Care sunt cele mai bune vitamine pentru cresterea imunitatii organismului?

0
2844
Care sunt cele mai bune vitamine pentru cresterea imunitatii organismului

La copii dar si la adulti stilul de viata echilibrat ajuta in mentinerea sanatatii corpului. Acest lucru inseamna ca ei trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in substante nutritive si o activitate fizica normala.

Deficitul de vitamine in organism provoaca declinul rezistentei acestuia, scaderea sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care oamenii pot dezvolta mai usor raceli si boli virale, pentru ca organismul lor este slabit. Acelasi lucru se intampla si cu persoanele in varsta sau care se afla in perioada de convalescenta si trebuie sa urmeze un tratament de reabilitare pentru cresterea imunitatii.

Principalele vitamine pentru cresterea imunitatii organismului

Vitamina A este importanta in organism pentru ca ofera protectie impotriva bolilor infectioase. Retinolul are rolul de a consolida sistemul imunitar, ajuta in cresterea organismului la copii, este benefic pentru oase, dinti si par, ajuta la buna functionare a organelor de simt. Alimentele bogate in vitamina A sunt urmatoarele: morcovi, ardei, sfecla rosie, salata verde, cartofi, varza rosie, spanac, afine, coacaze, rosii, macese, cirese, alune, mure, ceapa, stevie, fructe uscate, peste, branza, unt, ficat, polen, miere de albine, oua, papadie, oleaginoase, lapte, macris, cereale integrale.

Vitamina B2 nu trebuie sa lipseasca din organism deoarece este implicata in metabolism, are rol important asupra celulelor, in procesul de oxigenare a acestora si in combaterea efectelor nocive ale toxinelor din corp. De asemenea ajuta in procesul de crestere la copii, are efecet benefic asupra vederii, unghiilor, parului, pielii, cailor respiratorii si sistemului de reproducere. Dintre produsele care sunt bogate in vitamina B2 fac parte in special: germenii de cereale, drojdia de bere, inima, rinichi, ficat, oua, lapte, castane, caise, varza, salata verde, rosii, spanac, fasole, nuci, urzici, macese, papadie, macris, crustacee, migdale, catina, avocado, castane, banane, sparanghel, ciuperci, hrisca, peste, fructe.

Vitamina B5 este una din cele mai importante elemente care ajuta la sinteza aminoacizilor esentiali in organism. Este implicata in metabolismul grasimilor, a carbohidratilor si a proteinelor, are rol in buna functionare a sistemului nervos, dezvolta celulele pielii, confera vitalitate, imbunatateste structura parului si a pielii, intareste rezistenta sistemului muscular, mareste capacitatea de concentrare si previne aparitia multor boli si afectiuni. Se gaseste in cereale, ficat, drojdie uscata, laptisor de matca, mazare, lapte, carne, tarate si faina integrala.

Vitamina B6 este foarte importanta pentru cresterea imunitatii organismului, deoarece este implicata in producerea de anticorpi care lupta impotriva agentilor infectiosi. Are rol in formarea globulelor rosii, in sinteza lipidelor, proteinelor, aminoacizilor si glucidelor. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii vaselor sanguine, combate caderea si incaruntirea parului, imbatranirea prematura a pielii, este benefica asupra sistemului muscular, nervos, pentru ficat si sistemul osos.

Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt urmatoarele: fructele uscate, varza, tarate, drojdia de bere, alune, avocado, banane, cereale integrale, carne, ficat, soia, mazare, branza, porumb, ceapa, galbenus de ou, peste, coacaze, mere, capsuni, pere, struguri, spanac, ridichi, cartofi.

Vitamina B12 ajuta la producerea de celule rosii in sange, previne degenerarile celulare, vindeca anemia, scade riscul de a suferi de boli de inima, ajuta la obsorbtia si fixarea calciului, protejeaza celulele nervoase si astfel previne procesele degenerative cerebrale. Aceasta vitamina se gaseste mai ales in produse de origine animala, in carne de pasare, peste, lapte, oua, ficat de porc, carne de oaie slaba, ficat de vita, orez integral, drojdie si germeni de grau.

Vitamina D3 ajuta la consolidarea sistemului imunitar al organismului si este sintetizata sub actiunea razelor ultraviolete. De asemenea colecalciferolul (cum mai este numita vitamina D) ajuta la cresterea oaselor si dintilor, la protejarea organismului de infectii, la buna functionare a glandelor cum sunt de exemplu pancreasul, tiroida, hipofiza. Ea mentine nivelul normal de fosfor si calciu in sange. Totusi aceasta vitamina se gaseste in cantitate mica si in anumite alimente, mai ales in galbenus de ou, unt, branza, ciuperci, cereale.

