10 beneficii ale laptelui de migdale asupra corpului

0
11553
10 beneficii ale laptelui de migdale asupra corpului

Laptele de migdale este un produs gustos si bogat in substante nutritive, recomandat pentru copii dar si pentru adulti. Prezinta toate caracteristicile pozitive ale altor tipuri de lapte care se cunosc. Cei care au consumat deja acest lapte spun ca este foarte bun la gust si hranitor. Se gaseste in comert in doua versiuni, una este neindulcita (considerata mai buna) si alta care contine zahar – este incredibil acest lucru, pentru ca nu ar trebui sa fie indulcit, avand in vedere faptul ca laptele de migdale este deja dulce de la sine, datorita acestor samburi de migdale.

Trebuie spus ca nutritionistii recomanda sa se utilizeze versiunea neindulcita cu zahar, pentru ca este posibil sa existe persoane care sa nu cunoasca acest aspect, sau sa stie doar putine lucruri legate de acest tip lapte de migdale. Cu siguranta este de inteles faptul ca zaharul in cantitate mare nu face bine organismului.

Acest tip de lapte este un produs renumit in tarile orientale, la noi in tara insa este mai putin cunoscut. El poate inlocui laptele de vaca si poate fi utilizat mai ales de persoanele care manifesta o intoleranta la lactoza (care sufera de boala celiaca) sau la produsele realizate din soia. Avantajul sau consta si in faptul ca poate fi stocat mai mult timp, fara a fi tinut la frigider cum se procedeaza cu laptele de vaca, si astfel poate fi utilizat ca aliment de baza zi de zi, mai ales de cei care urmeaza o dieta vegetariana.

Laptele de migdale nu contine colesterol

Acest aliment este important pentru sanatate, deoarece nu contine colesterol si deci nu contribuie la ingrosarea arterelor inimii, previne bolile cardiovasculare, ajuta la protejarea organismului de efectele nocive ale fumului de tigara (si aici ne referim si la fumatorii activi dar si la cei pasivi), nu contine lactoza si deci poate fi servit si de cei care sunt alergici la laptele de vaca, iar nu in ultimul rand este perfect compatibil cu toate produsele de tip vegetal.

Laptele de migdale combate anemia

Prin continutul mare de proteine, de minerale si vitamine este recomandat pentru intarirea organismului si in tratamentul anemiei. Contine mai multa vitamina E si magneziu decat spanacul, are o cantitate semnificativa de fosfor deci ajuta in consolidarea oaselor si a dintilor. De asemenea este o sursa mare de calciu, potasiu, fier, cupru, mangan, zinc si complexul de vitamine B.

Laptele de migdale are un continut redus de calorii

Avand in vedere faptul ca modul de preparare este simplu si se poate realiza si acasa, este suficient sa cumparam doar samburii de migdale. Se prepara din 150 g migdale si 350 ml apa. Se pun migdalele intr-un bol incapator si se toarna apa peste ele, se lasa la inmuiat timp de 4-5 ore.

Cand migdalele s-au umflat se curata de coaja, iar daca aceasta nu se ia usor se pot tine in prealabil cateva minute in apa clocotita si astfel aceasta operatie se va face mai usor. In mod normal operatia de inlaturare a cojilor maronii nu este dificila, nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute. In alt bol se pun migdalele albe curatate de coaja. Cand toate sunt gata curatate, se pun intr-un blender si se macina cat mai marunt. Apoi se adauga o cana de apa si se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza.

La sfarsit se mai adauga si restul de apa ce a mai ramas din 350 ml si astfel se obtine o compozitie alba ca laptele. Se strecoara prin tifon si se obtine laptele de migdale si respectiv pulpa ce poate fi folosita ca ingredient la prajituri.

Laptele poate fi tinut intr-un brocan la frigider si consumat timp de 2-3 zile. Valoarea sa calorica este foarte mica iar sursa de minerale si vitamine este mare. O cantitate de 250 ml lapte de migdale contine doar 40-60 calorii, iar 250 ml lapte de vaca are de doua ori mai multe calorii.

Laptele de migdale contine foarte mult calciu

Avand in vedere ca se vorbeste mereu de calciul din alte tipuri de produse lactate, branzeturi si lapte, trebuie sa facem o comparatie cu acestea si sa spunem ca laptele de migdale contine mult mai mult calciu si alte substante nutritive. Insa ceea ce este cu adevarat important nu este cantitatea de calciu, ci faptul ca acest tip de calciu este biodisponibil, organismul nostru il poate folosi direct, fara sa faca nimic pentru a-l avea disponibil. In alte tipuri de lapte este vorba despre un fosfat de calciu care are nevoie de un consum energetic al organismului pentru a fi utilizat.

