
Cancerul pancreatic nu se afla in cele mai frecvente 10 tipuri de cancer, insa reprezinta unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer din cauza evolutiei asimptomatice. Aceasta forma de cancer afecteaza atat femeile cat si barbatii cu varste peste 45 de ani.
Acest cancer are tendinta de a se dezvolta si extinde fara a da semne vizibile sau perceptibile de imbolnavire, astfel ca a ajuns in top 4 al celor mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul pancreatic se clasifica in functie de zona pancreatica afectata. Cancerul exocrin cuprinde 95% din cazurile de cancer panceratic. Cancerul endocrin este mai rar intalnit, fiind denumit in functie de hormonii care produc celulele in care acesta isi are originea:
- Insulinom
- Glucoganom
- Somatostatinom
- Gastrinom
- Vipom.
Tumorile endocrine nu sunt canceroase, insa pot creste si secreta cantitati prea mari de hormoni, determinand aparitia problemelor medicale.
Cancerul ampular se dezvolta in locul in care ductul care dreneaza pancreasul se uneste cu intestinul subtire. Desi acesta nu este cancer pancreatic, determina simptome similare, avand si un tratament similar.
Cancerul pancreatic este asimptomatic in stadiul incipient si poate fi observat abia dupa ce ajunge in stadii avansate in care este mai greu de tratat. Simptomele apar in general cand tumora a crescut si s-a intins si la alte organe. Peste 95% din cancere sunt adenomocarcinoase, astfel ca simptomele sale sunt cele mai importante. Simptomele locale ale cancerului isi fac simtita prezenta la nivel pancreatic, intestinal. Cand cancerul a ajuns deja in afara pancreasului, acesta isi va semnala prezenta:
- Cancerul pancreatic de la nivelul capului pancreasului se manifesta prin icter, pierderi in greutate, grasimi in scaun si posibilitatea existentei durerilor abdominale
- Cancerul de la nivelul corpului pancreasului se manifesta prin dureri abdominale si pierderi in greutate. Simptomele apar timpuriu in cazul cancerului de la capul pancreasului.
Cum aceasta afectiune se desfasoara in jurul zonelor importante ale sistemului digestiv, simptomele gastrointrestinale nu vor intarzia sa apara:
- Dureri abdominale
- Balonari abdominale
- Diaree
- Greturi
- Grasimi in scaun
- Scaune de culoare deschisa.
Pe masura ce creste in dimensiuni, cancerul pancreatic va provoca aparitia simptomelor la nivelul intregului organism:
- Scaderi in greutate
- Pierderea apetitului
- Stari de rau general
- Cresterea glicemiei.
- Aceasta forma de cancer are simptome la nivelul pielii: icterul si pruritul.
Formele rare de cancer pancreatic sunt cele cu tumori ale celulelor insulare. Acestea apar in celulele pancreasului care secreta hormoni, si pot fi canceroase sau benigne. Aceasta forma de cancer provoaca dureri abdominale, varsaturi, greata si pierderi ponderale. Tumorile benigne sau maligne ale celulelor insulare pot produce hormoni in exces, care duc la aparitia simptomelor:
- Glucagonomul – sete excesiva, diaree, urinare excesiva, pierderi in greutate
- Insulinomul – anxietate, transpiratii, dureri de cap, pierderi ale cunostintei
- Gastrinomul – dureri abdominale, ulcer gastric, pierderi in greutate, reflux gastro-esofagian
- Stomatostatinomul – pierderi de greutate, dureri abdominale, scaun cu grasimi nedigerate mirositoare
- Vipomul – diaree apoasa, crampe abdominale, eritem facial.
Simptomele rare ale cancerului pancreatic au fost descoperite in cadrul unui studiu. Acestea pot ajuta la descoperirea precoce a acestui tip de cancer periculos:
- Dezgustul brusc pentru lucrurile indragite in trecut
- Pierderea apetitului sau slabiciune profunda
- Episoade acute de pancreatita la sase luni inainte de diagnosticare.
Cauzele cancerului si factorii de risc
Cancerul pancreatic nu are cauze cunoscute in prezent. Se stie doar ca acesta se dezvolta cand o celula pancreatica prezinta leziuni la nivelul ADN-ului care duc la multiplicarea anormala a acesteia. O singura celula canceroasa este de ajuns pentru o multiplicare rapida intr-o tumora. Celulele canceroase pot ajunge in organism si provoca metastaza. Mutatia celulei este un mister pentru medici, putand fi aleatoare, mostenita sau un raspuns la comportamentul uman ori din experientele din mediu.
Daca in privinta cauzei aparitiei cancerului exista lacune mari, in privinta factorilor de risc ai acestei forme de cancer lucrurile stau mai bine. Multi pacienti nu prezinta niciun factor de risc, in timp ce altii prezinta chiar mai multi si studiile arata ca o persoana din 76 dezvolta acest tip de cancer.
Factorii de risc in ceea ce priveste cancerul pancreatic sunt:
- Factorii genetici (existenta membrilor cu cancer pancreatic in familie)
- Diabetul
- Fumatul
- Obezitatea
- Inactivitatea
- Dieta
- Seleniul si licopenul in cantitati insuficiente organismului.