Citește și:  Care sunt cele mai rapide trucuri pentru slabit?

Vitamina E are rol antioxidant de aceea este importanta pentru organism, combate radicalii liberi, protejeaza celulele de atacul acestora, previne imbatranirea prematura a organismului si consolideaza sistemul imunitar. Se gaseste in ulei de floarea-soarelui, alune, inima, ficat, ulei de germeni de porumb, faina de grau, verdeturi, spanac, cartofi, germeni de cereale, polen, lapte, miere de albine, fragi, fructe uscate, fructe oleaginoase, cereale incoltite, soia, fasole, mazare, nuci, macese, polen.

vitamine

In prevenirea imbolnavirii la copii dar si la adulti este important aportul de vitamine dar si de minerale. Dintre acestea cele mai importante in consolidarea sistemului imunitar sunt: cupru, zinc, seleniu, magneziu, fier si calciu.

Cuprul imbunatateste imunitatea si functiile de protectie ale organismului si se gaseste mai ales in legume cu frunze verzi, fructe de padure si citrice.

Magneziul este un alt mineral foarte important pentru organism. Semnele carentei de magneziu sunt oboseala, usoarele indispozitii, iritabilitatea, dificultatea in concentrare, crampele musculare, carceii, palpitatiile, ameteala, durerile de cap. Aportul de magneziu este direct proportional cu cel energetic, de aceea, se pare, femeile (pentru ca mananca mai putin decat barbatii) sufera mai mult din aceasta cauza.

De asemenea, nivelul magneziului din organism scade brusc in cazul unei boli care implica diaree severa sau in cazul consumului exagerat de alcool. Cele mai bune surse alimentare pentru asigurarea unei cantitati suficiente din acest mineral sunt nucile, cerealele integrale, smochinele, germenii de grau, fructele de mare, legumele uscate etc. Aportul zilnic necesar este de 200-300 mg de magneziu.

Fierul creste nivelul de hemoglobina si ajuta la oxigenarea celulelor. Se gaseste in mere, catina alba, carne, ficat, fasole, afine si sfecla rosie. Alimentele ce contin fier, vitamina B si C sunt foarte importante deoarece combat anemia. Sucurile de fructe naturale proaspete sunt usor de realizat, bagate in vitamine, de aceea aportul lor trebuie crescut.

Fructele bogate in fier sunt piersicile, caisele, gutuile, prunele, coacazele negre, agrisele, ciresele, capsunile, fructele de padure, pepenele verde, strugurii si merele. De asemenea nu trebuie redus consumul de portocale si mandarine deoarece acestea sunt foarte bune in tratamentul anemiei datorita continutului mare de vitamine si mai ales vitamina C.

Zincul se gaseste in castane, orz, grau, spanac, varza, sfecla, rosii, germeni de grau, ficat, drojdie de bere, cirese, produse lactate, faina de ovaz, carne de pui, migdale, carne de vita, leguminoase, fasole, seminte de dovleac, boabe de cereale nedecorticate, portocale. In combinatie cu vitamina A si C are efect benefic asupra sistemului imunitar, intensifica sinteza anticorpilor. Zincul ajuta la eliminarea petelor de pe unghii, mentine sanatatea parului si a unghiilor, intensifica procesul de vindecare a ranilor, are efect bun asupra functiilor cerebrale, creste capacitatea mentala si imbunatateste memoria.

Seleniul sustine sistemul de rezistenta al organismului si apare in cereale, carne si fructe de mare. Seleniul se afla in lapte, germeni de cereale (orz, grau, ovaz), alge, ciuperci, drojdie de bere, peste, stridii, galbenus de ou, rinichi, ficat, tarate, ceapa, patrunjel. Este recomandat sa se consume 100-200 mg de seleniu pe zi. Seleniul si zincul au rol important si in dezvoltarea sexuala si in reproducere. Mai ales la varsta adolescentei, cantitatea de zinc (7-9,5 mg/zi) se poate lua din carne rosie, stridii, seminte de floarea soarelui.

Calciul are efect in activarea enzimelor ce promoveaza formarea tesutului osos, apare in special in lapte, produse lactate, migdale, fasole, susan, alune, migdale, nuci, smochine uscate, galbenus de ou, sparanghel, morcovi, mazare, castane, andive, urzica, spanac, patrunjel, varza, gulii, carofi, carne, porumb. Si fructele sunt bogate in calciu: lamai, visine, coacaze, zmeura, portocale, mure, capsuni, grapefruit, banane, mere, prune, pere, piersici, mandarine.

De asemenea acizii grasi Omega-3, Omega-6 si Omega-9 sunt foarte importanti pentru buna functionare a tuturor sistemelor corpului si in prevenirea bolilor infectioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.