Betelul (Piper betle), planta medicinala sacra din India

0
3590
Betelul (Piper betle), planta medicinala sacra din India

Betelul (Piper betle) este o planta originara din India si Asia de sud-est, de forma unei liane verzi, folosita in vremuri stravechi ca afrodiziac, dar si in tratamentul muscaturilor de sarpe.

De mii de ani in Malaezia si Asia de sud-est se obisnuieste sa se mestece frunze de betel cu fructe de Areca catechu (un palmier tropical ale carui fructe sunt numite nuci de areca) pentru efectul lor stimulator, revigorant, afrodiziac si de schimbare in bine a starii de spirit. Uneori se adauga si frunze de tutun.

Astazi acest amestec se utilizeaza mai putin datorita faptului ca unele studii au aratat ca mareste riscul aparitiei cancerului in zona bucala. Daca se mesteca frecvent, aceste frunze pot duce la ingrosarea limbii, afectarea gingiilor, smaltului dintilor si in general la distrugerea sanatatii dintilor. Planta nu este indicata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, boli de ochi si tuberculoza.

Betelul este o planta perena cataratoare lunga de aproximativ 5 m, cu frunze verzi, lucioase pe ambele suprafete, groase, lungi de 15 cm, in forma de inima si flori mici de culoare verde-galbuie. Planta creste in general in zonele cu clima calda si umeda si face parte din familia Piperaceae.

Frunzele de betel au aroma de ardei verde, gust usor picant si sunt folosite in medicina traditionala pentru proprietatile antiseptice, de stimulare si improspatare a respiratiei, de calmare a durerilor de cap, de vindecare a durerilor de dinti si de ameliorare a durerilor articulare, in tratamentul tulburarilor de stomac, ca tonic si combatere a infectiilor. Unii cercetatori au sugerat ca aceste frunze au rolul de a intari imunitatea organismului.

betel

Ranile usoare se pot trata cu sucul de la doua frunze de betel care se aplica direct pe zona lezata sub forma unei cataplasme. Arsurile se pot vindeca cu o pasta din frunze de betel care se intinde local pe zona afectata.

Citește și:  Sucul de afine îmbunătățește memoria și menține sănătatea corpului

In Asia exista milioane de oameni care mesteca aceasta tigara din frunze de betel timp de 15 sau 20 minute, apoi o scuipa din gura, fara a fi inghitita. Ea duce la colorarea salivei in rosu si innegrirea dintilor – masticatorii asiatici fiind mandri de acest lucru. Saliva avea rolul de a facilita absorbtia in sange a substantelor active. Ei mestecau nuci tocate in combinatii cu diverse mirodenii si invelite in frunze de betel. Uneori frunzele de betel sunt indulcite cu fructe confiate, zahar, bomboane si aromate cu seminte de fenicul.

Cu ani in urma indienii mestecau aceasta frunza chiar cu scopul de a avea dantura neagra care contrasta puternic cu cea alba a animalelor si astfel le dadea o anume demnitate in fata acestora.

In cultura indiana, aceasta planta ca o liana este considerata sacra, de bun augur atat in ceremoniile sociale cat si in cele religioase. In special in randul hindusilor fructele de Areca catechi si frunzele de betel joaca un rol foarte important in cadrul multor ceremonii traditionale hinduse. Spre exemplu preotii care donau bani trebuie sa inveleasca acesti bani in frunze de betel.

La vietnamezi frunzele de betel au de asemenea o semnificatie aparte. La ei exista zicala ,,frunza de betel incepe conversatia” prin care se intelege ca daca se mesteca frunza de betel in anumite ocazii se prinde curaj de a incepe o conversatie incomoda. De asemenea, planta are o semnificatie aparte si in nuntile vietnameze. In traditia populara se spune ca parintii mirelui duceau frunze de betel, nuci de Areca catechu si alte daruri in schimbul miresei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.