Căderea părului – Cauze și tratamente făcute acasă

0
37

Ai observat în ultima perioadă o pierdere ridicată a părului? Acest lucru se datorează stresului, deficitului de vitamine, poluării, dar și altor factori importanți. Cercetătorii au descoperit că hormonul stresului afectează celule necesare creșterii părului. Stresul trebuie evitat pentru că distruge sănătatea și provoacă căderea temporară a părului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Căderea părului – cauze principale
  2. Tratamente pentru căderea părului făcute acasă

1. Căderea părului – cauze principale

Îngrijirea sănătății are ca rezultat și menținerea unui păr frumos, care nu este fin, uscat și lipsit de vitalitate. Alopecia sau căderea părului poate afecta și femeile și bărbații, ea este cauzată de mai mulți factori.

Stresul intens provoacă căderea părului

În cazul căderii părului cauzată de stres, problemele sunt clare. Cercetătorii spun că neuronii din apropierea foliculilor de păr sunt activați de stres și astfel se declanșează inflamația, ce duce apoi la căderea părului. Dacă celulele scalpului sunt expuse la stres intens, ele eliberează o substanță care va declanșa procesul inflamator acut.

Din cauza stresului, părul nu mai are un ciclu normal de creștere, el intră mai repede în faza telogenă și asta duce și la căderea părului.

Există foarte mulți factori de stres, din care fac parte și lipsa de somn, suprasolicitarea fizică și emoțională, șocurile nervoase, emoțiile negative.

Ereditatea și îmbrătrânirea organismului

Ereditatea joacă un rol important. Dacă în familia ta există persoane care au suferit de chelie timpurie, atunci există riscul să ai și tu de această problemă. Pentru prevenirea ei, trebuie să mergi la medic pentru a urma un tratament.

Odată cu trecerea anilor, apar mai multe riduri și îmbătrânește tenul. Totodată se schimbă și aspectul părului, acesta devine mai subțire și mai fragil. Se poate vorbi despre o îmbătrânire a părului, care este destul de evidentă prin apariția firelor de păr albe, care nu scapă nimănui.

Atât femeile cât și bărbații suferă aceast proces de îmbătrânire a părului, care este natural. Desigur, firele de păr albe sunt destul de enervante, ele fiind semne ale îmbătrânirii. Ele apar în jurul vârstei de 40-50 de ani, sau chiar mai devreme.

De asemenea, din cauza îmbătrânirii, fluxul de sânge la rădăcina firelor de păr este limitat, astfel ajung mai puține substanțe nutritive ce sunt esențiale pentru creșterea normală a părului. Odată cu înaintarea în vârstă, glandele sebacee produc din ce în ce mai puțin sebum, hidratarea scalpului și a părului este redusă, iar podoaba capilară are firele mai subțiri, pare lipsită de viață, crește mai lent și își pierde din volum.

Poluarea

Atât poluarea apei și a aerului, cât și fumatul reprezintă factori ce slăbesc părul și duc la căderea lui excesivă. Alți factori care afectează părul sunt coafarea, vopsirea frecventă, folosirea unor produse de îngrijire neadecvate.

Tulburările hormonale

Acestea apar din cauza unor etape precum nașterea și menopauza. Modificările hormonale din organism sunt asociate și cu începutul vieții sexuale, cu luarea de contraceptive sau cu apariția unui nivel ridicat de hormoni androgeni în organism.

Deficitul de vitamine

Lipsa de vitamine B poate afecta aspectul părului. Vitamina B6 ajută la absorbția L-ciseinei în firele de păr. Studiile cercetătorilor arată legătura dintre această substanță și căderea părului. Se spune că prin aportul de vitamina B6 și L-cisteină se poate reduce riscul de alopecie.

Lipsa de vitamina C face părul să fie uscat și fragil. Despre vitamina C se știe că este foarte importantă pentru imunitate și pentru păr. Ea este un nutrient care ajută la creșterea părului, la stimularea producției de colagen.

