Durerea la urinare și infecția genitală cu Trichomonas vaginalis, vaginita trichomoniazică – cauze, simptome și tratament

0
470
Durerea la urinare și infecția genitală cu Trichomonas vaginalis, vaginita trichomoniazică – cauze, simptome și tratament

Infecția genitală cu Trichomonas vaginalis reprezintă o boală infecțioasă a tractului genito-urinar inferior. Acest protozoar este un egent patogen care se atașează ușor de mucoasele tractului genito-urinar. Infecția poate să apară și la femei și la bărbați. La femei protozoarul se prinde de mucoasa vulvei sau a vaginului, se înmulțește, afectează lactobacilii de glicogen, crește pH-ul vaginal și mucoasele devin sensibile la atacul altor agenți patogeni (bacterii, protozoare, etc).

La bărbați o astfel de infecție ajunge la uretră și se poate dezvolta uretrita negonococică. Potrivit medicilor, boala este mai frecventă la femei decât la bărbați. În plus, la bărbați este și asimptomatică, la femei însă se manifestă prin diferite semne și simptome clare, destul de neplăcute. Transmiterea infecției se face prin contact sexual, de la persoana infectată la partenerul ei sănătos.

În urma infecției cu Trichomonas vaginalis, după o perioadă de incubație ce poate fi de câteva zile, sau 1-3 săptămâni, la femei se produc simptome specifice bolii: în vagin apare o secreție de culoare galbenă-verzuie, care are aspect spumos și miros neplăcut; pe vulvă și vagin pot fi puncte mici hemoragice; vulva este inflamată, la fel și vaginul; infecția schimbă aspectul cervixului și provoacă mâncărime vulvară, stare de disconfort; vulva și vaginul par umflate pentru că se acumulează lichid în spațiile intercelulare, prezintă edem; în timpul contactului sexual apare durere. Datorită infecției micțiunile sunt dificile, senzația de a urina apare frecvent, se produce uretrita.

La bărbați infecția cu Trichomonas vaginalis poate cauza simptome de uretrită, senzație de arsură în timpul micțiunii, disconfort în timpul micțiunii, secreție clară sau cu puroi din uretră. În unele cazuri infecția poate cauza eroziuni ale glandului care sunt dureroase dar și leziuni ale prepuțului. Astfel de simptome sunt prezente la bărbații care au o igienă precară și dezvoltă această infecție.

Citește și:  Muștarul calmează arsurile solare

durere la urinare

Complicațiile de prostatită și orhiepididimită (inflamația infecțiosă a testicolului) nu sunt frecvente la bărbații infectați cu Trichomonas vaginalis dar, dacă apar, necesită un tratament mai complicat. În cazuri de infecții genitale cu Trichomonas vaginalis se administrează medicamente antibiotice pentru combaterea agentului patogen și a bolii. La adulți se folosește frecvent metronidazol și tinidazol.

La femei se fac și spălaturi vaginale cu soluții speciale cu pH acid. Ambii parteneri trebuie să facă tratament cu metronidazol, iar după finalizarea acestuia să vină iar la un control medical pentru a verifica eficiența antibioticului, dacă s-a produs complet vindecarea. De multe ori tratamentul trebuie repetat până se produce vindecarea.

Infecția cu Trichomonas vaginalis se produce pe cale sexuală, prin contact sexual neprotejat. Simptomele sunt foarte neplăcute mai ales la femei deoarece inflamarea membranelor mucoase ale organelor genitale dar și ale tractului urinar și infecția pot da stări de durere la urinare, mâncărime, micțiuni dificile, senzație frecventă de a elimina urina, usturime.

Boala este stresantă pentru ambii parteneri, mai ales dacă disconfortul și simptomele sunt prezente. Există și cazuri în care bărbații nici nu realizează că sunt infectați cu acest protozoar deoarece nu prezintă simptome. La femei însă boala predispune și la alte infecții bacteriene și apare vaginita bacteriană care poate da un miros neplăcut, ca de pește alterat. În plus durerile în timpul contactului sexual la femei pot afecta viața sexuală a ambilor parteneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.