Helioterapia

0
257
Helioterapia

Helioterapia este o stiinta medicala care studiaza actiunea terapeutica a soarelui. Pentru o stare de sanatate buna, corpul nostru are nevoie de o cantitate echilibrata de energie solara. Daca insa acest consum de energie de la lumina soarelui este in exces se poate ajunge la boli alergice sau la exacerbarea proceselor cronice, pot fi afectate vasele de sange si functia hormonala.

Efectele terapeutice ale soarelui sunt mentionate in scrierile lui Hipocrate. Terapia cu lumina soarelui era practicata si de egipteni, romani si greci in scopul tratarii unor boli. In urma numeroaselor studii stiintifice care s-au facut de-a lungul anilor s-a ajuns la concluzia ca soarele are un rol important in prevenirea dar si in tratarea unor boli infectioase si degenerative. Din aceste boli fac parte: cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul ovarian, cancerul de colon, hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, bolile cardiovasculare, tuberculoza, psoriazisul, osteoporoza, rahitismul.

Radiatiile de soare sunt alcatuite din radiatii invizibile si radiatii vizibile, din radiatii ultraviolete si radiatii infrarosii. Prin straturile sale pielea are capacitatea de a absorbi aceste radiatii in mod diferit.

Prin expunerea la radiatiile solare organismul produce vitamina D. Doar 15 minute pe zi, dimineata, sunt suficiente pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D in organism. Vitamina D ajuta la fixarea Ca si a fosforului in oase, in cantitate adecvata si in proportie corecta face oasele mai puternice, previne rahitismul. Dupa cum se stie rahitismul nu este doar o boala din copilarie, ci si o afectiune care apare la adulti – numita ,,inmuierea oaselor”.

Lumina soarelui elimina din organism o parte din colesterol, deci daca ne bucuram de soare ne putem reduce in acelasi timp si colesterolul. Datorita unor procese fotochimice soarele stabilizeaza circulatia sangelui, vasele de sange se dilata, astfel creste fluxul de sange la nivelul pielii si aceasta arata mai bine. Daca expunerea la lumina soarelui se face in mod corespunzator pielea devine mai elastica, mai neteda si are o tenta de stralucire. De asemenea soarele mareste rezistenta pielii la boli si la infectii.

Helioterapia este recomandata persoanelor care sufera de psoriazis sau acnee, dar numai in cazul cand acestia nu folosesc medicamente care cresc sensibilitatea pielii la lumina soarelui. De exemplu in cazul acneei se foloseste tetraciclina care cauzeaza sensibilitate crescuta a pielii si astfel pot apare eruptii cutanate.

Alte beneficii fizice ale luminii soarelui sunt: buna functionare a sistemului endocrin, cresterea productiei de celule rosii, dezvoltarea musculara, oxigenarea tesuturilor si eliminarea toxinelor. Soarele imbunatateste starea de spirit, contribuie la producerea de endorfine si serotonina, elimina starile de anxietate, iritabilitate, depresie.

helioterapie

Cum trebuie folosita lumina soarelui?

  • In prima zi se sta la soare doar 5-10 minute, a doua zi 15 minute si astfel se creste timpul de expunere in fiecare zi pana se ajunge la 50 de minute. Baile de soare nu sunt recomandate mai mult de o ora.
  • Capul trebuie protejat cu o palarie cu boruri largi.
  • Ochii trebuie protejati cu ochelari fumurii cu protectie anti-UV. In caz contrar soarele poate provoca leziuni grave asupra retinei si nervilor.
  • Nu este recomandat sa se doarma cand se face plaja. Deseori in astfel de situatii pot aparea arsuri solare.
  • Pentru piele se foloseste o crema de protectie solara cu indice SPF corespunzator pielii. De acest lucru trebuie sa tina cont mai ales persoanele cu varsta peste 55 de ani.
Citește și:  Crema pentru protecția solară se alege în funcție de tipul pielii sau de bronzul dorit?

Cand este contraindicata helioterapia?

  • Baile de soare nu sunt recomandate copiilor sub 1,5 ani, iar la copii mai mici de 3 ani acestea se fac cu mare prudenta. Excesul de radiatii ultraviolete poate influenta negativ psihicul copiilor, ei devin capriciosi, agitati, nervosi.
  • Helioterapia nu este recomandata persoanelor care au suferit de curand interventii chirurgicale.
  • Caldura creste riscul aparitiei crizelor hipertensive de aceea baile de soare nu sunt indicate persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala grava.
  • Cei care au boli coronariene pot suferi atacuri de angina pectorala sau chiar infarct miocardic daca stau la plaja un timp indelungat. Acest lucru se explica prin faptul ca atunci cand valurile de caldura sunt mari, continutul de oxigen din aer este mai mic si inima bolnava este solicitata suplimentar.
  • Soarele nu este indicat persoanelor care sufera de anumite forme de tuberculoza, care au diabet zaharat, care sufera de boli ale glandei tiroide sau boli pulmonare.
  • Femeile care sunt insarcinate nu trebuie sa mearga la plaja. Soarele determina aparitia unor pete pe nas, frunte si obraji care dispar spontan dupa nastere. Pentru a se evita aparitia acestor pete este recomandat sa se utilizeaze o crema de protectie solara cu indice SPF mare.
  • Persoanele care sufera de anumite boli de piele grave nu trebuie sa se expuna la radiatiile ultraviolete: lupus, fotodermatoza, psoriazis, pelagra si alte dermatoze.
  • Helioterapia este contraindicata persoanelor care au o sensibilitate crescuta la razele ultraviolete.
  • Persoanele cu insuficienta hepatica pot suferi frecvent de urticarie solara.
  • Femeile nu trebuie sa faca plaja in timpul menstruatiei.
  • Persoanele cu anumite boli ereditare de piele trebuie sa se fereasca de radiatiile ultraviolete pentru ca pot suferi de arsuri solare ce pot agrava starea de sanatate.

Expunerea la soare nu trebuie sa se faca in exces deoarece poate duce la insolatie. Primele simptome care apar in cazul in care s-a stat prea mult la soare sunt: durerea de cap, inrosirea pielii, durerea la nivelul pielii si uneori greata. In situatii mai grave creste respiratia si pulsul, se ridica temperatura corpului. Daca apare un accident vascular cerebral se instaleaza durerea de cap ascutita si varsaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.