Albastreaua (Centaurea cyanus) este o planta medicinala foarte eficienta in tratamentul multor boli si afectiuni.

0
1585

Albastreaua (Centaurea cyanus) este o planta ierboasa, anuala, melifera, inalta de pana la 90 cm, originara din Orientul Apropiat. Este cunoscuta si sub denumirea de ghioc, dioc, corobatica, floarea-paiului, albastrita, zlavoc, floarea-graului si face parte din familia Asteraceae.

Planta are tulpina ramificata, acoperita din loc in loc de frunzulite lanceolate si crestate adanc, are un aspect matasos datorita perisorilor de culoare verde-deschisa care ii acopera intreaga suprafata. Florile plantei sunt capitule mari, crestate pe margini, fara miros, cu gust dulceag, de culoare albastra sau alba-roz.

Fructele sunt achene cenusii, lungi de 7 mm si acoperite de perisori. Planta infloreste in lunile iulie-septembrie si este raspandita mai ales in locuri pietroase, uscate, pe marginea drumurilor sau in lanurile de cereale (mai ales in cele de grau si secara).

Recoltarea plantei

De la albastrele se recolteaza florile de culoare albastra, cele de culoare alba-roz se inlatura, daca au fost culese din greseala. Cel mai bine este ca florile sa fie culese pe timp uscat, dimineata cand florile sunt complet deschise si cand roua s-a evaporat deja.

Florile marginale se aduna cu atentie fara a fi stranse prea tare intre degete, apoi se pun in cutii de carton, astfel obtinandu-se un produs de buna calitate. Se pun la uscat in strat subtire, in locuri uscate, la soare sau in poduri bine aerisite. Din 4 kg de flori abia culese se obtine 1 kg de flori uscate, care se pastreza in saculeti de hartie sau de panza.

Utilizarea florilor de albastrele in tratarea unor boli si afectiuni

  • Florile au un continut bogat de minerale (potasiu, mangan, fosfor), mucilag, tanin, un pigment albastru, etc.
  • Ceaiul de flori de albastrele – Se prepara din 30 flori la 1 l de apa fierbinte, lasandu-se la infuzat timp de 15-20 minute. Se beau 2-3 cani zilnic. Pentru a avea culoare frumoasa, in prepararea ceaiului se pot utiliza si alte plante medicinale.
  • Pe vremuri aceasta planta era folosita pentru tratarea bolilor de ochi, deoarece oamenii credeau ca florile plantei se aseamana cu ochii albastri sanatosi.
  • Astazi florile de albastrele sunt folosite in tratarea conjunctivitei, iritatiilor si inrosirii pleoapelor, in limpezirea vederii, deoarece au proprietati decongestionante. Se recomanda bai oculare cu infuzie de flori: se pun 20 g flori la 1 l de apa fierbinte, se filtreaza bine, se raceste si se spala ochii, sau se aplica comprese.
  • Planta este folosita in tratarea unor boli: faringita, guta, bronsita, reumatism, febra, boli de piele, boli de ficat, inflamatiile mucoaselor in zona bucala, probleme ale tractului digestiv.
  • De asemenea florile de albastrele au proprietati antibiotice, antifebrile, tonice, antioftalmice, digestive, diuretice.
  • Bolile de rinichi – Se recomanda sa se bea cate o cana de infuzie de flori de albastrele cu 30 minute inainte de fiecare masa.
  • Florile de albastrele au efect tonifiant si relaxant pentru piele de aceea se pun in apa de baie.
  • Infuzia de flori de albastrele este folosita in cosmetica si dermatologie, pentru revigorarea si tonifierea tenului, a ochilor, pentru indepartarea ridurilor, indepartarea cearcanelor, hidratarea zonei mai sensibile din jurul ochilor, atenuarea pungilor de sub ochi si tratarea eczemelor de pe suprafata pielii.
  • Infuzia de flori de albastrele se foloseste si pentru infrumusetarea parului, folosindu-se sub forma de lotiuni.
Citește și:  Dieta cu peste si broccoli te scapa de cancer si boli tiroidiene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.