Citește și:  Dieta vegana optimala - alimentatie vegetariana

Ei bine, in cazul calciului din laptele de migdale nu se intampla acest lucru, ci este folosit direct. Daca se bea o cana de 250 ml lapte de migdale pe zi se asigura 30% din doza de calciu recomandata zilnic pentru un adult. De asemenea laptele de migdale contine si 25% din doza de vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase si promovarea sanatatii dintilor. Calciul este important si pentru prevenirea bolilor de oase, in special a osteoporozei.

Mentine tensiunea arteriala normala si sanatatea cardiovasculara

lapte cu migdale

Laptele de migdale are putina sare, nu are colesterol si este o sursa importanta de potasiu, de aceea normalizeaza tensiunea arteriala si previne bolile cardiovasculare.

Imbunatateste sistemul muscular

Magneziul din laptele de migdale este important pentru cresterea muschilor, previne aparitia crampelor musculare si amelioreaza durerile cauzate de acestea. Este recomandat sportivilor care au o activitate fizica intensa, sau culturistilor care vor sa aiba o crestere a masei musculare.

Scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer

Laptele de migadale are efect benefic asupra functiilor celulelor, consolideaza sistemul imunitar, contine vitamina D si ajuta in scaderea riscului de a dezvolta boala Alzeimer.

Este un aliment eficient pentru pierderea in greutate

Avand in vedere continutul scazut de calorii este recomandat in dietele de slabire. Are o cantitate semnificativa de fibre, deci ajuta digestia, nu contine multe grasimi si carbohidrati. Veganii nu mananca oua, branza, carne si de aceea pentru ei laptele de migdale devine un aliment excelent in dieta zilnica, o sursa importanta de vitamine B de care are atat de mare nevoie organismul pentru mentinerea sanatatii. Nutritionistii spun ca o mare parte din aceste persoane care tin o dieta vegetariana au neaparta nevoie de vitaminele B pentru a-si mentine sanatatea si deci de laptele de migdale.

Consolideaza sistemul imunitar

Laptele de migale contine foarte multe vitamine, de care este important sa se spuna mai multe lucruri, mai ales ca este vorba despre complexul de vitamine B. Toti oamenii stiu cat de bune sunt vitaminele A, C, D, E, insa de vitaminele din complexul B este posibil sa stie mai putin si ele se gasesc in cantitate mare in migdale. Aceste vitamine B sunt esentiale pentru sanatate si imunitate, pentru copii, adulti dar si persoanele in varsta.

In majoritatea cazurilor oamenii nu duc lipsa de vitamina C, pentru ca ea se gaseste in toate fructele, legumele verzi si de regula astfel de alimente nu lipsesc din dieta zilnica. Acest lucru nu se poate spune despre vitaminele B, oamenii prezinta o lipsa a acestora in corp pentru ca de obicei ele sunt deteriorate prin coacerea si chiar fierberea alimentelor care le contin.

Ideal ar fi ca alimentele sa fie preparate prin fierbere in aburi. Deci carenta este provocata de cantitatea insuficienta de alimente care contin vitamine de tip B. De asemenea nu este bine sa se consume dulciuri in cantitate mare, deoarece se stie ca zaharul este un inhibitor al vitaminelor din grupul B.

Deci inca din tinerete, copiii trebuie sa consume lapte de migdale, putine dulciuri, pentru ca inca din copilarie sistemul imunitar al organismului trebuie consolidat pentru ca la varsta adulta corpul sa fie rezistent si sanatos. Pentru a satisface dorinta de dulce la copii este bine sa se foloseasca mierea de albine, deoarece aceasta este intr-adevar un aliment sanatos si hranitor pentru copii si adulti.

Zaharul nu face decat sa ne distruga toti nutrientii din corp pe care noi am avut impresia ca i-am introdus prin alimente in corp in scopul consolidarii sistemului nostru imunitar. Pentru cei care nu vor sa consume doar lapte de migdale, pot folosi alte alimente care contin vitamine B si anume: carnea si toate tipurile de seminte.

Laptele de migdale este hranitor pentru organism

Contine o cantitate de magneziu, mai mare decat se gaseste in toate bauturile de acest gen. Magneziul este foarte important pentru organism, deoarece ajuta in toate fazele de crestere ale organismului la copii si este fundamental pentru toate procesele celulare. Si potasiul are un rol in acest proces de crestere, insa cel mai important ramane magneziul. Copiii au nevoie de magneziu pentru cresterea si dezvoltarea normala a corpului, insa dupa crestere, la varsta adulta este necesar o anumita cantitate semnificativa de magneziu pentru mentinerea functionarii normale a organismului.

Specialistii in sanatate spun ca in majoritatea cazurilor cand copiii se imbolnavesc usor si des este posibil sa aiba o mare carenta de vitamine B in organism. De regula nu se stie care dintre vitaminele de tip B lipseste in corpul copilului, insa acest lucru trebuie stabilit prin analize. Una dintre aceste vitamine importante este si acidul folic ce este necesar si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.