Taurina are efect protector asupra creierului și în susținerea funcției nervoase

0
408
Taurina are efect protector asupra creierului și în susținerea funcției nervoase

La fel ca și alți aminoacizi neesențiali, taurina este sintetizată de organismul uman și odată cu înaintarea în vârstă concentrația sa este din ce în ce mai mică. Se spune că la copii concentrația de taurină din creier este de patru ori mai mare decât la adulți. Pentru a vedea de ce este necesară suplimentarea ei, expunem în acest articol beneficiile aminoacidului pentru organism.

Taurina se găsește în pește, ouă, lapte, carne, brânză, măruntaie, deci în general în proteine animale și nu în proteine vegetale. În corpul uman taurina este în proporție mica, de 1 gr la 1 kg greutate corporală. Cea mai mare concentrație de taurină apare în miocard, creier, trombocite, leucocite, sistem nervos central, retina ochilor, mușchii scheletului. De asemenea, taurina este prezentă în bilă, ajută la formarea lichidului biliar, are rol în absorbția vitaminelor solubile în grăsime.

Taurina are efect protector asupra creierului, în susținerea funcției nervoase, ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi. Acest aminoacid poate consolida și calma inima, poate ajuta la buna funcționare a bilei, la controlul colesterolului seric, în metabolismul grăsimilor, în normalizarea presiunii osmotice din ochi, protejarea vederii și a celulelor retinei.

Deficitul de taurină poate da probleme de creștere, sensibilitate la infecții, scăderea sistemului imunitar, cardiomiopatie, afecțiuni ale retinei. Persoanele care au o dietă vegetariană pot ajunge la o carență de taurină deoarece nu consumă proteine animale. Primele simptome ale lipsei de taurină în organism sunt: durerile de cap, dificultățile de concentrare, starea de oboseală și de letargie, stări caracteristice răcelilor cronice.
Suplimentele de taurină au proprietăți puternice antioxidante și ajută în combatrea radicalilor liberi care pot îmbolnăvi organismul. La copii taurina ajută în dezvoltarea corpului, a oaselor, mușchilor, ochilor, sistemului nervos.

Citește și:  Top 10 mancaruri ce ne imbunatatesc sanatatea creierului

Taurina este folosită și ca medicament

Poate ajuta în scăderea riscului de degenerescență maculară și diabet zaharat. Este un bun supliment pentru tratamentul anxietății, hiperactivității, convulsiilor, epilepsiei, deoarece are efect benefic asupra creierului. Cei care suferă de epilepsie au de regulă un deficit de zinc care duce și la pierderea de taurină. Zincul și taurina sunt necesare sănătății ochilor, menținerii acuității vizuale. Suplimentele de taurină sunt folosite în tratamentul bolii Alzheimer, bolilor oculare, hipercolesterolemiei, bolilor hepatice, și metabolice.

Taurina este folosită în băuturi energizante, iar prin consumul lor în exces pot să apară efecte secundare ale acestui aminoacid în organism. Desigur efectele secundare pot depinde și de alți factori, iar simptomele variază de la o perosană la alta, de starea ei de sănătate. În general excesul de taurină poate da stări de greață, nervozitate, agitație, palpitații, dureri de cap. În cazuri grave se ajunge la aritmii cardiace și insuficiență renală. În băuturile energizante sunt și alte substanțe care pot accentua simptomele, de aceea indicat ar fi să fie consumate cu moderație.

În plus efectul taurinei este accentuat de cafeină, care este un ingredient folosit frecvent în băuturile energizante. Alte substanțe sunt: inositol și glucoronolactona, care sunt produse de corp din glucoză și au efect de a crea o stare de bine și de a combate letargia și oboseala. In cantitate mare, inositolul poate da probleme gastrointestinale ușoare. Taurina poate preveni bolile cardiovasculare. Rolul ei important în utilizarea calciului, potasiului, magneziului și sodiului de către organism face ca să fie necesară menținerii sănătății. Carența de potasiu poate afecta mușchiul inimii și astfel se pot dezvolta aritmii cardiace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.