Atenție diabetici! – Cum trebuie să fie alimentația în perioada de Sărbători?

0
432

Pentru unii oameni iarna este un anotimp minunat pentru că au posibilitatea de a merge la munte, la schi, însă pentru alții, care au anumite probleme de sănătate (ex. probleme cu articulațiile, afecțiuni coronariene sau boli cardiace) sau care sunt în vârstă, iarna este un anotimp care îi afectează atât fizic cât și mental.

Mulți dintre oameni suferă din cauza frigului, a gerului și a poleiului, întră în depresie, plimbările lor în aer liber devin limitate din cauza condițiilor atmosferice dar și a fapului că ziua este mai scurtă. Persoanele care suferă de diabet trebuie să ducă un stil de viață echilibrat astfel încât să-și mențină în limite normale starea de sănătate. În perioada acestui anotimp și mai ales a Sărbătorilor de iarnă apare tendința de a mânca alimente grase, sau care au prea multe lipide și glucide.

Sfaturi pentru a putea preveni anumite neplăceri legate de sănătate, în prag de Sărbători:

Foarte important este ca în toate încăperile casei să fie o temperatură plăcută, pentru a nu ajunge la anumite probleme de sănătate cauzate de frig. În general temperatura scăzută poate agrava o bronșită, poate produce tulburări circulatorii, poate provoca depresie sezonieră, dureri de articulații, etc.

Persoanele diebetice trebuie să se îmbrace bine și să aibă mereu șosete groase din bumbac în picioare, pentru a-și proteja organismul de frig. Pentru diabetici frigul este chiar o problemă pentru că li se pot agrava anumite simptome, mai ales dacă au și o proastă circulație a sângelui la nivelul picioarelor. În caz de hipoglicemie trebuie de consumat un măr, sucuri din fructe sau băuturi dulci, cu zahăr.

În timpul iernii, deși ziua este mai scurtă, trebuie realizată o activitate fizică, plimbări la aer curat, deoarece astfel se îmbunătățește starea interioară, fizică și mentală, se menține un bun control glicemic și sensibilitatea la insulină. Nu trebuie să se facă niciodată mult efort pentru că acest lucru poate duce la scăderea glicemiei. Pentru mai multă siguranță se recomandă controlul glicemiei după orice activitate fizică. De asemenea nu trebuie uitat de hidratarea organismului, după orice efort este bine să se bea puțină apă plată sau ceai neîndulcit.

Citește și:  Broccoli ajuta la vindecarea artritei si distrugerea celulelor canceroase

Renunță la alcool! Dacă suferi de diabet ar trebui să renunți la alcool, mai ales din cauza riscului de hipoglicemie (nivel scăzut al zahărului din sânge). Dacă totuși se dorește de Sărbători să se bea puțin alcool, trebuie ca acest lucru să se facă cu moderație, deoarece alcoolul în cantitate mare poate afecta și tratamentul cu medicamente prescris de medic. Alcoolul dilată vasele sangvine, astfel se intensifică pierderile de căldură, iar în plus vor scădea și valorile glicemiei.

Ce alimente alegi să consumi de Crăciun?

Alege aperitivele din legume și evită preparatele culinare care au sosuri grase sau care sunt realizate din grăsimi și smântână. Poți consuma salate asezonate cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Dacă îți place salata boeuf ar fi bine să o consumi doar dacă are mai puțină maioneză, deci mai puțin ulei și în loc de carne grasă să fie cu piept din carne de pui. Poți mânca și friptură de Crăciun dar să nu faci excese de grăsimi, iar drept garnitură alege cartofii fierți sau legumele preparate în aburi. Friptura trebuie să aibă cât mai puține grăsimi, la fel și sarmalele să fie cu un conținut scăzut de ulei.

De Crăciun poți mânca pește cu garnitură din legume verzi, cu salate delicioase. Consumă legume și fructe care sunt recomandate diabeticilor și astfel vei reuși să-ți menții glicemia la valorile corecte. Acum este sezonul citricelor (madarine, clementine, portocale), deci poți mânca astfel de fructe care au multă vitamina C (pot preveni afecțiunile respiratorii) și un conținut caloric și glucidic scăzut.

Dieta trebuie să fie cât mai săracă în grăsimi și bogată în fibre. Trebuie de consumat legume proaspete, legume fierte în aburi și chiar sucuri din legume pentru că ajută la scăderea nivelului de grăsimi din sânge. Cele mai recomandate legume sunt broccoli, salata verde, conopida, cartofii, feniculul, ceapa, dovleacul și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.