Cărbunele activ permite neutralizarea toxinelor din organism

0
73

Cărbunele activ a devenit un medicament foarte apreciat pentru efectul său excelent de absorbție a toxinelor din organism. Mulți oameni au cărbune activ acasă, în dulăpiorul cu medicamente, pentru că acesta este util în scop profilactic, este foarte eficient în calmarea unor simptome produse de multe boli și afecțiuni gastrointestinale.

O tabletă rotundă de cărbune activ se amestecă în apă și se bea atunci când apar tulburări ale sistemului digestiv. Cărbunele activ negru este recomandat pentru curățarea intestinelor, a ficatului, pentru combaterea intoxicațiilor și multe altele.

Navigare rapidă în articol:

 1. Ce este cărbunele activ
 2. Cărbune activ – proprietăți

1. Ce este cărbunele activ

Cărbunele activ este o substanță nontoxică și nu trebuie confundat cu acel cărbune folosit la grătar pentru că este diferit. El este un cărbune medicinal, ca o pulbere neagră, inodoră, fină, care are proprietăți de absorbție a toxinelor. Pulberea de cărbune se leagă de toxine, astfel se inhibă absorbția lor în stomac.

Cărbunele activ are efect antiviral, antibacterian, antifungic, calmant și detoxifiant. Acest produs se găsește în farmacii, este natural, sigur și destul de ieftin.

2. Cărbunele activ – proprietăți

Elimină toxinele din organism

Există numeroase studii clinice care demonstrează că toxinele și substanțele chimice care ajung în organism pot afecta funcția organelor interne și chiar pot declanșa anumite tipuri de cancer. Primele semne că organismul are prea multe toxine și necesită o detoxifiere sunt:

 • Oboseala cronică, indigestia, durerile de cap
 • Respirația urât mirositoae, durerile musculare
 • Sensibilitatea la alergii
 • Senzația de greață
 • Problemele pielii cum este acneea sau punctele negre.

Cărbunele activ ajută în eliminarea toxinelor din organism și a medicamentelor. Este un agent foarte eficient pentru detoxifierea organismului, pentru eliminarea de: toxine, pesticide, mercur, substanțe nedorite din corp, care provin din alimente sau medicamente.

Se folosește de obicei în toxiinfecții alimentare, care dau simptome de greață, flatulență și diaree. Cărbunele activ combate aceste stări și restabilește starea de bine.

Cărbunele activ este recomandat pentru ameliorarea unor simptome ale bolilor tractului gastrointestinal. Acest medicament ajută în cazuri de:

 • Intoxicații alimentare, intoxicații cu alcool
 • Boli ale tractului gastrointestinal
 • Disconfort și durere abdominală
 • Efecte secundare după administrarea unor medicamente antibiotice
 • Intoxicații cu substanțe chimice sau cu toxine
 • Tulburări ale scaunului
 • Intoxicații cu alte medicamente, cum sunt antiinflamatoarele nonsteroidiene, sedativele, blocantele canalelor de calciu, metilxantina, carbamazepina și așa mai departe
 • Flatulență, balonare, ingestie de fenol.

Pentru curățarea organismului sunt recomandate și ceaiurile de detoxifiere.

Susține activitatea rinichilor

Cărbunele activ ajută la eliminarea toxinelor ce provin din uree și îmbunătățește funcția rinichilor.

Un studiu de pe ClinicalTrials.gov arată eficiența cărbunelui activ de a absorbi toxinele uremice. Astfel se poate preveni agravarea bolii cronice de rinichi la pacienți – boală care poate da complicații precum: inflamație, boli cardiovasculare, anemie, ateroscleroză, boli cerebrovasculare.

Cărbunele activ filtreaza apa. El este utilizat ca filtru natural al apei. Există cartușe de cărbune activ ce ajută la eliminarea toxinelor și a impurităților din apă.

Citește și:  Ce este amprenta genetica, ADN-ul sau profilul genetic?

Despre cărbunele activ se spune că absoarbe sărurile metalelor grele, toxinele, barbituricele și nu favorizează absorbția lor în tractul digestiv.

Scade nivelul de colesterol rău

Există studii care sugerează că particulele din cărbunele activ leagă derivații de colesterol și îi elimină din organism, în mod natural. Prin administrarea de cărbune activ se previne absorbția lipidelor, respectiv a grăsimilor care vin cu alimentele.

Cărbunele activ este folosit în tratamentul hipercolesterolemiei. Desigur acest medicament nu trebuie folosit în mod exagerat. Un studiu al cercetătorilor arată că prin aportul a 8 g de cărbune activ zilnic se previn anumite probleme de sănătate, transformările celulare legate de vârstă, cum sunt distrofia miocardică (distrofia musculară a inimii) și modificări sclerotice ale vaselor coronariene.

Conform studiului, cărbunele activ reduce nivelul de colesterol rău (LDL) cu până la 41%.

Cărbunele activ este folosit pentru colesterol ridicat și pentru indigestie, balonare, aciditate și arsuri la stomac (află mai multe detalii aici).

Calmează durerea, reduce mâncărimea pielii

Cărbunele activ are efect bun asupra pielii, grăbește vindecarea rănilor infectate, reduce durerea și mâncărimea provocată de erupții cutanate. Este recomandat și în caz de înțepături de insecte (țânțari, albine, muște) și mușcături de șarpe și păianjen. De asemenea, cărbunele activ ajută și în tratamentul leziunilor acneeice și pentru îngrijirea generală a pielii. Se folosește în măști cosmetice pentru piele, în săpunuri și în șampoanele de păr (pentru combaterea părului gras).

Combate mahmureala

Cărbunele activ reduce nivelul de alcool din sânge și ajută la detoxifierea organismului. Sindromul de mahmureală este greu de suportat, dar poate fi combătut prin cărbune activ.

Despre acest medicament se spune că are capacitatea de a absorbi substanțele rele, toxinele, dar și de a reduce alcoolul din sânge. Prin urmare, cărbunele activ este un bun detoxifiant și se poate lua chiar înainte de a bea alcool. Astfel, el va elimina toxinele, alcoolul și substanțele nocive din sistemul digestiv și va reduce senzația de mahmureală de dimineață.

Elimină gazele intestinale

Cărbunele activ are proprietatea de absorbție a gazelor intestinale, combate balonarea. Am putea spune că este un adevărat medicament, cu efect catalitic. Este recomandat în cazuri de durere, colici și arsuri la stomac, infecții alimentare, intoxicații cu alcool.

Cărbunele activ are acțiune detoxifiantă, absoarbe toxinele și gazele intestinale, ajută în ameliorarea unor simptome precum greață și vărsături.

Albește dinții

Există medici stomatologi care recomandă pasta de dinți ce conține cărbune activ.  Acest ingredient este un remediu excelent pentru problemele de sănătate dentară.

Despre cărbunele activ se spune că:

 • Albește dinții
 • Combate placa bacteriană
 • Elimină petele de pe dinți
 • Previne afecțiunile gingiilor
 • Oferă strălucire danturii
 • Combate respirația urât mirositoare
 • Menține sănătatea orală.

În prezent nu există studii amănunțite cu privire la modul cum cărbunele activ îmbunătățește starea și aspectul dinților. Înainte de a folosi o astfel de pastă de dinți, întrebați un medic stomatolog care vă cunoaște problemele de sănătate dentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.