Citește și:  10 ingrediente care mențin sănătatea părului și previn căderea acestuia

Căderea părului este produsă și de oboseală, de lipsa de biotină. Această vitamină apare în nuci, carne, ouă și produse lactate.

Și deficitul de vitamina B5 poate afecta creșterea părului și aspectul acestuia. Există studii realizate de cercetători care arată că lipsa de vitamina B5 în organism poate cauza pierderea părului. Această vitamină apare în alimente precum: nuci, cartofi, lapte, pui, carne de vită.

Carența de vitamina B6 poate provoca căderea părului. Acest nutrient are rol în reacții ce implică metabolismul lipidelor glucozei și proteinelor. Vitamina B6 se găsește în spanac, brânză, cereale integrale, pește, carne de pui.

Una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea organismului este acidul folic, pentru că are rol în sinteza ADN-ului și a proteinelor. Dacă vrei să ai un păr frumos și rezistent, ia suplimente de acid folic, sau consumă cât mai multe legume cu frunze verzi, fructe și leguminoase care au acest nutrient.

De asemenea, și lipsa de vitamina E este legată de căderea părului. Această vitamină ajută la creșterea părului și previne problemele foliculilor de păr.

Anemia

Această afecțiune constă în modificări ale globulelor roșii. Dacă în organism este o carență de fier și vitamina B12, atunci se poate suferi de anemie cu deficit de fier, sau de anemie megaloblastică.

Din cauza anemiei se produce căderea părului, dar și alte simptome precum: amețeli, lipsă de energie, slăbiciune, oboseală, extremități reci, dificultăți de respirație.

Alte cauze ale căderii părului sunt:

  • O serie de afecțiuni și boli
  • Administrarea de medicamente antidepresive
  • Tratamentul de chimioterapie.

2. Tratamente pentru căderea părului făcute acasă

Dacă reduci nivelul de stres, părul se va vindeca singur și nu va mai cădea în exces. Rata de regenerare a părului poate fi diferită pentru fiecare persoană. Stresul poate fi redus prin sport, plimbare în aer liber, muzică, scris, hobby-uri relaxante, tehnici de respirație și altele.

Prin alegerea unei alimentații echilibrate și hrănitoare se poate îmbunătăți sănătatea organismului și rezistența părului. Vitaminele și mineralele trebuie să facă parte din dietă, pentru că ele ajută la creșterea părului.

În cazul în care căderea părului apare pe fond de anemie, atunci este recomandat pentru tratament aportul de fier. După ce se tratează anemia, atunci și creșterea părului s-ar putea redresa.

Ce proteine de păr trebuie să alegi?

În combaterea căderii părului ajută și aportul de proteine. În tratamentul de îngrijire a părului se folosesc produse cosmetice cu ingrediente naturale (măști de păr, șampoane, balsamuri) pentru ca părul să fie mai frumos și mai rezistent la deteriorare. Alături de acestea se pot utiliza și proteine ce conțin aminoacizi, sau proteine care sunt hidrolizate sau macromoleculare. Iată câteva exemple:

  • Metionina este folosită în cosmetică și ajută la stimularea creșterii părului
  • Gălbenușul de ou are proteine, grăsimi, vitamine, minerale
  • Taurina este un aminoacid ce oferă rezistență și volum podoabei capilare
  • Iaurtul și chefirul sunt bune pentru măștile de păr; ele se pot amesteca cu ou
  • Proteinele de grâu ajută în combaterea căderii părului.

Uleiul din germeni de grâu

De asemenea, uleiul din germeni de grâu este un bun remediu contra pierderii părului. Acesta are vitamine A, B, D, E și antioxidanți ce ajută la refacerea firelor de păr. Uleiul din germeni de grâu are efect antiîmbătrânire, combate eficient atacul nociv al radicalilor liberi, hidratează părul, stimulează regenerarea celulelor și creșterea părului.

Acest ulei conține zinc – un mineral care ajută al diviziunea celulară, la sinteza de ADN și proteine, la regenerarea podoabei capilare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.