tenta maslinie cu mici pete neregulate, florile sunt albe cu dungi roze sau rosii, semintele sunt ovale, adapostite in niste capsule de forma unor pastai, sunt folosite pentru inmultire, ele germineaza cam in 8-10 zile de la plantarea lor in pamant umed la aproximativ 1 cm adancime. Arborele infloreste cand are 4 ani si inaltimea de 4 m, intotdeauna in luna mai.

Citește și:  Fitoestrogeni, compusi vegetali cu activitate hormonala

Florile servesc ca adapost pentru larvele de fluturi si sunt polenizate de albine. Scoarta are un miros putin neplacut si gust acru-amarui, creeaza senzatia de arsura in gura. Arborele prin florile sale atractive este considerat deosebit de frumos, astfel este folosit drept copac de ornament in parcuri si gradini. Pentru a se dezvolta adecvat trebuie sa nu fie plantat la umbra, ci in locuri insorite. Are nevoie de lumina soarelui pentru a inflori frumos.

Din punct de vedere medicinal scoarta arborelui este apreciata pentru efectul ei calmant si de somnifer, antispasmotic si antiinflamator. Este un bun remediu pentru calmarea durerilor si problemelor de nervi. Se administreaza in doze mici, doar la recomandarea medicului si nu este indicata deloc femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Lemnul arborelui este foarte rezistent la putrezire, de aceea este utilizat la construirea de garduri, barci, dar si ca material de sculptura sau drept combustibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.