Arbustul Bucco – cunoscut si cu numele de Bucho – este originar din Africa de Sud si poate fi inalt de 2 m. Are denumirea stiintifica de Agathosma betulina si apartine de familia Rutaceae sau Rutacee. Frunzele sale sunt verzi, rotunjite, late de 2 cm, au pe suprafata lor glande oleacee (ce contin ulei esential) si un aspect interesant asemanator pielii. Florile sunt mici cu petale albe sau rozii, iar fructele de forma unor capsule ce adapostesc multe seminte.
In medicina populara din tarile africane frunzele se folosesc la prepararea unor tincturi, pulbere, extract uscat (de forma unor pastile) si ceaiuri care sunt renumite pentru efectele lor antiinflamatorii, purgative si diuretice. Ele contin ulei esential, substante flavonoide, mucilagi, vitamina B, vitamina PP, taninuri, limonen, comfor bucho si altele.
Uleiul esential din frunzele de Bucco are un miros deosebit (putin se aseamana cu menta si coacazele negre) de aceea este folosit la fabricarea unor produse de parfumerie. De asemenea este utilizat in tratarea inflamatiilor rinichilor, vezicii urinare si cailor urinare, mai ales in uretrite, cistite, catar vezical, prostatita, pielonefrita.
Frunzele sunt un bun remediu in bolile vasculare, in hemoroizi, varice, in afectiuni respiratorii, faringita, bronsita, guta, edem si hipertensiune arteriala. Datorita continutului de substante flavonoide pot fi utilizate in cazurile de obezitate cu retentie de lichide deoarece au efecte diuretice foarte bune.
Buchu Brandy este un medicament traditional care ajuta in problemele digestive, renale, gripa, raceala si infectii urinare. se pot folosi cateva picaturi din acest medicament sau bea un ceai din frunze de Bucco. Uleiul de Bucco este folosi pentru a adauga un plus de aroma in dulciuri, gemuri si bauturi.
Aceasta planta este contraindicata femeilor care sunt insarcinate, dar si celor care alapteaza, deoarece contine o substanta numita pulegon ce poate produce avort. In rest este bine sa se administreze la recomandarea medicului, in doze stabilite de acesta.