Cancerul gastric

0
118
Cancerul gastric

Majoritatea tarilor dezvoltate au reusit sa reduca incidenta cancerului gastric, cu toate acestea cancerul gastric isi mentine un numar ridicat de victime in tara noastra. Cancerul gastric apare la nivelul stomacului cel mai adesea fie la jonctiunea acestuia cu intestinul subtire, fie la jonctiunea acestuia cu esofagul. Studiile recente au aratat ca in timp ce cazurile de cancer gastric situat in apropierea intestinului subtire s-au diminuat, cazurile de cancer gastro-esofagian s-au inmultit. Cauza cea mai probabila o reprezinta fumatul care isi castiga din ce in ce mai multi adepti zilnic.

Majoritatea cazurilor de cancer gastric se observa in general in randul populatiei japoneze masculine. Acest fapt isi are originea in obiceiurile alimentare ale persoanelor in cauza. Cel mai adesea acestia servesc masa deosebit de fierbinte si extrem de condimentata. Studiile arata ca preponderenta cazurilor de cancer gastric in randul populatiei masculine japoneze si-ar avea originea in aceste obiceiuri alimentare ce tin mai ales de traditie.

Dupa cum arata multe studii de specialitate cancerul gastric apare cel mai adesea in urma unei alimentatii dezechilibrate, dar si in urma stresului. Majoritatea persoanelor sar peste masa de dimineata preferand o ceasca de cafea in schimbul acesteia. Cafeau contine cofeina, iar cofeina nu face altceva decat sa irite mucoasa stomacului, repetand obiceiul zi de zi, iritatia se poate transforma in ceva ce nu mai poate fi tratat cu superficialitate. Dietele de slabire bazate pe infometare au efect extrem de negativ asupra stomacului si chiar daca nu isi arata urmarile imediat, o vor face cu siguranta in timp.

Persoanele colerice, dar si persoanele care au o alimentatie extrem de condimentata sunt mai predispuse la cancerul gastric decat persoanele ce nu aceleasi obiceiuri. De asemenea s-a observat ca si istoricul familial isi pune o amprenta suficient de mare asupra noastra. Putem mosteni o sensibilitate la nivelul stomacului de la parintii nostri si in functie de felul in care intelegem sa ne ferim putem dezvolta sau nu boala. Daca aveti in familie persoane ce au dezvoltat cancerul gastric este mai bine pentru sanatatea dumneavoastra, sa aveti mare grija in ceea ce priveste acest segment al tubului digestiv.

Alcoolul, in combinatie cu fumatul, dar si singur are efecte negative asupra stomacului, producand in timp leziuni gastrice ce se pot concretiza fie in ulcer gastric, fie chiar in cancer gastric, in cazul in care consumul de alcool nu se intrerupe odata cu aparitia ulcerului gastric. Medicamentele antiinflamatoare produc grave leziuni la nivelul stomacului, mai ales daca acestea nu sunt luate impreuna cu un pansament gastric. Cardiacii care folosesc aspirina in mod frecvent trebuie sa aiba mare grija asupra leziunilor ce aceasta le produce la nivelul stomacului.

Cancerul gastric nu are simptome, iar cand acestea apar in cele mai multe cazuri, boala este deja declansata si poate fi intr-un stadiu avansat. Exista simptome ce pot atrage atentia asupra unei hiperaciditati gastrice care neingrijite poate duce la ulcer gastric si mai departe la cancer gastric. Arsurile stomacale arata cel mai adesea o hiperaciditate gastrica care poate fi usor controlata atat prin medicamentatie, dar si prin alimentatie. Hiperaciditatea poate fi tratata, insa daca este ignorata ea va produce leziuni la nivelul mucoasei gastrice care in timp vor ulcera. Ulceratiile se pot maligniza si este de preferat ca acestea sa nu apara.

In cazul in care prezentati varsaturi cu sange digerat, denumite “varsaturi in zat de cafea” tocmai datorita aspectului pe care il au, scaderea in greutate fara o cauza anume, scaderea poftei de mancare, dureri abdominale si mai ales melena, trebuie sa va prezentati la medic. Melena reprezinta scaun ce prezinta sange digerat. Aspectul unui astfel de scaun este unul caracteristic, foarte usor de recunoscut. Melena sau scaunul cu sange digerat are un aspect lucios, este de culoare neagra si este deosebit de fetid.

