Cancerul tiroidian reprezinta o maladie a glandei tiroide responsabile cu productia de hormoni, cu rol de reglare a modului de folosire a energiei pentru functionarea obisnuita a corpului. Maladia se remarca cand celule mutate se apuca sa se inmulteasca la glanda tiroida in cazuri rare. Cazurile de cancer tiroidian evolueaza destul de bine si pentru ca acestea sunt descoperite din timp, permit tratametului sa actioneze foarte bine asupra organismului.
Cauzele bolii
Nu se cunoaste cauza exacta a cancerului tiroidian, insa se stie ca iradierea prin terapie medicala si in mediu poate ridica riscul aparitiei bolii. Tratamentele iradiante anterioare ale gatului, capului si toracelui din copilarie au efecte majore asupra organismului, crescand riscul aparitiei afectiunii. Cancerul tiroidian medular se transmite in familie, asa cum si anumite gene transmise de la mama la fat pot creste riscul aparitiei acestui tip de cancer.
Simptomele afectiunii
Simptomele cancerului tiroidian sunt resimtite timpuriu, inca de cand se instaleaza boala, printre acestea aflandu-se:
- Dureri la nivelul gatului si urechilor
- Crestere in volum sau tumefierea gatului – cel mai comun simptom
- Dificultati in inghitire
- Dificultati in respiratie
- Tuse continua, desi nu exista simptome de raceala
- Raguseala, desi nu se afla alte simptome ale racelii.
Exista insa si situatii in care bolnavul nu resimte niciun fel de semne si doctorul poate descoperi umflatura canceroasa in urma unui examen fizic general de rutina.
Cancerul tiroidian isi face aparitia la nivelul glandei tiroide prin cresterea celulelor anormale. Nodulii remarcati la nivelul gatului pot fi un semn de boala, astfel ca se propune vizita la doctor. De obcei, maladia este descoperita in stadii incipiente astfel ca bolnavul isi poate relua viata. Terapia include tratamente diferite care au rolul de a ameliora conditia de sanatate a pacientului si de a provoca regresia maladiei. Glanda tiroida in forma de fluture situata in partea anterioara a gatului este organul tintit de cancer.
Inainte de aplicarea unei terapii trebuie aflat tipul de neoplazie prezent, lucru realizat cu ajutorul biopsiei; folosind un ac se preleva o monstra de tegument tiroidian analizat mai apoi la microscop.
Inaintea administrarii terapiei trebuie aflat si stadiul in care se afla boala, acest lucru fiind realizabil in functie de varsta si de rezultatele testelor facute pe mostra prelevata in urma biopsiei. Ganglionii limfatici ai gatului pot fi extirpati daca prezinta metastaza, iar in urma indepartarii tiroidei poate interveni hipotiroidismul, afectiune ce necesita administrarea de hormoni tiroidieni sintetici pe parcursul intregii vieti.
Factorii de risc ai bolii
Cancerul tiroidian poate aparea daca bolnavul este expus la:
- Dieta saraca in iod
- Istoric de iradiere terapeutica la nivelul gatului si capului, in special in copilarie
- Expunerea la cantitati mari de radiatii
- Existenta bolii tiroida Hashimoto
- Boli transmise ereditar
- Varsta (cancerul tiroidian apare cu precadere la persoane cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani)
- Cancerul este intalnit cu precadere la femei.
In cazul in care simptomele se fac cunoscute, bolnavul va necesita control medical. Simptomele care indica un consult medical sunt:
- Dureri de oase
- Dificultati in inghitire
- Raguseli
- Umflare sau prezenta nodulilor la nivelul gatului
- Dureri la urechi sau gat
- Tuse.
- Dupa consultul la medicul endocrinolog, de familie, de medicina generala, medicul internist sau asistenta medicala, se va recurge la o perioada de expectativa vigilenta in care se urmareste remiterea simptomelor.
Investigatii
Cancerul tiroidian poate fi diagnosticat in urma controlului fizic de rutina corelat cu istoricul pacientului. Daca se observa prezenta nodulilor tiroidieni se poate cere examinarea tomografica sau ecografia. Biopsia survine in momentul in care se ridica riscul tumorii canceroase. In descoperirea tumorii troidiane poate fi nevoie si de teste de sange pentru:
- Nivelul calcitoninei serice
- Nivelul nivelului seric de tireoglobulina
- Nivelul antigenului carcinoembrionar.
