Bruxism sau scrâșnit din dinți, o problemă dentară cauzată de stres

0
409
Bruxism sau scrâșnit din dinți, o problemă dentară cauzată de stres

Știați că stresul poate duce la apariția Bruxismului. Această denumire medicală se folosește pentru scrâșnitul din dinți și reprezintă și o tulburare de somn deoarece încleștarea dinților apare de obicei în somn. Persoana scrâșnește dinții când doarme și nu-și dă seama de acest lucru, uneori însă poate face aceasta și când este trează, ca un mod de eliberare a tensiunii acumulate în exces.

Bruxismul este o problemă dentară deoarece, pe parcurs, scrâșnitul din dinți se cronicizează, poate afecta osul de susținere a maxilarului, gingiile se pot retracta, dinții nu mai sunt aliniați, mușcătura nu se mai face corect și astfel se ajunge la pierderea dinților.

Bruxismul este o tulburare care apare foarte frecvent în rândul oamenilor și se datorează în principal stresului, dar și nivelului anormal de zahăr din sânge sau deficitului de nutrienți în organism. De asemenea, folosirea unor stimulente (alcool, tutun), tulburările psihice, somnolența sunt alți factori care contribuie la apariția bruxismului. Un prim semn al instalării bruxismului este sensibilitatea dinților la cald și la rece.

Cu timpul, această încleștare a dinților poate provoca sindromul articulației temporo-mandibulare. Acest sindrom se dezvoltă în articulațiile, mușchii, discurile articulare ale mandibulei. Din păcate sindromul este greu de suportat deoarece poate da durere la mestecat, dureri de la nivelul articulației maxilarului, care se simt spre umeri, gât, față.

Articulația temporo-mandibulară conectează mandibula sau osul mobil al maxilarului cu osul temporal sau osul care formează lateralele craniului. Persoanele care au acest sindrom nu reușesc să deschidă gura larg, pot auzi zgomote ca un păcănit sau țăcănit în timpul mișcărilor articulației sau atunci când mestecă hrana, pot avea dureri de cap, stări de amețeală, dureri de dinți, senzație de țiuit în urechi, presiune în spatele ochilor și chiar durere în acea zonă, probleme cu deschiderea normală a maxilarului, spasme musculare, dureri în urechi.

Alte cauze ale sindromului articulației temporo-mandibulare în afară de stres și scrâșnit din dinți sunt: mușcătura greșită, postura greșită, lovituri puternice în maxilar sau bărbie, obiceiul de a ține telefonul între maxilar și umăr, mestecatul alimentelor doar într-o parte a gurii, mestecatul gumei, suptul degetului și lucrări dentare greșite.

Cei care vor să verifice singuri dacă au sindromul articulației temporo-mandibulare pot face un autotest foarte simplu: trebuie să pună degetele în urechi astfel încât să nu audă nimic; apoi vor deschide și închide încet maxilarul și dacă vor auzi un păcănit sau țăcănit în timpul exercițiului este posibil să aibă articulațiile maxilarului anormal aliniate. Pentru a putea fi și mai siguri, este indicat să meargă la un medic stomatolog pentru consultație, diagnostic și tratament.

Citește și:  Transpiratia si rolul sau

Bruxism

Scrâșnitul din dinți apare în timpul somnului ca un act reflex de încleștare a dinților, această acțiune complexă de mestecat este controlată de procese inconștiente deoarece în timpul somnului se manifestă subconștientul. Criza de bruxism poate dura câteva secunde sau minute și duce la modificări ale respirației, tensiunii arteriale și pulsului. Poate să apară în timpul nopții atât la femei, bărbați și copii. Specialiștii în domeniul medical consideră că vârsta și sexul nu afectează intensitatea acestor crize de scrâșnit din dinți și nici riscul de bruxism. Cel mai mare factor al apariției bolii este stresul puternic din timpul zilei.

Metode de tratament cu suplimente bogate în nutrienți

Evitarea situațiilor stresante este foarte importantă în prevenirea acestei probleme dentare și de somn dar și în protejarea sănătății organismului în general. Pentru reducerea stresului se recomandă vitamina B5, se administrează 500 mg dimineața și seara. De asemenea, complexul de vitamine B forte se poate folosi în combaterea stărilor de nervi provocate de stres.

L-triozina este un aminoacid care calmează organismul în situații stresante. Un complex de vitamine și minerale este de asemenea foarte bun pentru reducerea stresului și susținerea imunității. Zincul ajută la reducerea stresului, iar în plus este și un mineral foarte bun pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Pentru problemele de somn se recomandă melatonina care poate ajuta în cazuri de bruxism, calmează simptomele și induce somnul. Se folosește o perioadă scurtă de timp și doar de persoanele care au vârsta peste 35 de ani.

Pentru normalizarea nivelului de zahăr din sânge se pot folosi suplimente nutritive de crom, deoarece hipoglicemia este în legătură cu bruxismul. Pentru reducerea stresului și normalizarea funcției glandelor suprarenale este bună vitamina C cu substanțe bioflavonoide, deoarece aceste produse au efect antistres.

Alimentația este foarte importantă pentru a scăpa de această afecțiune. Trebuie evitate grăsimile saturate, carnea roșie, produsele lactate, alimentele procesate, prăjite, care conțin coloranți, arome, conservanți artificiali, zahărul rafinat.

Nu este bine să se mănânce dulce seara, ultima masă a zilei trebuie să fie caracteristică unei diete hipoglicemice, să cuprindă proteine și fibre. Se poate mânca iaurt, chefir, fructe, legume și semințe proaspete, alune, cereale integrale, carne de pui și curcan fără pieliță. În acest fel se va menține buna funcționare a glandei suprarenale, în caz contrar, proasta funcționare a acestei glande duce la apariția bruxismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.