In Asia Centrala, India, Europa de Sud si zona Marii Mediterane este raspandit un arbust inalt de 1 m numit caperul sau tufa de capere. Are denumirea stiintifica de Capparis spinosa si face parte din familia Capparaceae. Arbustul se dezvolta frumos in zonele insorite cu sol argilos, uscat, bine drenat, de-a lungul stancilor sau pantelor pietroase, de pe malul raurilor si canalelor.
Are radacina puternica, groasa si lunga, ramurile spinoase, frunzele cu marginile rotunjite, florile solitare, cu diametrul de 5-8 cm, albe cu nuante rozii sau crem si fructele rotunde sau oval-alungite de 2 cm, verzi si carnoase, in interior cu numeroase seminte. Cand sunt coapte fructele au o culoare rosiatica si cuprind seminte maronii. Perioada de inflorire a acestui arbust este in luna mai. Astazi caperul se cultiva mai ales in Pakistan, Caucaz, Cipru, Algeria, Italia si Franta.
In scop terapeutic de la aceasta planta se utilizeaza fructele, bobocii de flori, semintele, radacina si scoarta datorita proprietatilor lor diuretice, astringente, analgezice si antiseptice. Fructele contin o cantitate mare de proteine, carbohidrati, vitamina C, grasimi, fier, iod, sodiu, substante saponine, acid ascorbic, glucide, alcaloizi, etc.
Semintele contin acid oleic, acid linoleic, proteine si acizi grasi. Bobocii de flori au acid ascorbic, uleiuri esentiale, un compus cu azot, pectina si grasimi. Scoarta plantei ajuta in cresterea apetitului, iar radacina este folosita la vindecarea unor afectiuni ale pielii.
In medicina traditionala se prepara infuzia din aceasta planta (din muguri si frunze), sucul din fructe sau decoctul din radacina ei. Acestea sunt un bun remediu pentru ameliorarea alergiilor, tratamentul scabiei si reumatismului. Infuzia din flori, frunze si ramuri este buna in cazuri de diabet zaharat.
Pentru combaterea crizelor de isterie si ameliorarea starilor de nervi se recomanda decoctul din scoarta arbustului. De asemenea, acest decoct din scoarta, dar si radacina ajuta la vindecarea reumatismului. Pentru calmarea durerilor de cap se folosesc semintele de capere, sub forma de infuzie sau ceai.
Mugurii de la acest arbust poarta numele de capere, au un colorit verde-masliniu si sunt folositi in gastronomie datorita gustului placut si continutului de proteine, vitamina C si glucide. Caperele au fost folosite din vremuri de demult la prepararea unor mancaruri pe baza de peste si carne de pasare.
Florile sunt considerate un condiment in gastronomie, ele stimuleaza activitatea stomacului si pancreasului, ajuta in cresterea poftei de mancare. Caperele sunt gasite in comert sub forma de conserve – sarate si murate in otet – si sunt foarte apreciate pentru gustul lor acrisor, astringent, putin picant si deosebit. Pot fi utilizate ca ingredient la diferite mancaruri din carne, miel, peste, vita, porc si mai ales somon.
Caperele contin pigmentul glucozid rutina care face parte din categoria bioflavonoidelor si se mai numeste vitamina P – o mare descoperire medicala la fel ca si carnitina sau coenzima Q10 – toate au rol de protectie asupra organismului si efecte foarte bune asupra sanatatii.
Scabia este o boala foarte dificila care se trateaza cu urmatorul preparat: se adauga 2 lingurite de scoarta de capere sau de radacina macinata la o cana de apa, se fierbe timp de jumatate de ora, se filtreaza si se lasa la racit. Se aplica pe piele si are efect bun in vindecarea si lubrifierea acesteia.
Angina pectorala si icterul se trateaza cu ajutorul ceaiului din coaja sau radacina de capere. Se adauga 2 lingurite de radacina sau scoarta maruntita la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasa la infuzat timp de 30 minute, se filtreaza si se lasa la racit. Se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi.
Medicamentul Capparis alersin ce are in continut extract de capere este recomandat de medicii specialisti mai ales in perioada lunilor de primavara pentru combaterea sau ameliorarea simptomelor cauzate de alergiile la polen.
In cazuri de diabet zaharat se recomanda ceaiul din frunze de capere. Acesta se pregateste astfel: se adauga 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa fierbinte, se fierbe timp de 5 minute si se lasa la racit timp de 2 ore. Se filtreaza si se bea cate putin (doar 2 lingurite) de 3 ori pe zi.
Hemoroizii se trateaza cu ceaiul din fructe de capere uscate. Se pune 1 lingurita de fructe uscate si maruntite la 250 ml apa fierbinte, se fierbe timp de 4 minute, se lasa sa stea timp de 2 ore, apoi se filtreaza si se bea inainte de masa, cate 1-2 lingurite de 3 ori pe zi.
Durerea de dinti se amelioreaza cu ajutorul radacinii de capere. Se amesteca timp de cateva minute o bucatica de radacina pentru calmarea durerii, acest tratament ajuta si la vindecarea anumitor afectiuni ale cavitatii bucale, mai ales ale gingiilor.