Pepenele galben este un fruct foarte bun pentru persoanele cardiace, are un gust dulce, aromat și răcoritor. În ziua de azi, foarte mulți oameni au boli cardiace, tulburări ale inimii și ale vaselor de sânge. Experții au estimat că aproximativ 61% dintre adulți vor suferi de boli cardiovasculare până în anul 2050.
Pepenele galben este bogat în potasiu
Acest fruct delicios se consumă în lunile calde de vară, el fiind adecvat oricărei diete. Este bogat în apă, ajută la hidratarea organismului și are o cantitate semnificativă de potasiu, despre care studiile cercetătorilor au arătat că:
- Reduce hipertensiunea arterială
- Are efect benefic asupra funcției renale și asupra lipidelor din sânge
- Scade cu 24% riscul de accident vascular cerebral
- Ajută la reglarea ritmului cardiac
- Menține în limite normale tensiunea arterială.
O porție de 200 g pepene galben are: 473 mg potasiu, 37 mcg acid folic, 65 mg vitamina C și 27 mg magneziu.
Potasiul este un nutrient important pentru organism, care se găsește în cantitate mare în pepene galben și ajută la funcționarea normală a celulelor, la eliminarea excesului de sare din organism, în prevenirea disfuncției renale și a dezvoltării hipertensiunii arteriale. Potasiul menține volumul fluidelor din organism, echilibrul acizilor și al electroliților.
Are fibre, vitamine și niacină
Prin aportul mare de fibre, pepenele galben reduce nivelul de colesterol și de trigliceride din sânge. Vitamina C din pepene crește rezistența organismului și scade riscul de ateroscleroză. De asemenea, compusul de adenozină din acest fruct are proprietăți de subțiere a sângelui.
Pepenele galben crește imunitatea, el fiind bogat în vitamine A, C, E, B3, B5, B6, B9. Are acid folic și numeroase minerale, precum: potasiu, calciu, magneziu, fier. Conține fibre, glucide și lipide. Prin aportul de vitamine și pigmenți, acest fruct reduce oxidarea trigliceridelor, a colesterolului, scade riscul de formare a plăcilor de aterom pe pereții arterelor.
Acest fruct are multe vitamine, calciu și potasiu, astfel ajută în prevenirea complicațiilor sistemului cardiovascular. Conține niacină (sau vitamina B3) care ajută la eliberarea de prostaglandine, de substanțe ce produc vasodilatație, astfel este îmbunătățită circulația sângelui și este redusă hipertensiunea arterială. Niacina reduce riscul de diabet de tip 2, pentru că poate proteja celulele secretoare de insulină.
Pepenele galben ajută la scăderea în greutate
Având în vedere că este sărac în calorii, pepenele galben este bun pentru eliminarea kg în plus. Se poate consuma crud, sau adăugat în sucuri de fructe, smoothie-uri, în salate de fructe.
Acest fruct este bogat în nutrienți care ajută la stimularea imunității, întărirea oaselor, îmbunătățirea sănătății pielii. Acidul folic din pepene ajută la descompunerea homocisteinei. Dacă nivelul de homocisteină ar crește, atunci asta ar putea afecta densitatea minerală osoasă. Alți nutrienți din pepene sunt vitaminele și magneziul care ajută la consolidarea oaselor.
Pepenele galben este bogat în antioxidanți
Acest fruct are proprietăți antioxidante, arată un studiu din 2010, realizat de cercetători. Antioxidanții au un rol important în apărarea organismului împotriva factorilor externi, a daunelor radicalilor liberi. Beta-carotenul din pepene galben are efect antioxidant puternic și protejează celulele organismului de deteriorare. Alți nutrienți importanți pentru organism, din pepene, sunt fenolii care sunt antioxidanți foarte eficienți.
De asemenea, pepenele galben are quercitină, seleniu, zeaxantină, colină, acid cafeic și o enzimă superoxid dismutază care ajută în lupta împotriva stresului oxidativ. Oamenii care introduc acest fruct în dietă, care îl consumă crud, pot învinge mai ușor stresul și pot avea o stare de sănătate mai bună.
Pepenele galben crește imunitatea organismului
Acest fruct este bogat în vitamine A și C, are antioxidanți și minerale. Prin consumul de pepene galben se îmbunătățește sănătatea organismului, crește imunitatea și este prevenită îmbătrânirea prematură a corpului. Cercetătorii spun că aportul bun de vitamina C ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la stimularea colagenului deci la îmbunătățirea aspectului pielii.
În această vară, oamenii ar trebui să bea în mod frecvent suc de pepene galben, care se realizează foarte ușor la blender din pulpa acestui fruct.
De asemenea, un suc excelent cu efect alcalin este cel din pepene verde. Comparativ cu acesta, pepenele galben are de 4 ori mai multă vitamină A și C. În schimb, cantitatea de licopen din pepenele galben este mai redusă decât în pepenele verde.
Alte beneficii ale pepenelui galben:
- Este bine tolerat de diabetici, dar nu trebuie consumat în exces (se recomandă doar 250 g zilnic)
- Este indicat în caz de afecțiuni ale ochilor, în boli dermatologice
- Ajută în tratamentul dereglărilor hormonale.
Prin prezența vitaminei A și a beta-carotenului, acest fruct ajută în prevenirea bolilor oftalmologice. Pepenele galben menține sănătatea generală a organismului și reduce riscul de îmbolnăvire.