Cea mai bună metodă pentru a ne îmbunătăți sănătatea este detoxifierea organismului, eliminarea unor substanțe toxice care se acumulează și produc tot felul de boli și afecțiuni. Există o serie de rețete de ceaiuri care ajută la eliminarea toxinelor din corp și care au și numeroase beneficii, cum ar fi de pildă lupta împotriva unor boli grave, cum este artrita, obezitatea, problemele cardiovasculare, cancerul.
Navigare rapidă în articol:
1. Beneficiile ceaiurilor pentru detoxifiere
Cele mai cunoscute ceaiuri pentru detoxifierea organismului sunt cele realizate din frunzele de Camellia sinensis, care sunt bogate în antioxidanți.
De ce sunt recomandate ceaiurile de detoxifiere?
Beneficiile acestor ceaiuri sunt semnificative:
- Stimulează sănătatea organismului
- Ameliorează simptomele multor boli și afecțiuni
- Ajută la scăderea în greutate, reduc pofta de mâncare, stimulează metabolismul
- Îmbunătățesc capacitatea organismului de a absorbi mineralele, vitaminele din alimentele consumate
- Au efect de detoxifiere asupra ficatului, rinichilor, pancreasului, pielii, sistemului digestiv și de eliminare mai rapidă a toxinelor din corp
- Au efect antioxidant, de eliminare a impurităților toxice și de combatere a efectului nociv al radicalilor liberi, deci previn deteriorarea celulară și scad riscul de îmbolnăvire
- Previn răceala, artrita, diabetul, gripa, bolile cardiovasculare, cancerul
- Reduc simptomele alergiilor, mențin sănătatea pielii, îmbunătățesc starea emoțională
- Au efect de prevenire a îmbătrânirii premature a organismului
- Scad riscul de boli neurologice și degenerative (ex. boala Alzheimer, Parkinson)
- Cresc imunitatea organismului.
2. Principalele ceaiuri pentru detoxifierea organismului
Ceai din păpădie
Unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru detoxifierea organismului este cel din frunze sau rădăcină de păpădie. Acesta a fost folosit de secole în medicina tradițională chineză. Alte beneficii ale acestei plante medicinale sunt:
- Are proprietăți laxative și diuretice
- Ajută la curățarea ficatului de toxine
- Este eficientă în prevenirea și tratarea diabetului
- Ameliorează constipația
- Ajută la scăderea în greutate
- Combate anemia.
Ceaiul din păpădie se realizează astfel: se adaugă o lingură de plantă la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 5 minute, se strecoară și se bea cald sau rece.
Ceai Taheebo
Acest ceai se realizează în Argentina și Brazilia din scoarța copacului Taheebo și este cunoscut în lume pentru beneficiile sale și anume:
- Ajută la detoxifierea organismului, la curățarea ficatului de toxine
- Îmbunătățește circulația sângelui, stimulează producerea de globule roșii
- Are efect bun asupra digestiei
- Are proprietăți antimicrobiene, antifungice, antivirale, antiinflamatorii
- Combate candida, are efect laxativ, previne infecțiile bacteriene și parazitare din intestin
- Are antioxidanți care combat dezvoltarea celulelor canceroase
- Îmbunătățește imunitatea, stimulează producerea de globule albe în sânge.
Ceai de trandafiri
Ceaiul din petale de trandafiri a fost folosit de mulți ani în medicina ayurvediccă pentru detoxifierea organismului. Alte beneficii ale ceaiului de trandafiri sunt:
- Ajută în combaterea infecțiilor tractului digestiv și a bacteriilor din intestine
- Reduce durerile de gât și disconfortul nazal (curgerea nasului)
- Este recomandat persoanelor care suferă de infecții pulmonare.
Ceaiul se prepară astfel: la 500 ml apă fierbinte se adaugă o linguriță de ceai verde și o lingură petale de trandafiri uscate; se lasă la infuzat 10 minute, iar apoi se strecoară și se bea; se îndulcește cu miere, după gust.
Ceai verde cu miere
La acest ceai verde se adaugă și alte ingrediente, cum ar fi mentă, lămâie și ghimbir. Este o rețetă simplă, folosită în medicina tradițională chineză. Acest ceai oferă numeroase beneficii:
- Are efect excelent de detoxifiere a organismului
- Curăță stomacul, pancreasul, esofagul
- Reduce nivelul de colesterol din sânge
- Scade glicemia
- Reduce hipertensiunea arterială
- Îmbunătățește sănătatea dentară și a ficatului
- Stimulează imunitatea organismului
- Previne cancerul de colon și vezică urinară.
Se realizează astfel: la 5-6 căni de apă fierbinte se adaugă 7-8 lingurițe de ceai verde, se lasă la infuzat 3 minute, apoi se adaugă și puțină mentă, o felie de rădăcină de ghimbir, 2 felii de lămâie și miere după gust; ceaiul se bea călduț sau rece, adăugând și cuburi de gheață.
Ceai din fenicul, coriandru, chimen
Această rețetă de ceai se utilizează în tradiția ayurvedică pentru beneficiile acestor condimente:
- Ajută la detoxifierea organismului
- Feniculul reduce constipația, indigestia, flatulența, tulburările respiratorii
- Coriandrul este bogat în antioxidanți și este un bun remediu în cazuri de anemie, diaree, inflamația pielii, indigestie
- Chimenul are acțiune antioxidantă și stimulează sănătatea intestinelor.
Ceaiul se realizează astfel: la 500 ml apă fierbinte se adaugă jumătate de linguriță semințe de fenicul, jumătate de linguriță semințe de coriandru și jumătate de linguriță chimen; se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară și se bea.
Ceai verde cu ceai Tulsi
Tulsi (sau Busuiocul Sfânt) este o plantă medicinală care combate stresul, pretejează imunitatea, crește longevitatea, are efect revitalizat asupra corpului. Această rețetă ajută la detoxifierea organismului și în tratamentul tusei și răcelii.
Se realizează astfel: la 500 ml apă fierbinte se adaugă 2 lingurițe de ceai verde, câteva frunze Tulsi și se lasă la infuzat 5 minute; la final se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea cald sau rece.
Ceai din semințe de țelină
Semințele de țelină conțin în special potasiu și sodiu. Acest ceai este apreciat pentru puterile sale vindecătoare și anume:
- Ajută în cazuri de boli de rinichi, gută, tulburări ale tractului urinar
- Stimulează corpul să elimine apa și toxinele care se acumulează în articulații
- Calmează durerile de cap
- Are proprietăți antibacteriene, efect diuretic natural
- Stimulează eliminarea toxinelor din piele, intestine și rinichi.
Ceaiul se realizează astfel: la 500 ml apă fierbinte se adaugă o lingură semințe de țelină (care sunt în prealabil măcinate); se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea cald.
Alte ceaiuri pentru detoxifierea organismului
În medicina tradițională chineză sunt folosite diferite rețete de curățare a corpului, ca de exemplu: ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceai oolong, ceai pu-erh.
Ceaiul negru are o concentrație mai mare de substanțe flavonoide comparativ cu ceaiul verde. Ceaiul negru are și mai multă cofeină, deci nu se bea seara. Despre ceaiul verde se spune că previne multe tipuri de cancer, ajută la arderea grăsimilor, la combaterea obezității, reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale. Ceaiul alb are cele mai puternice proprietăți anticancer.
Pentru curățarea corpului de toxine sunt recomandate și alte rețete de plante medicinale și anume:
- Ceai de mentă
- Ceai de gălbenele
- Ceai verde cu lavandă
- Ceai de busuioc, ghimbir și lămâie
- Ceai de ghimbir cu miere și lămâie.