Virozele genitale pot fi produse de virusuri diferite care pot ajunge în tractul genital feminin și pot produce sau nu simptome specifice.
Cele mai frecvente sunt infecțiile cu papilomavirus care se pot transmite pe cale sexuală. Astfel de infecții în sfera anogenitală pot produce condiloame genitale și leziuni sexuale care sunt contagioase. Dacă infecția este productivă apar condiloamele sau proliferările epiteliale anormale, dacă infecția este neproductivă virusul rămâne în stare de genom și produce anomalii de dezvoltare a epiteliului și leziuni sau displazii la nivelul acestuia. Virusul papilloma poate infecta epiteliul pielii, tractului respirator, mucoasei cavității bucale, vezicii urinare, zonei anogenitale. Infecția poate afecta și bărbații și femeile.
Infecția cu virusul hepatitei B se poate transmite genital deoarece apare în lichidul seminal și în secrețiile vaginale la persoanele contaminate. Probabilitatea de infectare cu acest virus este mare dacă am ține cont de procentul de 30% pe care îl arată statisticile. Din păcate hepatita B este asimptomatică ceea ce face imposibil de depistat dacă partenerul este sau nu purtător de virus. Mulți oameni au această hepatită și nici nu sunt conștienți de acest lucru. Ei știu că virusul se transmite prin sânge dar iată că riscul de îmbolnăvire este și prin contact sexual.
Infecția cu adenovirusuri se poate transmite pe cale sexuală deoarece astfel de virusuri pot produce infecții cervicale, se dezvoltă la nivelul colului uterin. Virusul intră în corp prin membranele mucoase ale tractului respirator, prin celulele epiteliale și țesutul limfoid, ajung să afecteze citoplasma și nucleul și astfel să aibă loc replicarea ADN-ului viral. Infecția apare la nivelul plămânilor, bronhiilor, intestinelor, ficatului, splinei, rinichilor și a colului uterin. Primele simptome sunt de slăbiciune generală în organism, dureri de cap, strări de greață și vărsături, pierderea apetitului alimentar.
Infecția cu virusul HIV sau SIDA poate să apară în secrețiile cervico-vaginale și se poate transmite în cazul de fragilitate a mucoasei uterine.
Infecția virală cu poxvirus se transmite pe cale sexuală și se poate recunoaște prin prezența papulelor dure, albe, mici, de câțiva mm, pe organele genitale.
O altă boală asimptomatică este infecția cu citomegalovirus. Doar la persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau nedezvoltat corespunzător, infecția poate produce stări febrile și dureri de cap. Cele mai multe probleme create de infecția cu citomegalovirus apar la femeile însărcinate.
Infecția cu zona zoster vulvară se manifestă prin apariția unor vezicule în regiunea perineală și pe hemivulvă.
Infecția genitală herpetică se poate transmite pe cale sexuală, iar simptomele sunt de febră, retenție de urină, vulvită. Femeile care au astfel de infecții pot avea vulva roșie cu diferite vezicule grupate în ciorchine pe suprafața ei și senzație de arsură și prurit. Veziculele se pot rupe și astfel apar ulcerații care apoi se acoperă treptat cu niște cruste și se cicatrizează.
Leziunile pot fi dureroase și pot să apară pe diferite zone: perineu, pubis, fese, la nivelul colului sau perianal. Sensibilitatea regiunii genitale este mare ceea ce face chiar imposibilă o eventuală evaluare clinică prin intermediul speculumului medical. Tratamentul se face cu aciclovir și medicamente antialgice.
Oamenii trebuie să fie informați cu privire la aceste viroze genitale, pentru a înțelege repercursiunile pe care le are o posibilă îmbolnăvire asupra sănătății lor. Una dintre complicațiile infecției cu virusul hepatitei B este de exemplu dezvoltarea cancerului de ficat.