Balbaiala este o afectiune cunoscuta si cu denumirea stiintifica de logonevroza sau balbaiala. Pentru a o intelege mai bine medicii spun simplu ca balbaiala este o tulburare de vorbire care poate fi ocazionala sau patologica, intre cele doua forme exista o diferenta semnificativa. Cu alte cuvinte balbaiala este o tulburare de vorbire destul de complexa, prin care sunt repetate anumite cuvinte si expresii, sau simple sunete scurte sau interjectii.
Aceasta oprire involuntara in timpul vorbirii da dificultati mari in folosirea limbajului in viata de zi cu zi, de aceea este foarte important ca ea sa fie tratata cat mai repede. Balbaiala difera de la o persoana la alta, ea depinde de temperamentul persoanei, poate determina caracteristicile limbajului si in acest sens ne referim la intonatie, cum sunt plasate pauzele, ritm, modul cum sunt intercalate cuvintele, etc.
Cand vorbirea nu este normala din punct de vedere al fluentei si ritmului este vorba despre balbaiala. Bolnavul are tendinta de a repeta acelasi cuvant si de a extinde anumite silabe, dar si de a vorbi nesigur sau chiar de a ezita sa o faca.
Care sunt cauzele balbismului sau balbaielii?
La unii bolnavi poate fi vorba despre o predispozitie ereditara, daca rudele lor au avut o astfel de afectiune. Conform medicilor specialisti se pare ca 70% din cazurile de balbism au rude care sufera de aceeasi problema si la randul lor pot avea copii care sa aiba probleme de vorbire. Riscul este mai mare la copii ca sa sufere de balbism mai ales atunci cand mama lor este cea care are aceasta problema.
De asemenea aceasta afectiune apare la un copil din douazeci care are varsta intre 2 si 4 ani, insa ea se manifesta printr-o usoara balbaiala care trece dupa o perioada de timp.
Boala apare mai ales la copiii sub 5 ani, acest lucru a fost confirmat statistic la 95% din cazuri. In aceasta perioada copiii invata sa vorbeasca, sa construiasca fraze, sa foloseasca anumite expresii si deseori apare tendinta de a se balbai. La fetite boala apare mai devreme si dispare inainte de varsta de 5 ani, iar la baieti defectul de vorbire este de patru ori mai frecvent ca la ele. In cele mai multe cazuri copilul care sufera de balbaiala se opreste brusc si nu mai vrea sa vorbeasca. El trebuie dus la un medic deoarece are nevoie de un logoped.
Copiii pot suferi de balbaiala daca au un defect al sistemului nervos, daca au suferit un traumatism la nastere sau de anumite boli severe in primii ani de viata. Un copil care este destul de inteligent si sanatos si are o tulburare de vorbire poate prezenta semne de tensiune intracraniana crescuta sau anumite modificari ale reflexelor, deci el are nevoie de o examinare neurologica. Cand semnalele nervoase dintre partea vorbirii coordonata de la creier si acel aparat fonoarticulator sunt intrerupte apar probleme neurologice care determina balbaiala. De obicei astfel de probleme sunt intalnite la cei cu leziuni sau traumatisme cerebrale si la copii.
O cauza care determina balbaiala este stresul emotional, iar la unii copii balbaiala poate sa apara din cauza atentiei excesive pe care o au parintii pentru ei si care le induce anxietate: daca sunt fortati sa invete un timp exagerat si ajung sa fie surmenati, daca se uita la un film de groaza si au fost foarte tare impresionati de actiunea acestuia, etc. Aceasta problema poate da balbaiala insa partea buna este ca dispare dupa o perioada de timp cand copilul mai creste.
Balbaiala poate fi provocata de un traumatism care apare la copii, de exemplu daca acesta este martor la scandalurile dintre parinti si chiar mai rau, daca asista la batai. De asemenea la ei poate sa apara aceasta problema daca sunt speriati de un caine, daca au teama de sunetul de tren, sau sufera de alta fobie, etc.
Tendinta parintilor de a-si rasfata in mod exagerat copilul poate contribui la aparitia bolii deoarece in momentul in care copilul merge la gradinita el va fi tratat in mod diferit de catre cadrele didactice, acestea cu siguranta nu il vor mai alinta.
Aceasta afectiune apare mai ales la copiii introvertiti care au nevoie de multa afectiune.
Balbaiala poate sa apara la o persoana adulta daca aceasta sufera de un soc puternic, ca de exemplu cand este martora unui accident sau ii moare o persoana draga, etc. Asa cum a aparut tot la fel de neasteptat, afectiunea poate sa dispara deodata, fara vreun tratament special.
Care sunt principalele simptome ale balbismului? De obicei persoana care sufera de balbaiala are mici intreruperi in exprimare, ea repeta silabele, sunetele, sau face pauze intre ele, ezita sau are anumite blocaje de pronuntie, prelungeste involuntar cuvintele, are stari de stres, anxietate, face grimase faciale, vocea ei devine tensionata.
Unii copii repeta cuvintele, clipesc rapid, le tremura buzele si maxilarele, sau isi misca brusc capul de parca il smucesc, altii evita sa vorbeasca deoarece se balbaie din cauza stresului. La inceput sunt repetate anumite cuvinte, apoi sunetele sunt prelungite, apare tendinta de a evita sa comunice, intervine frustrarea, iar muschii faciali si ai gatului devin tensionati.
Balbaiala poate afecta psihicul si comportamentul – persoana se culpabilizeaza, ii scade stima de sine si ii este rusine. In unele momente persoana isi revine temporar din balbaiala, deci afectiunea nu este permanenta. Ea poate vorbi normal cand mediul in care se afla ii da siguranta si liniste, cand se afla in compania unui animal (catel, pisica) pe care il indrageste sau sta in cadrul familiei.
Cum se trateaza balbismul sau balbaiala?
Defectul de vorbire trebuie rezolvat direct prin lucrul cu un logoped.
Un terapeut este si el de ajutor in cazul in care cauza care a determinat balbaiala tine de sfera emotionala si mentala a omului. Acesta va incerca sa-i elimine complexele de inferioritate, sa-l determine sa se simta mai linistit chiar daca are aceasta afectiune, sa pastreze relatii armonioase cu persoanele din jurul sau.
Boala se agraveaza la un copil care este pedepsit de parinti in momentul in care se balbaie. De asemenea el va deveni si mai afectat daca este ironizat si luat in ras de alte persoane din jurul lui in momentul cand are astfel de tulburari ale vorbirii. Unii pacienti pot apela la medicamente sau alte metode de tratament ce nu tin de medicina conventionala, pot recurge la terapia fizica sau acupunctura.