Bergamota reprezinta fructul plantei cunoscute in intreaga lume pentru parfumul sau celebru, putine lucruri fiind cu adevarat cunoscute despre acesta. Acest fruct este utilizat in multe domenii de dezvoltare, in principal in cosmetica si medicina. Face parte dintr-un arbust pitic din specia citricelor care este denumit in termeni stiintifici Citrus Bergamia.
Fructul bergamotierului se aseamana destul de mult cu lamaia si portocala, imprumutand din forma si culoarea acestora. Adesea, acest fruct este confundat si cu specia de menta cu acelasi nume sau cu o specie de para, care detin doar parfumul specific bergamotei.
Taramul bergamotei
Bergamota provine din Italia, din regiunea Bergamo, de acolo de unde i se trage si numele, si a fost descoperita de primii comercianti care au raspandit acest fruct in intreaga lume. Legendele spun ca insusi Cristofor Columb a ajutat la raspandirea bergamotei in lume. In prezent insa, aceasta este cultivata indeosebi in Sicilia si Italia si este folosita in scopuri cosmetice.
Cu ce ajuta bergamota
Sucul de bergamota este apreciat in intreaga lume multumita continutului bogat in vitamina C si al gustului mai putin amar decat cel al grapefruitului si mai putin acru decat gustul sucului de lamaie. In Romania acest suc nu se gaseste prea usor. Din pulpa fructului este extras acidul citric, iar din coaja se scoate esenta fructului de culoare verde, care se foloseste in industria parfumurilor.
Bergamota este cunoscuta datorita propietatilor sale antibacteriene si ajuta foarte mult in tratarea gripei si racelii. In plus, tincturile obtinute din acest fruct devin eficiente in tratarea afectiunilor tenului si a pielii. Esenta fructului este si ea recunoscuta pentru efectele sale benefice asupra organismului.
Parfumul bergamotei este utilizat la scara larga in industria apelor de colonie, a sapunurilor, parfumurilor, lotiunilor de corp, sampoanelor sau deodorantelor.
Bergamota poate fi folosita si in aromaterapie pentru tratarea depresiei. Uleiul si lumanarile cu parfum de bergamota este relaxant si, de aceea, aceasta esenta este cautata.
Stiati ca:
Bergamota ajunge sa fie toxica daca intra in contact cu razele soarelui, astfel ca medicii recomanda ferirea de razele soarelui daca pielea a fost tratata cu ulei, tinctura sau crema din acest fruct. Bergamotele sunt simbolul Calabriei, acolo unde acestea sunt superioare ca si calitate celorlalte fructe. Tinctura cu fructul bergamotierului ajuta la tratarea durerilor de gat si a tusei.