An de an, peste 5 milioane de oameni sufera un atac de cord, ori un infarct miocardic, insotit de alte semne, din nefericire, ignorate de pacienti, ori neconstientizate in intregime. Mare parte din ei ignora simptomele si astfel, ajung chiar sa moara din aceasta cauza, mai ales daca ne referim la cazurile extrem de severe, complicatiile aparand odata sau nu cu alte afectiuni. Dar ce este un atac de cord si cum se manifesta acesta?
Inainte de toate, trebuie sa mentionam faptul ca atacul de cord, ori, in termenii de specialitate, infarctul miocardic se traduce prin leziunea miocardului, adica a muschiului inimii, ca urmare a scaderii alimentarii sangvine, asa cum se specifica in literatura de specialitate. Cu alte cuvinte, infarctul apare cand acest tesut moare. Pe de alta parte, stim bine ca muschiul cardiac are nevoie de sange pentru a functiona in parametri normali. In cazul unei boli coronariene, sangele care ajunge spre tesut este insuficient, prin urmare situatia se complica, aparand, din nefericire, atacul de cord.
Medicii spun ca putine sunt cazurile in care infarctul miocardic poate rezulta din cauza unui spasm la nivelul arterei coronare, desi acestea se contracta, in aceasta maniera, fluxul de sange fiind redus si insuficient pentru o irigare adecvata. De cele mai multe ori, cauza este una singura: un cheag de sange format in acea artera despre care am mentionat mai sus, drept pentru care, sangele nu mai circula in mod normal, iar inima poate ceda brusc. Si simptomele pot fi, de asemenea, bruste.
Tocmai, de aceea, medicii le recomanda rudelor pacientilor care au probleme cardiace, ori pur si simplu sunt mai vulnerabile sa fie foarte atente la schimbarile de comportament, de stare si, de ce nu, la semnele, care, pana la urma, pot prevesti un infarct miocardic. Acestia trebuie sa se gandeasca, in mare parte, ca viata persoanelor cu probleme cardiace atarna de un fir vulnerabil, ce oricand se poate rupe, si definitiv. Totodata, si colesterolul ridicat este o cauza destul de comuna. In acelasi timp, trebuie sa specificam ca acesta e normal, adica orice organism uman are colesterol, depinde insa de cat de crescut sau nu este.
Medicii le recomanda celor trecuti de peste 40 de ani sa-si mentina o viata alimentara sanatoasa si adecvata deopotriva pentru varsta lor, in asa maniera incat sa nu le creasca in niciun fel colesterolul. Bineinteles ca ar fi indicat ca toata viata sa mancam sanatos, sa nu consumam alimente foarte bogate in grasimi animale. Cu alte cuvinte, trebuie sa prevenim si sa nu ne punem viata in pericol, cu atat mai mult cu cat, an de an, sunt tot mai multi oameni care sufera un atac de cord, ce le poate fi fatal.
Si totusi, care sunt semnele? Cardiologii avertizeaza pacientii, dar si rudele sa fie atenti la intensitatea semnelor care pot prevesti un atac de cord si sa se prezinte de urgenta la spital. In sfarsit, simptomele pot fi indigestia, durerile de gat, cele de ureche, greata, anxietatea, umflarea picioarelor, starea generala proasta manifestata prin oboseala, ameteli sau dureri de cap.
Mai mult decat atat, barbatii care au disfunctii erectile trebuie sa se prezinte la medic, intrucat si acestea pot fi semne clare ca ceva nu e in ordine. Mai simplu, arterele prin care sangele ar trebui sa circule spre penis sunt ori ingustate, ori blocate, drept pentru care trebuie sa se ceara ajutorul unui medic. Pe de alta parte, multi oameni pun aceste disfunctii pe seama inaintarii in varsta, dar nu este chiar asa.
In acelasi timp, majoritatea oamenilor cu probleme confunda aceste semne cu acele ale gripei, cu atat mai mult cu cat sezonul este unul de tranzitie (toamna, primavara). Totodata, si indigestia este un semn care ar trebui sa ne dea de gandit, mai ales daca persista. De fapt, daca vom ajunge sa ne gandim ca persista, situatia deja va fi grava, existand riscul ca persoana in cauza sa nu mai depaseasca situatia cu bine.
Si bataile rapide ale inimii sunt, iarasi, semne demne de luat in seama. Persoanele cu astfel de probleme se vor prezenta de urgenta la medic, ori vor chema ambulanta, ori vor fi transportati de familie, in functie de gravitatea situatiei. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca atacul de cord este considerat o urgenta medicala. In sfarsit, dupa ce medicul cardiolog a dat un diagnostic nu tocmai favorabil, indicat este sa luam serios seama de cele indicate, intrucat viata noastra sau, de ce nu, a unui membru din familia noastra poate fi pusa in pericol, cu atat mai mult cu cat ne gandim ca infarctul miocardic poate aparea brusc.
Un stil de viata sanatos, privat de excesele pe care, oricum, persoana in cauza le-a avut de-a lungul vietii va ajuta pacientul sa-si mentina sanatatea inimii. De asemenea, medicul cardiolog, cel mai probabil, va va cere sa veniti la consultatie cat mai des, sa tina situatia sub control, indeosebi din cauza faptului ca mare parte din atacurile de cord sunt bruste si semnele sunt cu desavarsire ignorate.