Breiul de padure (Mercurialis perennis), planta cu proprietati antireumatice

0
1716
Breiul de padure (Mercurialis perennis), planta cu proprietati antireumatice

Breiul de padure este o planta perena cunoscuta sub numele de buruiana-caineasca sau trepadatoare. Ca specie face parte din familia Euphorbiaceae si are denumirea stiintifica de Mercurialis perennis.

Planta are inaltimea de 20-40 cm si radacina taratoare. Tulpina este verde in patru muchii, goala in interior, neramificata. Frunzele sunt mici, subtiri, opuse, lanceolat-eliptice cu marginile dintate, lungi de 3-10 cm, iar florile verzui-deschis, mici fara petale, unisexuate, cu peduncul lung. Fructele au forma unor capsule aspre, ce par sifonate. Planta se reproduce prin rozomi, iar florile sunt polenizate in primul rand de vant. Perioada de inflorire a breiului de padure este in lunile aprilie si mai.

Aceasta planta erbacee creste in zonele impadurite de munte din Europa, America de Nord si Asia. Prefera lastarisurile, padurile mixte umede si de foioase, de fag, pin, frasin, zonele cu soluri argiloase si pietris. Toate partile plantei sunt usor toxice de aceea este folosita doar in homeopatie din punct de vedere medicinal. Conform specialistilor planta se pare ca ar avea efect bun impotriva reumatismului.

Citește și:  De unde provine cafeaua, aceasta bautura magica?

Contine alcaloizi, uleiuri esentiale, substante amare, saponine, trimetilamina, metilamina si un colorant albastru indigo. Datorita acestor pigmenti albastri, dar si maronii planta era folosita cu ani in urma la vopsirea materialelor textile. Consumata in exces planta poate da efecte secundare la om si chiar la animale (rumegatoare, porci, cai) – afecteaza sistemul digestiv, provoaca gastroenterita, poate afecta rinichii si ficatul.

Astazi breiul de padure este folosit ca planta medicinala destul de rar si in cantitati mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.