Printre testele ce pot fi facute preventiv sau dupa terapia cancerului tiroidian:
- Ecografii tiroidiene
- Scanare cu iod radioactiv
- Radiografii toracice
- Tomografie computerizata
- Rezonanta magnetica nucleara.
Testul screening este utilizat pentru gasirea chestiunilor de sanatate inainte de proliferarea simptomelor propriu-zise. Testul genetic este efectuat de persoanele care au in familie membri ce sufera sau au suferit de cancer tiroidian.
Tratamentul propriu-zis
Cancerul tiroidian este un diagnostic soc pentru bolnav, care da semne de teama, furie, anxietate sau deprimare cand afla de ce boala sufera. Nu exista niciun mod normal de a reactiona la auzul diagnosticului. Testul tratamentului este constituit de excizia celulelor tumorale, acesta depinzand de conditia cancerului si de starea in care se afla bolnavul. Cei mai multi bolnavi recurg la chirurgie pentru a scapa de aceasta boala.
Tratamentul cu iod radioactiv reprezinta tratamentul post-operatoriu in vederea distrugerii celulelor canceroase ramase in organism. Dupa excizia glandei tiroide va fi nevoie de tratament ce consta in hormonii care tin locul celor produsi in mod ideal de glanda tiroida.
Tratamentele initiale
Tratamentul cancerului tiroidian include urmatoarele:
- Chirurgia pentru indepartarea portiunii cu tumora din glanda tiroida
- Iodul radioactiv
- Terapiile de supresie a hormonului tiroido-stimulator.
Cancerul tiroidian prezinta riscul de revenire, desi cazurile de acest fel sunt foarte rare. Recurenta poate fi descoperita in urma unei examinari, ecografii sau drept urmare a cresterii nivelului de trioglobulina. Si cancerul recurent se poate trata, in special daca afecteaza doar ghindurile de la nivelul gatului. Cancerul tiroidian poate fi tratat prin:
- Chimioterapie
- Operatie de excizie a tesutului afectat
- Iodul radioactiv
- Radioterapia gatului.
Efectele secundare terapiei si starea de sanatate pot fi ameliorate de urmatoarele terapii:
- Schimbarea dietei
- Odihna
- Exercitii fizice regulate
- Tratament al constipatiei: exercitii usoare, hidratare suficienta, consum de fructe, legume si alimente ce contin fibre
- Tratamentul fatigabilitatii (odihna)
- Tratarea pielii uscate
- Folosirea cremelor si sapunului cu prudenta
- Utilizarea cremelor emoliente
- Evitarea scarpinarii pielii
- Prevenirea deshidratarii
- Tratarea diareei
- Tulburarile de somn tratate cu orar regulat de somn si exercitii fizice usoare
- Yoga
- Medicatie ce amelioreaza durerea.
Desi cancerul tiroidian este gratat de obicei chirurgical, in cadrul tratamentului pot fi incluse si medicamente:
- Iodul radioactiv
- Supresia hormonului tiroidostimulant
- Chimioterapia
- Medicatia cu hormoni tiroidieni pentru a inlocui hormonii produsi in mod obisnuit de glanda tiroida.
In vederea operatiiei chirurgicale in ceea ce priveste cancerul tiroidian se poate recurge la doua tipuri de operatie. Lobectomia indeparteaza partea lezata a glandei, iar tiroidectomia se foloseste pentru excizia intregii glande tiroide.
Tiroidectomia este cea mai utilizata operatie chirurgicala pentru ca cei mai multi bolnavi prezinta tumori la nivelul ambilor lobi tiroidieni. Acest demers prezinta un grad mare de vindecare si creste rezultatul pozitiv al terapiei cu iod radioactiv.
Lobectomia este optiunea viabila in cazul tumorii de dimensiuni mici care se gaseste la nivelul unui singur lob tiroidian. Lobectomia scade riscul hipotiroidismului, insa creste riscul revenirii bolii.
Cancerul tiroidian creste si se disemineaza lent, astfel ca operatia de indepartare a portiunii afectate este pasibil amanarii pentru o scurta perioada de timp. In cazul recurentei, poate fi nevoie de radioterapia gatului si se foloseste in cazul in care terapia cu iod radioactiv da gres.
Nu se cunosc metode de preventie ale aparitiei cancerului de tiroida, cei care sufera de aceasta maladie neprezentand niciun fel de factori de risc vizibili.