Cancerul pancreatic trece de obicei neidentificat pana la stadiile avansate. Pana cand apar simptomele, diagnosticul este usor de pus, insa dupa aparitia acestora, tratamentul curativ nu va mai avea efect. Adenocarcenomul pancreatic este diagnosticat cand bolnavul a resimtit cateva saptamani sau luni de simptome precum icterul, pierderile in greutate si durerile abdominale. Medicul incearca sa determine cauza simptomelor cu ajutorul anamnezei medicale, palparea la nivelul abdomenului sau testele de laborator.
Dupa efectuarea acestor investigatii se trece la examinarile imagistice:
- Computer tomograf
- Rezonanta magnetica nucleara
- Ecografia
- Tomografia.
Aceste analize determina gradul de raspandire ale tumorii in organism. Daca se detecteaza o masa la nivelul abdomenului, diagnosticul probabil este cel de cancer pancreatic. Acesta devine sigur dupa efectuarea biopsiei.
Biopsia pentru deteminarea cancerului pancreatic este de mai multe tipuri:
- Biopsia percutana cu ace
- Colangiopancreatografie retrograda endoscopica
- Ecografia endoscopica
- Laparoscopia.
Tratarea cancerului este mult mai dificila daca acesta se afla intr-un stadiu avansat, astfel ca medicii incearca sa descopere noi tehnici prin care sa puna diagnosticul precoce.
Tumorile celulelor insulare sunt diagnosticate prin imagistica si biopsii.
Tratamentul cancerului pancreatic
Tratamentul cancerului de la nivelul pancreasului se stabileste in functie de stadiul bolii, care este greu de determinat fara interventii chirurgicale. Tratamentul este aplicat in functie de rezultatul testelor imagistice si al biopsiei.
Stadiile cancerului pancreatic sunt:
- Stadiul 0 – tumora nu s-a extins
- Stadiul 1 – tumora se extinde doar la nivelul pancreasului
- Stadiul 2- tumora s-a extins la ganglionii limfatici locali
- Stadiul 3 – tumora s-a extins la vase de sange si nervi
- Stadiul 4 – tumora a ajuns si la alte organe.
Determinarea stadiului cancerului poate fi dificil de realizat. Testele imagistice ofera informatii cu privire la diagnostic, insa pentru determinarea stadiului bolii este nevoie de chirurgie. Pentru ca operatia chirurgicala nu este lipsita de riscuri, se recomanda identificarea posibilitatii indepartarii tumorii. In cazul in care cancerul nu s-a extins se poate recurge la indepartarea sa. Daca acesta s-a extins la nivelul vaselor mari, tumora nu poate fi indepartata, iar daca acesta este metastazic nu se va recurge la chirurgie locala.
Tratamentul cancerului rezecabil
Pacientii care prezinta cancer pancreatic rezecabil pot trece prin una dintre urmatoarele interventii:
- Pancreatoduodenectomie
- Pancreatectomie distala
- Pancreatectomie totala.
Chimioterapia si radioterapia sunt utilizate pentru tratarea cancerului inainte sau dupa operatie. Se urmareste:
- Prevenirea sau intarzierea reaparitiei cancerului dupa interventia chirurgicala
- Micsorarea tumorii inainte de indepartare.
- Chimoterapia include administrarea de medicamente in intreg corpul si distruge atat celulele canceroase, cat si celulele extinse.
Medicamentele folosite in tratarea cancerului pancreatic sunt 5-fluorouracii si Gemitabin. Acestea se administreaza intravenos. In cadrul radioterapiei, un aparat este cel care produce particule de raze X cu energie inalta.
Chimioterapia si radioterapia pot produce modificari ale celulelor sanatoase ale organismului. Printre efectele secundare resimtite se afla greata, varsaturile, scaderile in greutate, pierderea apetitului si oboseala. Chimioterapia poate determina aparitia anemiei severe si supresia sistemului imunitar. Simptomele se amelioreaza dupa administrarea radioterapiei.
Cancerul pancreatic nerezecabil nu poate fi tratat prin chirurgie. Cum doar o parte a tumorii poate fi indepartata, se recomanda procedeul nechirurgical. Tratamentul bolii in acest stadiu este chimioterapia insotita sau nu de radioterapie. Chimioterapicele sunt utilizate pentru a creste speranta de viata a pacientului.
Cancerul pancreatic cu metastaza nu poate fi vindecat prin chirurgie
Cum cancerul s–a extins si la alte organe in afara pancreasului, nici radioterapia nu va avea efecte. Chimioterapia cu gemcitabin reprezinta tratamentul viabil pentru reducerea simptomelor si cresterea sperantei de viata a bolnavului.
Pe masura ce cancerul avanseaza, tratamentul se poate transforma dintr-unul curativ intr-unul paliativ. Nu se mai urmareste vindecarea cancerului, ci doar ameliorarea simptomelor si cresterea confortului pacientului. Pentru cancerul panecratic in stare avansata se va apela la:
- Morfina si alte medicamente puternice care reduc durerea.
- Procedurile de restabilire a tranzitului bilei pentru reducerea pruritului si a pierderii de apetit.