
Unul dintre cactusii rari si oarecum neobisnuiti este chilito sau cactusul-nasture. Aceasta planta este originara din Mexic, are denumirea stiintifica de Epithelantha micromeris si apartine de familia Cactaceae sau Cactacee.
Cactusul chilito este foarte mic, poate avea marimea de 6 cm si impresioneaza prin fructele sale ca niste ardei chili de culoare rosu-aprins. Desi creste foarte greu si nu este usor de cultivat cactusul Epithelantha micromeris este o specie foarte mult apreciata de colectionari, iar cei care reusesc sa planteze aceasta planta pot fi mandri de reusita lor. Germinarea semintelor se realizeaza in primele luni ale anului si plantarea primavara iar apoi este necesara multa rabdare pentru ca planta se dezvolta incet, creste destul de greu.
Planta chilito are forma rotunda si este auto-polenizata ca de altfel toate plantele care apartin acestui gen. Fructele sunt comestibile, sunt lungi si rosii contin seminte lucioase de culoare neagra. Tepii sunt foarte ascutiti si au lungimi de pana la 1,2 cm, florile apar in luna august, sunt mici si de culoare roz. Planta este consolidata in stratul de sol calcaros de pe dealuri cu zone stancoase printr-un sistem de radacini extins.
Exista mai multe specii de Epithelantha din care fac parte: Epithelantha micromeris bakei, Epithelantha micromeris greggii, Epithelantha micromeris unguispina si altele.
Inca din cele mai vechi timpuri fructele cactusului erau consumate de bastinasii din America pentru ca le dadea energie, viteza, rezistenta si forta in intrecerile sportive. De asemenea, indienii samani foloseau fructul plantei in ritualurile vindecatoare pentru continutul lor de substante halucinogene, care dupa cum credeau ei le dadea posibilitatea de a vorbi cu spiritele.