O minune a medicinei naturiste chinezesti este constituita de arpagic, planta perena care se gaseste adesea si in gradinile romanilor si care poate fi usor trecuta cu vederea. Pentru chinezi orice aliment sau buruiana se poate transforma intr-un aliat de nadejde impotriva afectiunilor, bolilor si infectiilor, iar daca sunt folosite cu grija, nu vor avea niciun fel de risc. Arpagicul este un astfel de produs pe care chinezii il folosesc in tratarea afectiunilor comune.
Banalul arpagic se intalneste in medicina chinezeasca sub forma de seminte, ceapa sau praz, fiecare constituind surse extraordinare de sanatate. Aceasta planta ajuta la anticoagularea sangelui, astfel ca hematomul intern sau accidentul vascular cerebral pot fi evitate, desi nu pot fi descoperite in urma investigatiilor medicale. Arpagicul introdus in dieta in urma accidentelor precum caderile, agresarea fizica sau accidentele rutiere salveaza de la accidentele mai grave interne.
Cheagurile de sange pot aparea usor in urma unor astfel de incidente, iar durerea locala devine un simptom. In cazul in care durerea nu migreaza, prezenta unui cheag de sange este certa. Supa de arpagic si praz combate cheagul de sange cand este consumata de doua ori pe zi.
Inca din vremuri stravechi, chinezii isi bateau prizonierii crunt pentru a-i convinge sa marturiseasca. Cum formarea de cheag in urma unei astfel de batai putea duce la moartea prizonierului, acesta era tratat cu supa sau mancare de praz. Prazul si arpagicul trebuie consumate de persoanele cu predispozitie la enterita, tub digestiv sensibil si dureri gastrice.
Decoctul sau ceaiul din 5 bulbi de arpagic fiert timp de zece minute calmeaza durerile si greturile femeilor insarcinate. Frunzele si radacinile de praz fierte in vin alb sec sunt un bun remediu pentru durerile lombare si torsionarea coloanei vertebrale sau durerile musculare.
Transpiratia nocturna abundenta, diareea si nocturia (urina in timpul noptii) sunt inlaturate in urma consumului de praz si oua fierte impreuna si amestecate dupa gust. Sucul din frunze si radacina de arpagic poate fi baut si impreuna cu lapte pentru tratarea dificultatilor la inghitire, intoxicatia cu smalt si lac si insolatie. Apetitul poate reaparea in urma consumului mancarii de miel sau porc cu praz.
Frunza si radacina de arpagic strivita ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de lovituri, a inflamatiilor si vanatailor.
Arpagicul este contraindicat persoanelor cu afectiuni inflamatorii ale ochilor sau eruptii cutanate.