Canepa de cultura (Cannabis sativa ssp. sativa) este o planta anuala, inalta de 5 m, originara din Asia Centrala, care apartine familiei Cannabaceae. Planta este melifera, are tulpina goala in interior, cu flori fara petale si frunze palmat-compuse.
Aceasta specie are un continut destul de mic de substanta psihoactiva delta-9-tetrahidrocanabiol (THC) si este folosita in special pentru productia de fibre, deoarece din fibrele de canepa se obtin materiale foarte rezistente. Din semintele de canepa se extrage un ulei care este folosit in productia de sapunuri.
Drogul de canepa de cultura (din seminte si frunze) era folosit cu foarte multi ani in urma ca hipnotic, antispasmodic si analgezic in anumite boli si afectiuni ca: epilepsie, guta, isterie, reumatism, iar semintele erau folosite ca diuretic si antigonoreic.
Proprietatile plantei
- Canepa de cultura are insusiri analgezice, sedative, antispasmodice.
- Varfurile cu flori contin o rezina, canabinol.
- Semintele au urmatoarele elemente constituente: zahar, ulei, rezine, lecitina, colina, colesterina etc.
Utilizarea plantei in anumite tratamente terapeutice
- Uleiul de canepa – Este un emolient extern antiinflamator si analgezic, care ajuta la scoaterea spinilor, varfurilor de ace din intepaturi.
- Cataplasme cu frunze de canepa – Se recomanda ca frunzele sa fie zdrobite si aplicate local, direct pe zonele cu furuncule, abcese, sau umflaturi gutoase.
- Decoctul de seminte de canepa – Se fierb 50 g seminte in ¼ l apa timp de o ora, apoi se face gargara, fara a inghiti, pentru tratarea faringitei.
- Infuzia de frunze si seminte – Se pun 25 g frunze sau seminte la 1 l de apa fierbinte, se infuzeaza si se bea o cana pe zi. Acest tratament ajuta impotriva insomniei si retentiei urinei.
- Canepa indeparteaza coropisnitele daca este semanata in apropierea culturilor de legume sau de zarzavaturi, dar disparat de acestea.
Canepa indiana (Cannabis sativa ssp. indica) este o planta anuala care creste pana la inaltimea de 5 m, cunoscuta si sub denumirea de hasis, marijuana. Este originara din Asia Centrala si face parte tot din familia Cannabaceae. Are tulpina de culoare verde, goala in interior, cu frunze palmat-compuse.
Aceasta planta este folosita din cele mai vechi timpuri in scopuri medicinale, dar si ca un drog halucinogen. Din inflorescenta acestei plante se obtine un drog care produce la om tulburari grave, dupa o stare trecatoare de euforie. Hasisul duce la tulburari digestive, stari depresive mari, pierderea memoriei, imbolnavirea intregului organism. Continutul de substanta psihoactiva delta-9-tetrahidrocanabiol (THC) difera de la o specie la alta.
Din punct de vedere terapeutic, extractul alcoolic este folosit in medicina ca analgezic si in cazuri mai rare drept sedativ la bolnavii de ipohondrie, nebunie, afectiuni maniace, dar intotdeauna sub controlul medicilor psihiatri.
O alta planta care se aseamana cu acestea este canepa galbena (Datisca cannabina), are inaltimea de 2 m, este numita si ,,canepa falsa”, face parte din familia Datiscaceae si este originara din zona mediteraneana si Asia. Aceasta specie este cultivata destul de rar, de regula se foloseste la vopsirea materialelor din fibre naturale in galben. Astazi, canepa galbena este folosita in homeopatie pentru tratarea unor afectiuni legate de metabolism, cum este diabetul.