Atac de panică sau boli cardiovasculare – Simptomele pot fi asemănătoare!

0
4

Oamenii care au atacuri de panică trebuie să meargă la medic pentru a face un control de rutină, pentru a exclude bolile cardiovasculare și alte probleme de sănătate. Se spune că un atac de panică poate avea simptome asemănătoare unui atac de cord, produs din cauza unei boli cardiovasculare.

Primul atac de panică se poate produce inopinat, chiar pe fondul sănătății depline și se manifestă printr-o senzație neplăcută de creștere a anxietății; apoi, în alte situații, această senzație se repetă.

Severitatea unui atac de panică poate fi recunoscută prin anumite stări neplăcute, care pot varia foarte mult, începând de la un sentiment de tensiune internă și până la o stare de frică puternică de moarte. La unele persoane pot apărea atacuri de panică mai mari, care se manifestă prin mai multe simptome, de regulă 2-3 deodată.

Uneori atacurile de panică sunt fără acea senzație de teamă, în care însă apar senzații fizice și mai ales o tensiune internă. Unele sunt moderate, altele severe. Potrivit medicilor, durata unui atac de panică este de 15-30 de minute.

Ele se pot manifesta mai des în timpul zilei, dar există și cazuri în care apar noaptea. Cert este că atacurile de panică se produc spontan, dintr-o dată, în diferite situații. Ele pot fi și cauzate de o serie de factori, cum ar fi:  excesul de fum de țigară, consumul de alcool, oboseala, deficitul de somn, stările de la menstruație și altele.

Care sunt simptomele unui atac de panică?

Un atac de panică este imprevizibil și poate da o stare de anxietate, de disconfort, frică internă, cefalee, durere de gât, plâns incontrolabil. Durerea în piept este semnul unui atac de panică.

Alte simptome ale atacului de panică sunt:

  • Tremurături, durere sau disconfort în piept
  • Transpirație, dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii
  • Stări de greață, amețeală, slăbiciune, senzație neplăcută în zona abdominală
  • Furnicături, amorțeală, un sentiment de frică de a pierde controlul.

Atacurile de panică sunt foarte neplăcute, ele se pot datora și consumului unor medicamente o perioadă îndelungată de timp, care au efecte secundare. Uneori atacurile de panică apar la oameni cu tulburări psihice, care au fobii, tulburări obsesiv-compulsive, sau au suferit anumite traume în viața lor.

O persoană poate avea atacuri de panică și o serie de simptome precum: ritm cardiac foarte mare, puls ridicat, frecvență cardiacă ridicată, respirație grea, stare de greață, stare de căldură sau frisoane, transpirație, tremurături ale mâinilor, tensiune emoțională. Asta arată că atacurile de panică au simptome ce pot fi produse și de alte boli.

Citește și:  Durerea la urinare și infecția genitală cu Trichomonas vaginalis, vaginita trichomoniazică – cauze, simptome și tratament

În niciun caz nu este bine de luat medicamente așa fără a face un control și fără recomandarea unui medic. Automedicația nu este niciodată o idee bună, dacă nu știi de ce suferi, dacă nu ești sigur că ai avut un atac de panică sau o problemă cu inima.

Ce controale medicale trebuie făcute în caz de atacuri de panică?

În caz de atac de panică trebuie de mers la medici specialiști: un cardiolog, un endocrinolog, un psiholog. La endocrinolog se fac o serie de analize hormonale, pentru a vedea dacă este un dezechilibrul hormonal sau un atac de panică.

Dacă ai un atac de panică, trebuie să vezi și un psiholog sau un medic psihiatru, pentru a identifica anumite probleme psihice, care trebuie tratate prin terapie și cu medicamente. Dacă starea psihică a unui om nu este în regulă atunci nici sistemul său nervos nu este în regulă și asta duce la scăderea bunăstării vieții. Dacă ai astfel de probleme îți va fi foarte greu să-ți atingi scopurile pe care le ai în viață și să ai o cominicare bună cu cei din jur.

O metodă folosită în prezent în clinici, în caz de atacuri de panică, este și terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta este o metodă de psihoterapie care se aplică la oamenii care suferă de tulburări de panică de aproximativ 2 ani. Metoda are ca scop și ameliorarea stărilor de anxietate și de depresie la pacienți.

Medicii recomandă și medicamente antidepresive la oamenii cu tulburări de panică și acestea au rezultate bune în 60% din cazuri. Aceste stări depresive pot fi ameliorare și cu ceaiuri din plante medicinale, care au efecte antidepresive, calmante, care relaxează și reduc anxietatea, cum sunt acelea din tei, mușețel, Ginseng, sunătoare, mentă, busuioc și altele.

Cu ajutorul acestor medici specialiști, poți înțelege care sunt problemele de sănătate de care suferi și cum poți să le vindeci. În acest mod se va stabili un diagnostic, un plan individual de tratament pentru ameliorarea simptomelor și restabilirea pe cât posibil a stării de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.