Ataxia, mișcări incontrolabile ale mușchilor brațelor și picioarelor

0
651
Ataxia, mișcări incontrolabile ale mușchilor brațelor și picioarelor

Ataxia semnalează un grup de simptome specifice unor boli. Din categoria acestora fac parte modificările sistemului metabolic, tumorile pe creier, bolile de nervi, Parkinsonul, demența progresivă, afecțiunile unor părți ale sistemului nervos care coordonează mișcările, hemoragia cerebrală, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, intoxicațiile cu alcool, cancerul de plămâni, atacul ischemic și altele.

Persoanele care au ataxie își pierd echilibrul și ținuta de mers din cauza mișcărilor incontrolabile ale mușchilor brațelor și picioarelor. Principalale simptome ale ataxiei sunt de natură neurologică, probleme de coroodonare, spasme musculare, slăbiciune musculară, tulburări cognitive.

Ataxia Friedreich este o formă a bolii care afectează progresiv sistemul nervos. Boala este moștenită și duce la atrofia musculară, tulburări de vorbire, boli de inimă. Boala debutează cu dificultatea de mers și continuă cu probleme de mișcare la nivelul brațelor și picioarelor.

Treptat degetele de la picioare se deformează, piciorul devine strâmb, apare scolioza și alte suferințe la nivelul trunchiului deoarece ataxia evoluează și spre această parte a corpului. De asemenea, se produc mișcări rapide ale globului ocular, dificultăți respiratorii din cauza curburii grave a coloanei vertebrale, senzație de sufocare, palpitații, dureri în piept, afecțiuni ale inimii.

O altă formă de ataxie este Machado-Joseph care este o ataxie ereditară rară. Este numită și ataxie spinocerebrală și se manifestă prin spasme musculare, slăbiciune în brațe și picioare, mers împleticit, clătinat, dificultăți de vorbire, de deglutiție, micțiuni frecvente, vedere dublă, mișcări involuntare ale globului ocular, ticuri ale feței.

La primele simptome ale bolii – senzație de instabilitate în picioare, mers nesigur, probleme în anumite mișcări ale palmei, mișcarea acesteia în sus sau în jos, tremurături ale mâinilor, tulburări motorii, tulburări de vorbire, probleme de scris – este cazul să mergi la medic. Dacă aceste simptome apar brusc pot semnala producerea unui accident vascular cerebral.

Medicul va face un examen fizic și o consultație neurologică pacientului, îi va testa memoria, capacitatea de concentrare și de reacție, acuitatea vizuală și auditivă, modul cum poate să-și mențină echilibrul și cum își poate coordona mișcările brațelor și picioarelor.

Citește și:  Suplimentele de inosină ajută la dezvoltarea mușchilor și creșterea rezistenței fibrelor musculare

Analizele de sânge și ale sumarului de urină fac parte din testele pentru stabilirea diagnosticului deoarece cu ajutorul acestora se pot depista anumite afecțiuni, carențe de minerale și vitamine, intoxicații. Radiografiile ajută la depistarea unor probleme interne, ale organelor sau ale oaselor.

Procedura RMN poate fi utilă pentru observarea unor anomalii la nivelul organelor interne și altor structuri din interiorul corpului. Pentru determinarea unor eventuale anomalii cromozomiale sau modificări genetice se fac teste speciale. Acestea ajută și la prevenirea unor eventuate boli genetice la care pacientul poate avea o predispoziție ereditară.

Ataxia este o boală ereditară, copilul moștenește copia genei defecte de la părinți. Primele simptome apar la vârsta de 5-15 ani, dar se pot produce și mult mai târziu, până la 70 de ani. Ataxia poate fi și dobândită, există o serie de afecțiuni și boli care o pot declanșa și anume: tulburările metabolice, atacul cerebral, deficitul de vitamine (mai ales de vitamina B12), scleroza multiplă, atacul cerebral, alcoolismul, neuropatia periferică, tumorile, degenerarea cerebrală, reacțiile toxice la barbiturice sedative, alcool, droguri, metale grele.

În cazul ataxiei dobândite se aplică un tratament pentru a elimina boala de fond. De exemplu dacă ataxia este provocată de carența de vitamine, se face terapie cu astfel de nutrienți. Afecțiunile metabolice se tratează prin medicamente și regim, iar problemele de mers și slăbiciunea musculară pot fi rezolvate prin terapie fizică.

Ataxia Friedreich nu se poate vindeca deoarece nu există un tratament pentru această boală. Pacienții care suferă de ataxie Friedreich urmează tratamente pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Ataxia Machdo-Joseph este o boală incurabilă, medicii recomandă însă tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Pentru problemele de mers se face fizioterapie, iar pentru insomnie și tulburările urinare se administrează medicamente.

Vide – Pacient care suferă de ataxia: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.