Citește și:  Atentie fumatori, emfizemul nu se vindeca!
cancer gastric
cancer gastric

Nici o persoana ce foloseste o toaleta dotata cu apa curenta nu poate avea un astfel de scaun fara a-l observa. Atat culoare, cat mai ales mirosul deosebit de puternic atrage atentia si nu exista persoana care sa fi avut un astfel de scaun si sa nu il observe. Atat melena cat si “varsaturile in zat de cafea” arata existenta unei sangerari la nivelul stomacului, prezenta de sange curat atat in varsatura, cat si in scaun atrage atentia asupra altor afectiuni. Sangele provenit de la nivelul stomacului va fi intotdeauna un sange digerat.

Persoanele ce au aceste simptome trebuie sa se prezinte la medic. Medicul le va face anamneza, apoi va trece la investigatii amanuntite ce includ: hemoleucograma (ce va arata numarul celulelor sanguine), dozarea marker-ilor tumorali (analiza sanguina ce cauta prezenta semnelor tumorale), endoscopia, radiografia baritata, tomografia. Endoscopia este o metoda de investigatie extrem de invaziva, dar in acelasi timp extrem de exacta.

Ea presupune introducerea prin cavitatea bucala a unui tub dotat cu o camera de luat vederi. Camera transmite imaginile captate pe un monitor, ele putand fi interpretate in timp real de medic. Multe persoane suporta greu aceasta investigatie, reflexul de varsatura fiind extrem de frecvent pe parcursul investigatiei. Cu toate acestea endoscopia s-a dovedit a fi cea mai precisa metoda de investigatie pentru afectiunile tubului digestiv. Radiografia baritata presupune ingestia unei solutii de bariu.

Razele X folosite in radiografia din zilele noastre nu pot strabate bariul, tocmai de aceea solutia pe care o ingerati va prezenta pe filmul radiografic orice fel de leziune aflata pe tractul digestiv. De asemenea solutia de bariu este destul de greu suportata de pacienti, atat in momentul inghitirii, cat si in momentul excretiei. Tomografia se recomanda cel mai adesea in cazurile in care nici una din investigatiile precedente nu a fost concludenta sau in cazul in care se doreste diagnosticarea extinderii cancerului gastric.

Cancerul gastric se extinde din aproape in aproape, iar in functie de rapiditatea cu care ne prezentam la medic cancerul gastric poate avea rezolvare sau nu. Stadiile cancerului gastric sunt de la I pana IV, unde stadiul IV este stadiul cel mai grav, in care celulele tumorale sunt diseminate, iar distrugerea lor nu mai este posibila.

Tratamentul cancerului gastric presupune, in functie de stadiul in care se afla, rezectia gastrica totala sau partiala, radioterapia, chimioterapia, chimio-iradierea, dar si terapia radiologica. Radioterapia foloseste razele X de intensitate mare pentru a distruge celulele tumorale, ea poate fi interna prin injectarea de substante radioactive direct la nivelul tumorii sau externa prin iradierea cu ajutorul unui aparat extern a zonei afectate.

Chimioterapia presupune administrarea de substante chimioterapice ce au rolul de a distruge tumora. Chimio – iradierea combina radioterapia cu chimioterapia. Terapia radiologica se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar, ce trebuie sa lupte impotriva tumorii. Bineinteles tratamentul pentru cancerul gastric va fi folosit in functie de gradul de extindere al celulelor tumorale. In cazul cancerului gastric aflat in stadiul IV, tratamentul este axat pe diminuarea durerii suferite de pacient, dar si pe diminuarea sangerarii.

Cancerul gastric este o afectiune ce nu trebuie tratata cu indiferenta, pentru a putea fi tratat este important ca fiecare dintre noi sa se prezinte la medic de indata ce prezinta cele mai mici simptome ce aduc aminte de aceasta afectiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.