Discopatia lombară este o boală degenerativă care afectează milioane de oameni din întreaga lume și este cauzată de modificările degenerative la nivelul discului intervertebral. Aceste modificări se produc pe măsură ce înaintăm în vârstă.
De-a lungul vietii, aproximativ 80% dintre oameni vor suferi cel puțin o dată de durere de spate joasă. Cunoscută sub denumirea de dicopatie lombară, boala se referă la afectarea discului intervetebral și este principala cauză a durerii lombare.
Degenerarea discului intervertebral produce durere și apare din cauza îmbătrânirii.
Coloana vertebrală are segmente mobile, respectiv corpuri vertebrale a două vertebre învecinate, discul intervertebral și două fețe articulare. Discul intervertebral se află exact între cele două vertebre, are un nucleu pulpos la interior, ca un gel și un inel fibros, la exterior, care este dispus de jur împrejurul nucleului, cu rol de a-l ține pe loc, în tensiune, precum un ligament articular.
Discul intervertebral are rol de amortizor de șocuri la coloana vertebrală. Prin urmare, la efort, solicitări mari, discul intervertebral preia șocurile ce se exercită asupra vertebrelor. El are și alte funcții: permite mișcarea independentă a vertebrelor una față de alta, astfel putem să ne aplecăm, să ne rotim, să facem mișcări complexe la nivelul trunchiului.
Din cauza procesului de îmbătrânire al organismului, discul își pierde capacitatea de a reține apa, astfel proprietățile sale se modifică. Asta numesc medicii ca fiind boala degenerativă a discului intervertebral.
La unii oameni, din cauza unor traumatisme, apar dureri în zona lombară, rigiditate din cauza contracțiilor musculare. Durerea se declanșează la frig, efort, drumuri lungi.
Medicii spun și despre hernia discului, ce se produce dupa un efort din cauza ridicării de greutăți. Presiunea pusă pe disc reduce fragmentul de nucleu pulos (și mai ales în zona slabă sau ruptă a inelului fibros) astfel se produce hernia de disc intervertebral. Durerea este acută, precum un junghi în zona lombară și se simte și în picior. Pot apărea și senzații de furnicături, amorțeală, durere la nivelul membrului inferior (ori sciatică). Uneori durerea radiază în picior și este simțită până în călcâi.
Această durere poate apărea chiar și la tineri, la adolescenți. Simptomele dureroase sunt cauzate și de deteriorarea discurilor intervertebrale, a articulațiilor fațetelor, a ligamentelor, etc. Stresul, munca fizică grea, obezitatea reprezintă toți factori ce pot cauza dureri cronice de spate.
Tratament cu medicamente
Pentru a calma durerea de spate se poate folosi diclofenac și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea au acțiune antiinflamatoare și analgezică și pot fi eficiente.
Tratament naturist
Tinctura cu ardei iute
În medicina populară se folosesc comprese cu tinctură cu ardei iute. Acest tratament reduce durerile de spate, durerile lombare. Tratamentul este indicat mai ales atunci când durerile de spate se agravează la frig.
Metoda este simplă: se înmoaie o bucată de pânză curată în puțină tinctură de ardei iute și se aplică pe zona dureroasă, timp de 5-10 minute. Se poate face și masaj ușor cu tinctură de ardei iute. La scurt timp, zona se încălzește și mușchii ameliorează contracția musculară, iar durerea dispare.
Uleiul de urzică
Acest tratament este eficient în calmarea durerilor de spate. Uleiul de urzică este bun și pentru păr. În caz de dureri de spate, se masează zona cu ulei de urzică și astfel se reduc simptomele: inflamația, durerea, tensiunea acumulată.
Efectele pe care le are urzica asupra spatelui sunt benefice, durerea este calmată în câteva minute. Un alt remediu pentru ameliorarea durerilor de spate este tinctura de urzică.
Crema de spate cu ingrediente naturiste
În magazinele naturiste există o cremă numită Apireven care ajută în tratamentul durerii de spate, durerii lombare, nevralgiei sciatice, durerii create de discopatia lombară.
Această cremă conține componente din propolis, extract natural de ardei iute, venin de albine. Se aplică prin masaj ușor, pe zonele dureroase, de 2 ori pe zi. Pe piele apare o ușoară roșeață de la cremă, dar aceasta dispare în 15-30 de minute.
Cu ajutorul ei se obține următoarele beneficii: se activează circulația sângelui, se reduc inflamațiile, contracțiile musculare și durerile, se induce o stare de relaxare și confort.
Băi cu ape sulfuroase
Acest tratament se face de exemplu la Băile Herculane și ajută în calmarea durerii de spate, a nevralgiei sciatice. Compușii sulfului din apă reduc durerea de spate și de coloană vertebrală. Acest tratament este indicat și pentru persoanele care suferă de reumatism.
La Băile Herculane, acest tratament termal cu sulf este foarte renumit. Acolo este un izvor cu apă termosulfuroasă care poate ajuta în vindecarea multor afecțiuni. Concentrația mare de sulf are efect benefic și asupra pielii, vindecă acneea și reduce ridurile. Aburii de sulf au acțiune antiseptică, antiinflamatorie și efect benefic asupra căilor respiratorii. Tratamentul ajută și oamenii care suferă de sinuzită, bronșită, rinită alergică. Apele sulfuroase sunt indicate și în tratarea bolilor ginecologice, au efect antiinflamator și antialergic. Se spune că sunt eficiente și în caz de tulburări endocrine, afecțiuni neurologice, probleme inflamatorii și dureroase la mâini, picioare, tendoane, etc.