Varsaturi, simptome si tratament

0
283
Varsaturi, simptome si tratament

Prin varsaturi se intelege eliminare continutului stomacal, pe gura, datorita unor cauze sau boli, dintre care cele mai multe se datoreaza problemelor si tulburarilor aparatului digestiv: ulcer gastro duodenal, indigestie, enterocolita, gastrita, apendicita; sau unor boli ale ficatului: colica biliara, colecistita; intoxicatie alimentara; boli de nervi, sarcina, boli de rinichi, boli infectioase, etc.

Varsaturile pot fi provocate de o anumita situatie (o intalnire neplacuta, stresanta, un drum lung cu masina) cand apare o stare de anxietate si rau de miscare. Pentru anxietate se folosesc tehnici de relaxare (yoga) iar in cazul raului de miscare, se recomanda medicamente antiemetice ce se iau inainte de a calatori.

Cand mictiunile sunt frecvente, mirositoare urat, apare vomitare insotita de febra si dureri abdominale, este cazul unei infectii renale si medicul prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei. In cazul infectiilor renale, este bine sa se consume zilnic suc de afine, sau capsule cu extract de afine.

Daca varsaturile si greturile sunt insotite de scaune albicioase, urina de culoare inchisa, poate fi vorba de o hepatita. Acesta e un caz grav, trebuie ingrijire de urgenta, imbunatatirea starii de sanatate se face cu ajutorul unei diete speciale.

In cazul unor dureri severe in zona ochilor si vomitare este cazul unui glaucom, in functie de tipul acestuia, medicul va prescrie un tratament ajutand ochiul sa dreneze lichidul. Este esential tratamentul rapid, deoarece in unele tipuri de glaucom se poate instala si orbirea.

Cand varsaturile sunt precedate de ameteli, apare senzatia ca totul in jur se invarte si tiuituri in ureche, este afectata urechea interna, trebuie consultat medicul in scopul vindecarii unei posibile infectii auriculare. In acest caz sunt folosite antibiotice.

Daca mai mult de 2 zile persita starile de febra, greata, varsaturi, diaree, mai ales dupa mese, dupa alimente grase, unele prea condimentate, alcool, este cazul unei gastroenterite (sau viroza intestinala). Trebuie sa beti multe lichide (apa, suc de fructe la temperatura camerei), sa consumati alimente neutre, un antibiotic poate ajuta in cazul unei infectii bacteriene si multa odihna. Nu sunt bune lichidele acidulate.

In caz de voma, cefalee, febra, somnolenta, greata, confuzie, mers impleticit, toate acestea impreuna sunt simptome ale unor boli grave (encefalita, meningita, sindromul Reye) si trebuie sunat la medicul de urgenta pentru tratamente adecvate. Sindromul Reye este o boala foarte grava care evolueaza rapid si uneori poate fi fatala.

Cand sunt dureri abdominale destul de intense si care nu se opresc, in urma varsaturilor, insotite de pierderea poftei de mancare, este necesar stabilirea unui diagnostic precis de catre medic, deoarece poate fi vorba de o boala precum ulcer gastric, apendicita sau chiar cancer gastric. Apendicita necesita imediat interventie chirurgicala si este o boala destul de frecventa.

Citește și:  Din geanta cu secrete a femeilor: top 5 diete de slabit

probleme cu varsaturile

Cand vomitarea este insotita de coloratia galbena a pielii sau albul ochilor, este cazul bolii icter, care poate fi mai mult sau mai putin grava. Uneori daca pielea este galbena este posibil sa fie o carotenemie – care se datoreaza cresterii nivelului de caroten (efect inofensiv), alimentatiei bogate in morcovi, legume verzi si portocale.

Cand varsaturile sunt mici, apar dificultati la inghitit, arsuri pe gat, dispnee, poate fi cazul de hernie hiatala. In acest caz trebuie evitati iritantii gastrici: cofeina, tutunul si alcoolul. Antiacidele (eliberate si fara prescriptie de la medic) sunt de ajutor impotriva pirozisului.

In cazul cand in urma expunerii timp indelungat la lumina puternica, apare greata, cefalee, voma, afectiunea de care sufera persoana este o migrena sau o posibila meningita. Migrenele se rezolva cu analgezice diferite (cu sau fara prescriptie medicala), insa in cazul meningitei trebuie apelat la specialisti pentru vindecarea bolii.

Un posibil cancer sau un anevrism cerebral se manifesta prin varsaturi, cefalee, confuzie si uneori comportament aberant. Acesta este un caz foarte grav ce necesita interventie chirurgicala.

Varsaturile insotite de constipatie si foarte urat mirisitoare sunt semnul unei ocluzii intestinale (blocarea stomacului) sau chiar a unui cancer colorectal. Ambele trebuie tratate imediat, ocluzia poate fi fatala in cateva ore, iar cancerul colorectal se trateaza, daca diagnosticul s-a facut la timp si in mod corect.

Cand voma este insotita de sange, este cazul unei hemoragii interne provocate de un cancer faringian, cancer gastric, ulcer gastric. Trebuie sunat la salvare, aceste cazuri necesitand o interventie imediata.

Sarcina, mai ales in primele trei luni, este insotita de vomitari, indica acele greturi matinale sau din timpul zilei – efecte normale la femeile insarcinate. Este indicat sa nu se stea cu stomacul gol, sa se consume biscuiti sarati sau alt tip de paine, pentru a calma si preveni greturile. Vitamina B6 este recomandata impotriva greturilor, dar trebuie avizul medicului inainte de a lua orice supliment alimentar sau medicament.

Greturi si varsaturi, cefalee severa dupa un traumatism cranian, somnolenta, dilatatia pupilelor si confuzie sunt semnele unei contuzii cerebrale – probleme cauzate de un traumatism cranian. Chiar si o contuzie usoara necesita tratament medical, si este insotita uneori si de o hemoragie intracraniana – aceasta este o urgenta medicala. Traumatismele craniene se previn in primul rand prin purtarea centurii de siguranta in masina si a castii cand se practica sporturi precum: patinaj pe gheata sau role, ciclism si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.