Care sunt cauzele și manifestările clinice ale tulburărilor ciclului menstrual

0
2994
Care sunt cauzele și manifestările clinice ale tulburărilor ciclului menstrual

Tulburările ciclului menstrual pot avea repercursiuni asupra organismului femeii și de aceea ele trebuie evaluate de un medic, prin examen ginocologic, făcut în scopul determinării cauzelor acestora. Simptomele pot fi complexe, astfel de tulburări menstruale pot evolua cu stări hematologice, psiho-neuro-endocrine și cardio-vasculare. În ceea ce privesc simptomele hematologice ne referim la anemie, spoliere sanguină importantă, carență marțială (sau deficit de fier în întregul organism).

Cauzele tulburărilor ciclului menstrual și simptomele lor

Acestea se pot determina prin examen ginecologic. La apariția simptomelor, trebuie mers la un consult medical pentru o evaluare a tulburărilor menstruale și aflarea afecțiunilor care au declanșat astfel de probleme ginecologice.

Tulburările menstruale pot fi provocate de afecțiunile genitale care pot fi: infecții cronice, tumori ovariene, tuberculoză, neoplasm uterin, fibromioane uterine. Afecțiunile psihice și endocrine sunt factori ce duc la apariția tulburărilor de ciclu menstrual și în categoria lor intră: hipotiroidismul, afecțiunile hipofizare și cortico-suprarenale. Medicii spun despre patologia hiatrogenă care poate cauza tulburări menstruale și în acest sens se referă la tratamentul cu medicamente anticoagulante, cu aspirină și butazolidină, care pot da efecte secundare.

Hematiile sunt cauze ale acestor tulburări menstruale și anume: leucemiile, stenoza mitrală, purpura trombocitopenică, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, hepatopatiile-ciroze, toate afectează activitatea menstruală și dau simptome neplăcute. În plus, mai pot fi și cauze care țin de sfera chirurgicală.

Una din principalele tulburări menstruale este amenoreea. În mod normal, amenoreea sau lipsa ciclului menstrual este o tulburare fiziologică până la pubertate, la menopauză, în timpul sarcinii sau în perioada alăptării. După vârsta de 18 ani se poate vorbi despre amenoree primară, iar apariția ei se datorează unor posibile cauze neuro-psihice, mixedemului congenital sau peritonitelor tbc.

Amenoreea secundară este o formă de amenoree care se manifestă prin absența ciclului menstrual intr-o perioada de timp ce trebuia să cuprindă 2 sau 3 cicluri. Această tulburare se poate datora unor afecțiuni dismetabolice cum este starea de pierdere în greutatea sau obezitatea, sau poate fi cauzată de afecțiunile psihice sau hipofizare.

tulburarile ciclului menstrual

La femeie pot să apară tulburări cantitative în ciclul menstrual. Când fluxul de sânge este redus apare hipomenoreea și se datorează inflamațiile genitale, sindroamelor hiperandrogenice, tireopatiilor sau diabetului zaharat. Hipomenoreea se manifestă de obicei la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Când fluxul de sânge este abundent apare hipermenoreea și se datorează inflamațiilor genitale sau hiperfoliculinismului.

Citește și:  Caperul (Capparis spinosa), planta ce stimuleaza pofta de mancare

În ceea ce privesc tulburările de ritm sunt trei afecțiuni: tahimenoree, spaniomenoree și bradimenoree. Când ciclurile menstruale sunt scurtate este cazul tahimenoreei și cauzele pot fi anumite dereglări specifice perioadei de pubertate, fibronul uterin, inflamațiile genitale, tuberculoza, tumorile ovariene. În caz de spaniomenoree ciclurile menstruale sunt foarte rare, doar 2-3 pe an și se datorează afecțiunilor glandelor suprarenale și glandei tiroide. În tahimenoree ciclurile menstruale sunt rare iar factorii care duc la apariția acestei afecțiuni sunt: afecțiunile tiroidiene și suprarenale.

Durata ciclului menstrual poate trăda o anumită afecțiune dacă este prea lungă sau prea redusă. În cazul oligomenoreei ciclul menstrual are o durată redusă iar aceasta tulburare se poate datora unor afecțiuni psihice, anemii, inflamații genitale, hipotiroidismului sau hipoplaziilor genitale. Dacă ciclul menstual ține mai mult de 10 zile poate fi o menoragie care este provocată de procese inflamatorii, afecțiuni genitale hemopatii, leucemii, diabet zaharat, hepatopatii, insuficiență cardiacă, purpură trombocitopoenică.

Dacă sângerările sunt neregulate, aciclice și abundante este cazul metroragiilor care apar datorită inflamațiilor genitale, fibronului uterin, tumorilor ovariene, insuficienței cardiace, hepatopatiilor, neoplasmului uterin, fibronului uterin sau hipertensiunii arteriale. Când menstrele țin mai mult de 6 zile este cazul polimenoreei care poate fi o tulburare de ciclul menstrual provocată de hiperfoliculinism, inflamații genitale și tbc genital.

Ciclurile menstruale dureroase sunt manifestări ce apar în tulburări de dismenoree primară și dispenoree secundară. În primul caz, factorii determinanți sunt: afecțiunile endocrine, anomaliile genitale congenitale, tulburările neuro-psihice. Dismenoreea secundară este provocată de afecțiunile genitale de tipul inflamațiilor pelvine.

La menopauză pot să apară numeroase manifestări neplăcute ca de exemplu: emotivitate exagerată, amenoree, labilitate psihică, tulburări neuro-psihice, anxietate, oboseală, irascibilitate, tristețe, sindrom depresiv, palpitații, accese de tahicardie paroxistică, hipertensiune arterială și altele.

De asemenea pot fi prezente dezechilibre neuro-endocrono-metabolice care predispun la diabet zaharat, hipertiroidism climateric, hipercorticism suprarenal, uscăciune cutaneo-mucoasă, hipoastenie. Femeile la menopauză (cu vârsta între 45-50 de ani) pot avea astfel de tulburări din cauza dezechilibrelor neuro-endocrino-metabolice prin reducerea steroizilor sexuali ce aveau acțiune de determinare a funcției hipofizei cu ajutorul hipotalamusului. Acest lucru contribuie la apariția tulburărilor hormonale și la apariția acestor simptome de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.