Care sunt formele posibile de eczeme și cum se manifestă pe piele?

0
2709
Care sunt formele posibile de eczeme și cum se manifestă pe piele

Cu toții știm că eczemele sunt neplăcute mai ales datorită faptului că provoacă mâncărimi ale pielii. Puțini însă știu că acestea sunt sindroame cutanate inflamatoare care pot fi similare dermatitelor. În domeniul medical se folosește termenul de dermatită pentru modificările cutanate ale pielii de tip inflamator, pentru cruste, exudații, vezicule, eritem, vezicule spongiotice, descuamări ale pielii.

Eczemele pot fi acute, subacute și cronice. Cele acute apar brusc și se manifestă prin vezicule sau bule. Astfel de eczeme dacă se sparg lasă să se scurgă un lichid din vasele dermice și în urma lor rămâne o suprafață umedă. În cazul eczemei subacute veziculele se usucă, formează cruste și scuame. În cazul eczemei cronice pot să se formeze pustule ce provoacă mâncărime intensă a pielii, care sunt acoperite de cruste groase sau au aspect de eritem infiltrat și îngroșat, brun, galben sau roșiatic.

Dermatita de contact sau eczema de contact

Poate fi iritativă sau alergică. În primul caz este vorba despre distrugerea funcției de barieră a epidermului prin acțiunea unei substanțe iritative. În astfel de situații apar leziuni cu puroi care crează senzație de durere mai mult sau mai puțin gravă în funcție de durata contactului cu substanța iritantă, concentrația acesteia, grosimea stratului cornos, etc.

O astfel de dermatită poate să apară la persoanele care folosesc frecvent detergenți sau produse chimice ce pot degresa pielea și afecta țesuturile acesteia. Eczema de contact alergică se produce datorită expunerii la un alergen și se manifestă prin probleme epidermice.

Dishidroza

Pe palme poate să apară dishidroza care se caracterizează prin apariția unor vezicule sau bule produse din cauza unor tulburări ale secreției sudorale și prin reacții inflamatorii la degete și palme. Potrivit specialiștilor astfel de leziuni și iritații apar pe zonele de sudorație din palme. Alți factori ai eczemei dishidrozice sunt stresul, infecțiile micotice, ingestia de crom, nichel sau cobalt.

Eczeme numulare

Datorită infecțiilor bacteriene pot să apară eczeme numulare care pot produce plăci rotunde sau ovale, reacții alergice cutanate, erupții și traumatisme locale. Astfel de leziuni apar îndeosebi pe membrele inferioare și superioare dar și pe trunchi.

Citește și:  Vertijul - cauzele si tratamentul ametelii

eczema

Eczema Seboreica

Pe față, scalp și torace poate să se producă eczema seboreică care are o evoluție cronică și este localizată pe zone cu glande sebacee. Eczemele sunt acoperite de scuame groase și pot să se producă datorită psoriazisului, stresului, seboreei, mătreții, polinevritei, obezității, infecției cu HIV, ischemiei miocardice.

Eczema varicoasă

Sau de stază este provocată și agravată de suprainfecția bacteriană, de psoriazis, dermatita atopică și alte tipuri de dermatite. Se manifestă prin plăci eritematoase, ce provoacă mâncărime intensă a pielii și care de regulă urmează traiectul venelor și pot fi însoțite și de ulcerații, dermatite, edeme și dilatații varicoase.

Eczema microbiană

Sau infecțioasă este cauzată de microorganisme și se manifestă prin plăgi și vezicule locale, ulcer de gambă și alte leziuni cutanate. Tratamentul se face prin menținerea unei igiene stricte și folosirea unor unguente antibiotice și antiseptice.

Dermatita atopică

Este un alt tip de eczemă care apare la persoanele care au o sensibilitate genetică la afecțiuni alergice și o predispoziție genetică la această inflamație cutanată. Poate fi dermatită atopică infantilă, a copilăriei și a adultului. Afecțiunea este cronică și provoacă mâncărime intensă a pielii.

Se manifestă la nivelul scalpului, a pavilionului urechii, la buze, la sâni, pe dosul degetelor, la față, gât, membrele inferioare și superioare, iar leziunile sunt multiple, au diferite forme, provoacă mâncărimi. Dermatita atopică infantilă apare de regulă în jurul gurii și zona scutecelor. Dermatita atopică a copilăriei se produce mai ales la plica cotului, fosa poplitee, articulația pumnului.

Eczema fisurata

La persoanele în vârstă se produce o reducere a filmului lipidic de suprafață a pielii și de aceea există un risc crescut de a suferi de eczemă fisurată. Aceasta apare la membrele superioare și inferioare, mai ales la brațe și mâini. Tegumentul este uscat, cu eritem și prurit intens, apar fisuri pe pielea gambelor și a degetelor, leziuni ce pot fi chiar dureroase. Cu ajutorul unor băi calde emoliente și aplicarea unor creme și unguente de îngrijire a pielii, astfel de eczeme se pot reduce și simptomele create se pot ameliora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.