Boala Lupus – cand organismul lupta impotriva noastra

0
404
Boala Lupus - cand organismul lupta impotriva noastra

Lupus reprezinta o afectiune grava datorata dereglarii sistemului imunitar propiu, care in loc sa ne apere de invazia microbilor, protejand integritatea, si implicit sanatatea organismului uman, produce substante daunatoare care ataca propiul organism, propriile celule sanatoase. Este vorba de secretia autoanticorpilor.

Cea mai frecventa forma a boli „lupus” este „Lupus eritematos diseminat” (LED) si care se manifesta prin inflamarea tesutului de sustinere de la nivelul diverselor organe. Aceasta afectiune se manifesta in special la nivelul rinichiilor si al articulatilor.

Lupus eritematos diseminat reprezinta o dereglare a sistemului de aparare propriu organismului, acesta secretand autoanticorpi. Acestia ataca celulele sanatoase ale tesutului (fiind o boala autoimuna) determinand degradarea continua a tesutului sanatos.

Desi tehnica si medicina a evoluat foarte mult in secolul al XXI-lea, totusi cauzele care declanseaza aceasta boala nu sunt pe deplin cunoscute sau demonstrate. Astfel se presupune ca „lupus eritematos diseminat” ar fi datorata:

  • Unei predispuneri genetice.
  • Unei dereglari hormonale manifestate in perioada sarcinii, fapt care joaca un rol determinant in aparitia si dezvoltarii ulterioare a bolii.
  • Un alt factor declansator poate fi o infectie virala sau ingerarea unor anumite medicamente (antituberculoase, antiepileptice), in special la persoanele in varsta sau cu sistem imunitar fragil.

Studiile, dar mai ales statisticile au demonstrat faptul ca boala se declanseaza cu precadere in intervalul 20-40 de ani si este de cinci ori mai frecventa in randul femeilor decat este in randul barbatilor.

Din punct de vedere a repartitiei geografice boala se manifesta in special in randul anumitor grupuri etnice, precum populatia afro din SUA, populatile de ameriindieni si a celei chineze.

Avand in vedere faptul ca aceasta boala afecteaza tesutul conjuctiv, tesut prezent in intreg organismul, oricare organ poate fi afectat intr-o masura mai mare sau mai mica, in diverse faze de evolutie.

Principalele simptome ale boli sunt:

  • Starea generala a pacientului este foarte alterata, pacientul prezentand stari febrile, scaderea poftei de mancare, scaderea brusca in greutate, greturi si stari de voma.
  • De asemenea este caracteristica cresterea dimensionala a ganglionilor limfatici.
  • Dureri la nivelul articulatilor.
  • In majoritatea cazurilor se constata inflamarea articulatilor. Sunt afectate in special articulatiile mainilor, genunchilor si gleznelor.
  • Tulburari neurologice: convulsii, paralizii, migrene, tulburari de comportament si de dispozitie.
  • Afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune arteriala.
  • Tulburari respiratorii.
  • Tulburari sangvine (scaderea numarului de globule albe sau rosii in paralel cu cresterea dimensiunilor ganglionilor si a splinei).
  • Tulburari la nivelul rinichilor: boala putand afecta tesuturile elementelor de filtrare generand o insuficienta renala. Aceasta situatie se intalneste in 50% din cazuri.

Daca boala afecteaza pielea fetei, boala se va manifesta printr-o roseata caracteristica, cuprinzand obraji si baza nasului. Forma aceasteia seamana cu forma unei aripi de fluture sau de liliac. In perioadele de „respiro” urmele de roseata dispar fara a lasa vreo urma sau vreo cicatrice.

Citește și:  Boala Fabry perturbă stocarea lipidelor – Care sunt metodele de tratament pentru eliminarea simptomelor?

boala Lupus

In cazul in care boala se manifesta pe piele, insa localizata la nivelul decolteului sau a mainilor, etc, aceasta se manifesta identic atat ca forma, cat si prin faptul ca in perioadele de respiro nu raman urme sau cicatrici.

In cazul in care boala este cronica, lupus eritematos cronic, cand boala poate degenera la nivelul pielii prin leziuni la nivelul acesteia vor ramane urme profunde, cicatrici inestetice.

Este de preferat ca boala sa se constate in fazele cat mai incipiente de evolutie pentru a se prescrie tratamentul si astfel se impiedica evolutia si raspandirea bolii in organism.

Pentru stabilirea diagnosticului se vor efectua urmatoarele investigatii:

  • Examene imunologice: pentru a se vedea daca exista anomalii la nivelul sistemului imunitar.
  • Examen al tesuturilor afectate prin prelevarea de probe. In cazul organelor interne se va efectua punctie sau biopsie pentru analiza. Este cel mai sigur mod de confirmare a bolii.

In functie de rezultatul analizelor medicul de specialitate va decide, impreuna cu dvs, tratamentul care trebuie urmat. Insa nu exista un tratament care sa vindece, ci doar tratament pentru reducerea inflamatiei si atenuarea evolutiei bolii. In ciuda progreselor medicale, boala este incurabila.

Tratamentul este in functie de zona sau organul afectat. In cazul in care este afectata pielea este obligatoriu ca pacientul sa se fereasca de radiatia solara directa si este obligatoriu repausul. Incalcarea acestei prescrieri simple poate declansa oricand o noua „criza”. De asemenea medicamentele active (antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina) aplicate pe zona afectata, fie pe leziunile articulare sau cutanate sunt suficiente pentru a imbunatati starea pacientului.

Insa in cazul in care sunt afectate diverse organe interne, pacientului i se va administra corticoizi in doze prescrise de medic.

Asa cum am spus mai sus boala este incurabila, insa evolutia bolii este, in general, lenta, putandu-se intinde pe o perioada mare de timp. Pe parcursul evolutiei perioadele de repaus alterneaza cu perioadele de puseu. Insa oricate eforturi va depune pacientul, din pacate finalitatea bolii nu poate fi evitata. Cel putin pana in acest moment nu s-a descoperit un tratament care sa vindece pacientul.

Insa cei afectati de boala nu ar trebui sa se descurajeze. Tehnica si tratamentele evoluaza rapid azi si, in plus, un psihic bun va poate prelungi viata si o poate face sa fie mai frumoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.