Artrită reumatoidă, nutrienți utili pentru încetinirea bolii

0
340
Artrită reumatoidă, nutrienți utili pentru încetinirea bolii

Artrita reumatoidă este o boală autoimună și o ,,boală reumatică”. Este numită autoimună deoarece mecanismul de apărare al corpului atacă țesuturile, pur și simplu sistemul imunitar nu reușește să apere organismul normal și produce complexe imune și anticorpi care atacă țesuturile sănătoase. Ca urmare a acestui fapt se produce o inflamare și o îngroșare a țesutului sinovial care avea rolul de a lubrifia articulațiile. Cele mai afectate sunt articulațiile periferice și anume cele ale genunchilor, încheieturilor, mâinilor, picioarelor și umerilor.

Artrita reumatoidă este o afecțiune foarte serioasă, cronică, poate afecta organele, sistemele din tot corpul. Apare îndeosebi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani, dar poate debuta și la cei cu vârsta de 25-50 de ani. Boala apare de trei ori mai mult la femei decât la bărbați.

Inflamațiile țesuturilor sinoviale dar și leziunile tisulare pot da anumite simptome de durere, roșeată, senzație de căldură, rigiditate, etc. Din păcate această boală poate afecta multe din organele și sistemele corpului, incluziv inima, plămânii, ochii, ficatul, pielea și vasele de sânge. Dacă boala afectează inima se poate dezvolta pericardita, dacă afectează ficatul poate să apară hepatita și sindromul Felty, dacă afectează ochii se dezvoltă sindromul Sjogren și uscăciunea ochilor, dacă afectează pielea se pot dezvolta ulcere și noduli, dacă afectează vasele de sânge se dezvoltă vasculita.

În faza incipientă a bolii, pacientul se plânge de oboseală accentuată, stare generală de rău, pierderea poftei de mâncare, slăbiune, febră inexplicabilă, boli ale țesutului conjunctiv. Simptomele pot să apară și să dispară, în anumite cazuri pot să nu se manifeste chiar ani de zile. Datorită faptului că mâinile și încheieturile sunt cel dintâi afectate se pot produce deformări severe la nivelul acestora.

Dacă artrita reumatoidă afectează coloana vertebrală se pot observa modificări de postură a corpului și apar probleme de echilibru. Dacă boala afectează vertebrele cervicale, acestea susțin cu dificultate greutatea craniului, apar dureri de ceafă, iar în plus se produc alunecări, deformări și chiar o compresie a măduvei spinării la baza craniului.

Citește și:  Cum apare cancerul? Metode de tratament naturiste

Artrită reumatoidă

Unele persoane au o predispoziție la această boală, mai ales dacă există și alte persoane în familie sau rude care suferă de ea. Nu se cunoaște cauza exactă care poate duce la dezvoltarea bolii. Cert este faptul că fumatul, obezitatea, stresul sunt factori de risc. De asemenea, deficitul de vitamina D, un nivel scăzut de antioxidanți și estrogeni pot avea o anumită implicare în apariția artritei reumatoide. În concluzie, factorii genetici sunt cei mai importanți, iar la aceștia se pot adăuga infecțiile virale și bacteriene care slăbesc imunitatea organismului.

Nutrienți utili pentru încetinirea artritei reumatoide

Suplimentele cu ulei de pește sunt foarte utile organismului deoarece au acizi grași Omega-3 care reduc inflamațiile. Se poate consuma somon, sardine, hering, în general pește gras bogat în Omeg-3.

Suplimentele de glucozamină și condroitină sunt considerate substanțe care ajută la regenerarea cartilajelor. Dieta care conține alimente bogate în antioxdanți poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi din organism care produc procesele inflamatoare. Dieta trebuie să fie alcătuită din fructe de pădure, caise, mere, morcovi, fasole, ceapă, cereale integrale, praz, broccoli.

Pentru calmarea durerilor se iau medicamente analgezice, care trebuie să fie prescrise de medic. Acestea pot ajuta și la reducerea inflamațiilor din organism.

Foarte important este să se renunțe la fumat, să se respecte dieta, orele de somn pentru ca organismul să fie odihnit, să se reducă pe cât posibil stresul, să se facă masaj, exerciții fizice pentru păstrarea unui echilibru fizic și mental, controlul greutății corporale și un tratament cu medicamente recomandate de medic. Medicamentele antireumatice pot încetini progresia bolii. De asemenea, există medicamente care calmează durerile, ajută la îmbunătățirea funcționalității articulare, reduc inflamațiile și astfel îmbunătățesc calitatea vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.