Care sunt complicațiile generate de diabet?

0
303
Care sunt complicațiile generate de diabet

Bolnavii de diabet trebuie să fie bine informați cu privire la această boală și să fie convinși că renunțarea la tratament este o greșeală deoarece pot apărea complicații ale acestei maladii incurabile. Efectul nociv al diabetului trebuie cunoscut și de asemenea care sunt complicațiile generate de diabet.

Tratamentul are ca obiective: ameliorarea simptomelor, refacerea într-o oarecare măsură a stării funcționale normale, eliminarea hipercolesterolemiei, glicozuriei, hiperglicemiei, hiperlipemiei, stabilizarea greutății corporale, realizarea unei bune stări nutriționale, favorizarea participării la unele activități astfel încât bolnavul să se bucure de viață, crearea posibilității de a se putea dezvolta fizic și intelectual normal, dar mai ales prevenirea apariției unor complicații.

Leziunile degenerative ale vaselor, leziunile sistemului nervos, leziunile rinichilor sunt complicații cronice ale diabetului și deși nu accentuează severitatea bolii, ele, o data ce apar, încep să se agraveze. În concluzie, aceste complicații tind să pună în pericol viața bolnavului și nu diabetul este cel care face aceasta. De aceea, este indicat de către medic ca diabetul să fie ținut sub control, prin respectarea tratamentul corect și la timp. Potrivit medicilor, fiecare bolnav de diabet va prezenta la un moment dat una din complicațiile acute ale acestei boli.

La diabetici apar frecvent trei tipuri de leziuni numite ateroscleroză care pot fi: leziune intima (ateroscleroza), calcifierea pereților arteriali și aterioloscleroza. Aceste leziuni se asociază cu diabetul, mai ales la bolnavii care au neglijat tratamentul si care suferă de diabet de mai mult timp.

Ateroscleroza sau ateriosleroza obliterantă este o complicație vasculară foarte importantă a bolii diabet. Apar modificări din intima arterială, se formează plăcile ateromatoase în intima arterelor mijlocii, se îngustează lumenul și apare o predispoziție la ocluzie la arterele exremităților și arterelor coronare. Leziunile ateromatoase au caracter obstruent și reduc capacitatea vaselor de a iriga normal periferia.

Citește și:  Criza si stresul afecteaza negativ greutatea corpului

complicațiile generate de diabet

Treptat lumenul arterei se reduce, apar simptome de dureri angionoase la efort fizic și se instalează insuficiența circulatorie. Ateroscleroza se manifestă cu faze mai intense și mai liniștite, iar prin leziunile care îngroașă intima, se produce negroza și depunerea de lipide și colesterol.

O altă afecțiune care apare la diabetic este scleroza Monckeberg. Aceasta se caracterizează prin calcifierea mediei arterelor musculare. Apare în stadii avansate de diabet și datorită leziunilor ce provoacă arterelor un contur îngroșat, face ca acestea să fie numite și artere ,,în tub de pipă”.

La bolnavii cu diabet ce au vârsta peste 50 de ani poate să apară arterioloscleroza la care pereții vasculari ai arteriolelor vor avea un surplus de substanță hialină și astfel se produce leziunea acestora.

Alte complicații diabetice sunt afecțiunile coronariene care apar din cauza obezității, abuzului de tutun, hipertensiunii arteriale, reacțiilor hipoglicemice, hiperlipemiei, hipercolesteromiei, stabilirii incorecte a bolii diabet.

Accesele angionoase apar în insuficiență coronariană. Pentru tratament se recomandă limitarea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat, adoptarea unei diete hipocalorice pentru corectarea obezității, evitarea băuturilor cu conținut de cofeină, urmarea unui regim și a unei medicamentații pentru stabilizarea diabetului, tratamentul ocluziei coronariene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.