Boala legionarului este o infecție gravă a arborelui bronșic cauzată de bacteria Legionella pneumophila. Această bacterie trăiește îndeosebi în apele de suprafață, în picăturile condensate de apă și în solurile umede sau abia arate. Boala a fost semnalată prima dată în anul 1976. Atunci a apărut o epidemie care a dus la infectarea a 182 de persoane ce au participat la o reuniune a legionarilor americani și care au băut apă contaminată cu bacteria respectivă (din genul Legionella). Termenul de ,,boala legionarilor˝ se referă tocmai la această reuniune de legionari la care s-a depistat prima dată infecția.
Boala legionarilor este o infecție a plămânilor și se transmite prin aer, apă, inhalarea unor particule minuscule de apă contaminată, dar nu de la o persoană la alta. De regulă, persoana care a fost contaminată are primele semne de boală abia după 2-10 zile de la expunerea la bacterie deoarece aceasta este perioada de timp de incubație a agentului patogen Legionella pneumophila. Boala apare mai ales în lunile de sfârșit de vară și început de toamnă.
Boala poate fi mai mult sau mai puțin gravă, uneori infecția poate avea loc dar să nu producă simptome și astfel boala să nu fie ușor de depistat. Specialiștii în domeniul medical spun despre pacienții spitalizați că au primele semne de boală asemănătoare simptomelor de gripă și deci prezintă: dureri de cap, stări febrile nu foarte puternice, mai moderate, stare de oboseală generală, dureri la nivel muscular.
Cu cât boala evoluează, simptomele se agravează și se ajunge la: stări febrile mai mari (cu temperatura de 40 grade Celsius), diaree, tuse (fără spută la început și cu spută gri și urme de sânge mai târziu), greață, vomă, frisoane, dezorientare, senzație de sufocare, durere în zona pieptului, un colorit vânăt al unghiilor, pielii și buzelor.
Metode de tratament a bolii legionarului
Foarte important este sistemul imunitar al persoanei care a contactat boala. Dacă sistemul imunitar este capabil să lupte împotriva bacteriei Legionella pneumophila atunci este posibil ca bolnavul să se vindece singur și fără ajutor medical. Dacă este vorba despre o persoană cu un sistem imunitar slăbit se poate ajunge și la complicații din cauza unei asemenea infecții.
În general persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile, au imunitatea organismului mai scăzută și astfel sunt expuse unui risc mai crescut de boala legionarului și chiar de a dezvolta complicații grave cum este de exemplu insuficiența respiratorie. În cazul în care persoana suferă și de anumite boli cronice (diabet, emfizem) poate avea un risc mai ridicat de infecție cu bacteria Legionella pneumophila.
Pentru depistarea bacteriei medicul face anumite teste de laborator și astfel poate stabili cu exactitate un diagnostic corect. De multe ori sunt suficiente anumite semne ale boli – febră mare, scăderea de Na și a concentrației de fosfat în sânge, tulburări ale funcției renale, creșterea concentrației de leucocite în sânge – care pot ajuta în punerea diagnosticului de către medic.
Pentru creșterea imunității organismului se administrează coenzima Q10 și vitamina A care ajută sistemul imunitar să aibă o activitate mai intensă, iar oxigenul să fie transportat normal la celule. Tot pentru buna funcționare a sistemului imunitar sunt L-carnitina și L-cisteina – aminoacizi benefici și pentru țesuturile pulmonare, le apără de agenții patogeni.
Vitamina A stimulează imunitatea și este benefică pentru țesutul pulmonar, îl apără de bacterii și ajută la refacerea acestuia. Vitamina E este de asemenea recomandată pentru protecția țesutului pulmonar, mai ales în amestec cu carotenoide care sunt precursori ai vitaminei A, deci apără plămânii de infecții și atacul agenților patogeni.
Pentru distrugerea bacteriilor dăunătoare din intestin se recomandă Lactobacillus bulgaricus ce are și un rol important în normalizarea digestiei. Foarte bună pentru restabilirea sănătății este vitamina C și substanțele bioflavonoide deoarece ajută la distrugerea bacteriilor. Usturoiul este recomandat în alimentația zilnică deoarece ajută la distrugerea bacteriilor din organism. Pentru protecția celulară se poate administra un complex de vitamine B.
Pentru reducerea simptomelor, mai ales a celor caracteristice febrei se poate folosi ceai din plante medicinale, foarte bun fiind ceaiul din iarba-mâței. De asemenea, se recomandă echinacea deoarece este foarte bună pentru creșterea imunității organismului. În cazuri grave se face un tratament cu medicamente antibiotice prescrise de medic.
În perioada de tratament, pentru distrugerea bacteriei Legionella pneumophila din corp și îndepărtarea infecției se consumă mai mult legume crude sau fierte în aburi. Sunt contraindicate produsele lactate, prăjelile, alcoolul, tutunul și zahărul.
Video – Contaminarea cu bacteria Legionella: